Bakan Kaya, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'yi Kabul Etti - Son Dakika
Politika

Bakan Kaya, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'yi Kabul Etti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Dünyanın geri kalanından ve özellikle Avrupa’dan verdikleri sözleri yerine getirmelerini ve ellerini taşın altına sokmalarını bekliyoruz’’ dedi.

31.08.2016 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Dünyanın geri kalanından ve özellikle Avrupa'dan verdikleri sözleri yerine getirmelerini ve ellerini taşın altına sokmalarını bekliyoruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'yi kabul etti. Bakanlık binasında gerçekleşen kabulde konuşan Bakan Kaya, ülkemizde misafir edilen Suriyeli mültecilerle ilgili, "Misafir ve kardeş kelimelerinin taşıdığı anlamlar, bizim Suriyeli mültecilere bakış açımızı gösteriyor. Ailemizden birileri zor durumda kalmış, biz de onları evimizde ve gönlümüzde misafir ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'Bizim ülke olarak resmi sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız başkadır" diye konuştu.

Mültecilerle ilgili birçok projenin hayata geçirildiğini söyleyen Kaya, "Eğitim, sağlık, barınma ve çalışma konusunda kendi vatandaşlarımıza sağladığımız imkanları Suriyeli misafirlerimize de sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin halihazırda 2 milyon 726 bin 980 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını belirten Kaya, Suriyeli mültecilerin eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçları için 12 milyar dolar harcama yapıldığını söyledi. "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak hizmet alanımıza giren konularda Suriyeli misafirlerimiz için birçok çalışma yaptık ve yapmaya devam ediyoruz" diyen Bakan Kaya, yapılan hizmetleri şu şekilde anlattı:

"26 geçici barınma merkezinde yaklaşık 95 bin Suriyeli mülteciye psiko- sosyal destek hizmeti verdik. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında kamplarda bulunan yaklaşık 15 bin Suriyeli mülteci eğitim almıştır. ALO 183 Sosyal Hizmet Danışma Hattı'nda Arapça bilgilendirme yapılmaktadır. 84 Suriyeli kadın, beraberindeki 77 çocuğu ile kadın konukevi hizmetinden yararlanmaktadır. Yine aynı şekilde Bakanlığımıza bağlı çocuk kuruluşlarında 135 Suriyeli çocuk fiilen hizmet almaktadır. Koruyucu aile yanında 8 çocuğun bakımı sağlanmaktadır. 997 Suriyeli çocuk sosyo-ekonomik destekle kendi ailesi yanında desteklenmektedir. Bu çocukların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması, sosyal uyumlarının gerçekleştirilmesi için kreş dahil bir çok konuda destek verilmektedir. Engelli ve yaşlılara yönelik kendi vatandaşlarımızın faydalandığı hizmetlerden şartları uyması halinde aynı şekilde hizmetlerimizden faydalanabilmektedirler."

Mülteciler konusunda Türkiye'nin diğer ülkelerden beklentilerini de dile getiren Kaya, "Dünyanın geri kalanından ve özellikle Avrupa'dan verdikleri sözleri yerine getirmelerini ve ellerini taşın altına sokmalarını bekliyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise, 15 Temmuz darbe girişimi ve son dönemde artan terör olaylarında hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlar için üzüntü ve taziye dileklerini ileterek, "Birleşmiş Milletler olarak Türkiye ile 15 Temmuz darbe girişimi ve terörle mücadelede yaşanan acıların sarılması için dayanışma içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son dönemde yaşadığı sıkıntılara rağmen 3 milyona yakın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını da belirten Grandi, "Misafirperverliğinizden dolayı Birleşmiş Milletler adına teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin dünya üzerinde en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunduğunu söyleyen Grandi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya çapında öncelikli olarak ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan ve gittikleri yerlerde her türlü korumaya ihtiyaç duyan insanların bu ihtiyacının karşılanması için çalışıyoruz. Türkiye ülkedeki Suriyelilere yönelik bu koruma ve diğer yardımları başarıyla yerine getiriyor. Biz bu konuda size daha fazla destek vermeye hazırız. 19 Eylül'de BM Genel Kurulu ve yapılacak devlet başkanlarının katılacağı toplantıda mülteciler konusu görüşülecek. Biz de orada olacağız ve Türkiye'nin çalışmalarını destekleyeceğiz. Ayrıca AB'nin söz verdiği yardımlar noktasında sürecin hızlanması için biz de tavsiyelerimizi yapacağız. Türkiye hükümetiyle şu ana kadar sürdürdüğümüz işbirliği ve çalışmalarımızı artırarak sürdürmek istiyoruz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Kaya, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'yi Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement