Bakan İslam'dan Meram Belediye Başkanı Toru'ya Ziyaret - Son Dakika
Politika

Bakan İslam'dan Meram Belediye Başkanı Toru'ya Ziyaret

Bakan İslam\'dan Meram Belediye Başkanı Toru\'ya Ziyaret

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AK Parti'den Merkez Meram İlçe Belediye Başkanı seçilen Fatma Toru'yu makamında ziyaret etti.

09.04.2014 18:20  Güncelleme: 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, artık çocuk evlerine geçiş yaptıklarını belirterek, "Herhangi bir sokaktaki bir apartmanın herhangi bir dairesinden ev kiralıyoruz. O eve 6 çocuk ve 3 bakıcı anneyi koyuyoruz. O apartmandaki insanlar nasıl yaşıyorlarsa onlarda öyle yaşıyorlar. Bunun çok daha normal bir hayat olduğunu düşündüğümüz için bu sisteme geçiyoruz" dedi.

İslam, Karatay ilçesinde yapımı tamamlanan Sevgi Evleri'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkenin geleceğinin çocuklarda olduğunu, duyarlı ve merhametli bir toplum olarak çocuklara sahip çıkmaya çalıştıklarını belirtti.

Devletin bu konularda çok uzun yıllara dayanan çalışmaların olduğunu ifade eden İslam, başlangıçta devletin korumasına terk edilmiş çocukların koğuş sistemiyle yapılandırılmış yuva ve yurtlarda kaldıklarını söyledi. Bu sistemden 2005-2006 yılından itibaren uzaklaşmaya çalıştıklarını vurgulayan İslam, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızı daha küçük birimlerde daha sıradan ailelerin yaşam tarzlarına yakın yerlerde hayat tarzı içinde barındırmaya çalışıyoruz. Onlardan ilki şimdi açılışını gerçekleştireceğimiz sevgi evleri modeliydi. Devletin korumasına terk edilen çocukların sıradan insanlar olarak yetişmesini istiyoruz herkes gibi... 'Yurt çocukları' gibi kategorize edilmelerini istemiyoruz. Herkes gibi, sıradan ailelerin çocukları gibi yaşamalarını istiyoruz. Artık çocuk evlerine geçiş yapıyoruz. Herhangi bir sokaktaki bir apartmanın herhangi bir dairesinden bir ev kiralıyoruz. O eve 6 çocuk ve 3 bakıcı anneyi koyuyoruz. O apartmandaki insanlar nasıl yaşıyorlarsa onlarda öyle yaşıyorlar. Bunun çok daha normal bir hayat olduğunu düşündüğümüz için bu sisteme geçiyoruz. Bu sisteme geçmenin ne faydasını var diye geriye dönüp baktığımızda çocuklarımızın mükemmel bir gelişim kaydettiğini görüyoruz. Çocuklarımız, zeka seviyelerini kullanma açısından parlak bir gelişim gösterdiler ev sistemine geçtikten sonra. Ruh hallerinde muazzam bir değişiklik oldu. Akademik başarıları, okul başarıları ölçülebilecek derecede yükseldi. Size en ölçülebilir gelişmeyi söylemek istiyorum. Çocuklarımız yurt sisteminden çıkınca kısa bir süre sonra fiziken değişmeye başladılar. Boyları uzadı, kiloları arttı, iletişimleri farklı oldu, diyalogları farklılaştı. Bu sistemin çok daha faydalı olduğunu gördük. Şu anda elimizde sadece bin 500 çocuk kaldı yurt ve yuvalarda. Onları da bu yılın sonuna kadar inşallah sevgi evleri ve çocuk evlerine yerleştirmiş olacağız."

Kendileriyle yakın iletişime geçerek hızlı bir şekilde Sevgi Evleri'nin yapımını tamamlayan Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli'ye teşekkür eden İslam, Konya'nın sosyal devlet ve sosyal belediyecilik anlayışını en iyi kavramış ve en iyi uygulayan illerden biri olduğunu vurguladı.

Bakan İslam'a konuşmaların ardından Sevgi Evleri'nde kalan Afgan Sümeyye Kamyap tarafından kendisine ait kare kalem portre resim çalışmasını hediye edildi.

- " Türkiye'deki bütün kadın belediye başkanlarını destekliyoruz"

İslam, daha sonra AK Parti'den Merkez Meram İlçe Belediye Başkanı seçilen Fatma Toru'yu makamında ziyaret etti. Toru'ya yeni görevinde başarılar dileyen İslam, bir kadın olarak Toru'nun arkasında olduğunu aktardı.

Toru'nun, çok önemli projelerinin olduğunu ifade eden İslam, "Bu projelerin nasıl gerçekleşebileceğine bakalım. Çorbada bizim de tuzumuz olursa çok memun oluruz. Sadece Fatma başkanımı değil Türkiye'deki bütün kadın belediye başkanlarını destekliyoruz. Çünkü kadınların şehir yönetiminde baş rolleri almalarını çok arzu ediyoruz" dedi.

İslam, ziyarette gazetecilerin, başörtülü kadınların aktif halde siyasette yer almasıyla ilgili sorusu üzerine, kadınların başörtüsüyle sosyal hayatta, iş hayatında var olabilmelerinin AK Parti'nin çok önemli amaçlarından, çalışma alanlarından biri olduğunu dile getirdi. Bunun bir özgürlük sorunu olduğunu düşündüklerini belirten İslam, şunları kaydetti:

"Yani kadına ikinci sınıf muamelesi yapılmasının bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca kadının hayattan soyutlanmasına sebep olan bir ayrımcılık olduğunu, bir insan hakları ihlali olduğunu düşünüyoruz. O açıdan bununla uzun bir süre mücadele ettik. Çok şükür artık Türkiye'de böyle bir problem yok. Bu ayıptan Türkiye kurtuldu. Onun için Türkiye'de artık örtülü veya açık fark etmez, kadınlar nasıl istiyorsa o şekilde ve hayatın tüm alanlarında yer alabilir. Bu geç kalınmış bir şey ama geçmişin ayıbını kapatmak bize nasip olduğu için de mutluyuz. Kadınların yönetim alanlarında olmasından çok büyük mutluluk duyuyoruz. Örtülü veya açık fark etmez, kadınların yönetim kademelerinde yer almaları, bir nevi haksızlığın giderilmesi gibi bir durum aslında. Çünkü seçmenin yüzde 50'si kadın. İdarecilerin sadece yüzde 9'u kadın. Bu aradaki makasın bir ölçüde kapanması gerekiyor. Onun için biraz önce söylediğim gibi kadın yerel yöneticilerimizi, kadın belediye başkanlarımızı çok teşvik ediyoruz. Onların iyi seçilmiş isimler olduğunu düşünüyoruz ve çok başarılı olmalarını diliyoruz."

- Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım ve Araştırma Merkezi Projesi

Bakan İslam daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret etti. İslam, burada yaptığı konuşmada, Konya'nın Türkiye'nin çok önemli şehirlerinden biri olduğunu ifade etti.

Sabah Konya'da elim bir trafik kazasıyla uyandıklarını aktaran İslam, "Maalesef 9 kaybımız var. Hepsine Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum ve bir daha böyle elim kazaların olmamasını diliyorum. Belki biraz daha karayollarında dikkatli olmak için bu elim kazayı uyarıcı olarak da değerlendirebiliriz. Keşke hiç olmasaydı ama hiç olmazsa bu vesileyle onu sürücülerimize hatırlatmış olalım" diye konuştu.

İslam, konuşmaların ardından, Konya Valiliği himayelerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Yaşlı ve Engelliler Bakımı, Eğitimi, Araştırma ve Uygulama Vakfı (YEBAV) ortaklığıyla hayata geçirilecek "Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım ve Araştırma Merkezi (YEBAM)" projesinin protokolünü imzaladı.

Yaşlılar ve yaşlı bakımıyla ilgili tedbirleri, bugünden itibaren almak gerektiğinin altını çizen İslam, "İlk defa Konya'da farklı bir çalışma deneyeceğiz. Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Yaşlı ve Engelliler Bakımı, Eğitimi, Araştırma ve Uygulama Vakfı ile ortak bir çalışma yürütmekteyiz. Üniversitenin bu çalışma içinde olmasının çok büyük anlamı var. Bilimsel katkıyı tamamen onlardan alacağız. Eğer üniversiteyle yaptığımız bu paydaşlık olumlu sonuç verirse, işletmeye açacağımız bu müesseseyi çok başarılı noktaya götürebilirsek, bu aynı zamanda Türkiye'ye örnek bir proje olacak" dedi.

-meram belediye başkanı toru

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakan İslam'dan Meram Belediye Başkanı Toru'ya Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement