Bakan Işık Türkiye, Hedefi Olmayan Dümeni Kırık Bir Gemi Değil - Son Dakika
Güncel

Bakan Işık Türkiye, Hedefi Olmayan Dümeni Kırık Bir Gemi Değil

Bakan Işık Türkiye, Hedefi Olmayan Dümeni Kırık Bir Gemi Değil

Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde oluşturulan Ar-Ge merkezi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık'ın da katıldığı törenle açıldı.

15.04.2014 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde oluşturulan Ar-Ge merkezi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık'ın da katıldığı törenle açıldı. Bakan Işık burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin hedefi olmayan, dümeni kırık bir gemi olmadığını belirterek, Aksine kendisine 2023 yılı hedeflerini benimsemiş ve bu hedeflere ulaşma noktasında kararlı adımları atan bir ülke dedi.

Tüpraş İzmit Rafinerisi açılış törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut sanayici ve işadamları katıldı. Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi'nde 19 Eylül 2012 tarihinde yapımına başlanan tasarım ve test merkezi, laboratuvar alanı, ofisler ve iki yüz kişilik konferans salonundan oluşan yaklaşık 7 bin 500 metrekare alana kurulu Ar Ge merkezinde geleceğe yönelik petrokimya ve rafineri teknolojileri geliştirmek, sahada uygulamak üzere yapılandırılmış bir tesisten oluşuyor.

'TÜPRAŞI ÖZELLEŞTİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUM'

Törende konuşan ve Dünya'da da Türkiye'de de en önemli sektörün enerji sektörü olduğunu söyleyen Bakan Fikri Işık konuşmasına şöyle devam etti

Dünya'da enerji alanındaki rekabeti görmek mümkün. Ülkemizin stratejik konumunun farkındayız. Bu alanda da Türkiye'nin tartışmasız en büyük şirketi ve sanayide de Türkiye'nin bir numaralı şirketi Tüpraş'tayız. Türkiye'de devlet yatırımı olarak kurulmuş ülkemizin önemli ihtiyaçlarını karşılamış bir şirketimiz. 2006 yılında özelleştiği dönemde inanılmaz tartışmalar vardı. Tüpraş'ın stratejik olduğunu ve özelleştirilemeceğini söylemişti. Kelli felli adamlar felsefi gerekçelerle bu özelleştirmeye karşı çıkmışlardı. Genel Müdürümüz Yavuz Bey'in ortaya koyduğu rakamlarla Tüpraş'ı özelleştirmekle Türkiye'nin geleceğine yönelik ne kadar iyi adım attığımızın gururunu yaşıyorum.

'KOÇ AİLESİNDEN DE OLSANIZ SIRTINIZ TERLEMEDEN MAAŞ ALAMAZSINIZ'

Tüpraş'a yapılan yatırım ve istihdamın sağlanmasın kolay olmadığını söyleyen Bakan Işık, 5milyar dolarlık bu yatırımı devlet imkanlarıyla sizin bu yatırımı yapmanız hiç kolay değil. Bu kadar yeni istihdamı sağlamanız hiç kolay değil. Burada Koç ailesinin değerli mensupları var. Eminim ki burada Koç ailesinden de olsanız sırtınız terlemeden maaş alamazsınız. İşte bu sayede Tüpraş bir dünya markası haline geldi. Bugün ülkemizin geleceğine, Tüpraş'ın geleceğine yönelik de en önemli ve stratejik adımlanrdan bir tanesi hayata geçirilmesi için buradayız. Bugün Türkiye hedefi olmayan, dümeni kırık bir gemi değil. Aksine kendisine 2023 yılı hedeflerini benimsemiş ve bu hedeflere ulaşma noktasında kararlı adımları atan bir ülke dedi.

'YÜZDE 40 DESTEĞİ DEVLET OLARAK BİZ VERİYORUZ'

Bakan Işık konuşmasında, devlet olarak her zaman AR GE ve inavasyon noktasında kim harcama yapmak istiyorsa onun en az yüzde 40' ını devlet olarak vereceklerini belirterek, 100 milyon liraya yakın yatırım yapılmış burada. Biz 40 milyon liraya yakın destek vermişiz. Koç Gurubu için 40 milyon önemli bir destek olmayabilir. Devletin yanında olmasını hissetmesi her şirket için çok önemli. Şu ana kadar AR GE merkezi sayısı 150'ye ulaştı. Çalışan sayısı 20 bini geçti. Orta ölçekli işletmeleri de ARGE konusunda destekliyoruz. AR GE çok zor ve zahmetli bir iş. Bazen yaptığınız bir çok araştırmayı çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz. Bugün burada kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini de son derece önemli görüyoruz. Tüpraş'ın Kocaeli Üniversitesi, Koç Üniversitesi ile birlikte çalışıyor olması tüm ARGE'ye yatırım şirketler açısından önemli olacak diye konuştu.

ÖMER KOÇ, ŞİRKET BAŞARILARI TEKNOLOJİK YETKİNLİKLER VE PATENT SAYILARI İLE ÖLÇÜLMEKTE

AR-Ge merkezinin Tüpraş'ı teknoloji geliştirme çalışmalarında öncü kılacağını söyleyen Ömer Koç ise konuşmasında, Türkiye'de özel sektörün ilk AR-GE faaliyetini, merhum Vehbi Koç tarafından 1975 yılında, holding bünyesinde kurulan Koç Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile başladığını hatırlatarak şöyle devam etti

39 yıl sonra, ülkemizin enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek AR-GE Merkezi'nin yeni yerleşkesinin açılışı için bir aradayız. Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile ARGE Merkezimiz, Topluluğumuz ve ülkemizin lider sanayi şirketi Tüpraş'ı teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacağına inanıyoruz. Ülkemizin geleceğine duyduğumuz güven, bizi daha yüksek hedefler koymaya yönlendiriyor. Küresel rekabette kalıcı olmak ve başarı için, teknolojik yetkinliğe ulaşmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Çünkü günümüzde şirket başarıları artık teknolojik yetkinlikler ve patent sayıları ile de ölçülmekte. 2011-2014 yılları için hazırlanan Sanayi Stratejisi Belgesi'nde, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin ekonomideki ağırlığının arttırılması, Türkiye'nin sanayi stratejisi olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ARGE çalışmaları, ekonomik katma değeri artırırken, cari açığın kapatılmasına da hizmet edecektir diye konuştu.

'ARGE TEŞVİKLERİNE DEVLETİN DESTEĞİ MÜHİMDİR'

AR-GE hizmetlerine devletin verdiği desteğin önemine değinen Ömer Koç şöyle konuştu

Ülkemizde son 10 yılda ARGE'ye ayrılan kaynakların ciddi şekilde arttığı hepimizin malumu. Ancak ARGE çalışmalarının ticari getiriye dönüşmesinde hala arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Sevindirici olan, Türkiye'nin inovasyon performansındaki gelişme hızının, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeden daha yüksek olmasıdır. Bu konuda zayıf olduğumuz alanlar ise insan kaynakları ve şirketlerin inovasyon yatırımları olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle ARGE teşvikleri ve faaliyetlerin devlet desteği ile artarak sürmesi fevkalade mühimdir.

'ARGE FALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ'

Koç gurubunu 88 yıldır geleceğe hazır olmak için yatırımlarını zamanında ve başarı ile gerçekleştirmek için çalışmalarını tutkuyla sürdürdüğünü söyleyen Ömer Koç, İçinde bulunduğumuz rekabetçi ortamda zamanın ruhunu yakalamanın, uzun vadeli stratejilere odaklanmak, riskleri etkin biçimde yönetmek ve teknolojik yetkinliğe ulaşmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu inançla ARGE faaliyetlerine yaptığımız yatırımlara topluluk olarak hız kesmeden devam edeceğiz. Son beş yılda yaptığımız 3 Milyar Türk Lirası ARGE harcamasına ek olarak, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 677 Milyon Türk Lirası bedel ile ülkemizin özel sektör ARGE harcamasının yaklaşık %10'unu gerçekleştirdik. Avrupa Komisyonu'nun AR-GE harcamalarına göre yaptığı ilk bin şirket sıralamasında 614'üncü sırada yer alarak, ülkemizi temsil eden tek Türk kuruluşu olduk. Bu gurur ve sorumlulukla teknoloji geliştirme ve inovasyonun önemine olan inancımız, heyecanımızı bir kat daha arttırıyor. Bugün tanıklığınız ile açılışını birlikte gerçekleştireceğimiz ARGE Merkezimizin ülkemizin yetkinleşme yolculuğunda örnek ve öncü olması temennisi ile hizmete girmesini sağlayan, başta bakanlığımız olmak üzere Tüpraş'ın değerli yöneticilerini, araştırmacılarımızı yürekten kutluyor, heyecanımızı paylaşmanızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi iletiyorum diye konuştu.

VALİ TOPACA ARGE, ÜLKEMİZDEKİ TEKNOLOJİ VE KATMA DEĞERİ ARTTIRACAKTIR

Koç gurubunun Kocaeli'ne ve Türkiye'ye büyük katkılar yaptığını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca şunları söyledi

ARGE ile birlikte bu katkıların çok daha fazla olacağını, ülkemizdeki teknolojinin,katma değerin arttırılmasına çok faydalı olacağını umuyoruz. Koç ailesiyle biz sadece yatırımlar dolayısıyla tanışmıyoruz kent olarak. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerini üstlenilmesinde eğitim yatırımlarında ve sosyal desteklerde bizi hiçbir zaman kırmadılar. Bu boyutuyla da teşekkür etmek istiyorum. Sanayinin kentle uyumlu olması, oradaki refah düzeyeni arttıracak, yenilikleri o kente getirmesi önemlidir. Ford, Tüpraş gibi yatırımlarda büyükşehir ve diğer belediyelerin payının arttırılmasında önemli payı var. Buradaki ARGE faliyetleri kimya sektöründe bizim kentimiz petro kimya alanında bir üstür. Onların da bir üst lige çıkması ve ARGE'lerini geliştirmesi konusuda önemli katkılar yapacaktır.

'KOÇ AİLESİNİ TEBRİK EDİYORUM'

Yaptığı çalışmalar ve sağladığı katkılar nedeniyle Koç ailesine teşekkür eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, da şunları kaydetti. AR-GE ülkenin gelişmesi açısından hükümetimiz tarafından da büyük ölçekte destekleniyor ve teşfik ediliyor. Yerel yöneticiler olarak hizmette de bu arge çalışmalarını yapıyoruz. Bu arge çalışmalarını bizde yapıyoruz. Denizimizi nasıl temizleyebiliriz, nerelerden kirleniyor bunların 10 yıldır ölçümlerini yapıyoruz. Bilim, bilgi ile hareket ettiğiniz zaman çok kısa zamanda önemli mesafeler alıyorsunuz. AR-GE çalışmalarına önem verilmesiyle ülkemiz kalkınma ve gelişmeyi sağlayacaktır. Emeği geçen tüm Koç ailesine ve çalışanları tebrik ediyorum.

'TÜPRAŞ HER ALANDA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDİYOR'

Koç gurubunun Tüpraş'a her alanda yatırım yapmaya devam ettiğini söyleyen Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da, Kuruluşundan bu yana ülkemizin akaryakıt ihtiyacını, en üst teknolojik gelişmeleri uygulayarak, güvenli ve en yüksek kalitede sağlayan, Tüpraş'ımızın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacak ARGE Merkezimizi bugün açıyoruz. 2006 yılında 8 konsorsiyumun katıldığı ihalede 4 Milyar 140 Milyon Amerikan Doları ödeyerek Tüpraş'ın % 51 hissesini devir alan Koç Grubu, Tüpraş'a her alanda yatırım yapmaya devam ediyor dedi.

7 BİN 500 METREKARE ALANA KURULDU

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi'nde 19 Eylül 2012 tarihinde yapımına başlanan tasarım ve test merkezi, laboratuvar alanı, ofisler ve iki yüz kişilik konferans salonundan oluşan yaklaşık 7 bin 500 m2 alana kurulu AR GE merkezinde geleceğe yönelik petrokimya ve rafineri teknolojileri geliştirmek, sahada uygulamak üzere yapılandırılmış bir tesisten oluşuyor. Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile ArGe Merkezi, Koç Topluluğunun ve ülkemizin ekonomik ve stratejik anlamda en büyük sanayi şirketi olan Tüpraş'ı, rafinericilik, akaryakıt ve enerji alanında yapılacak teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacak. Konuşmaların ardından Bakan Fikri Işık ve törene katılan protokol AR-GE Merkezini gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Işık Türkiye, Hedefi Olmayan Dümeni Kırık Bir Gemi Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement