Bakan Kılıç, Tmok Başkanı Erdener'i Kabul Etti - Son Dakika
Spor

Bakan Kılıç, Tmok Başkanı Erdener'i Kabul Etti

Bakan Kılıç, Tmok Başkanı Erdener\'i Kabul Etti

Spor Bakanı Kılıç, "12. SportAccord Kongresi'nde yoğun olarak verdiğimiz mesaj, doping konusunda Türkiye'nin hiçbir şekilde müsamahası olmadığı" dedi.

17.04.2014 15:58  Güncelleme: 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "12. SportAccord Kongresi'nde yoğun olarak verdiğimiz mesaj, doping konusunda Türkiye'nin hiçbir şekilde müsamahası olmadığı ve dopinge karşı sıfır tolerans noktasındaki duruşumuzun katı bir şekilde devam edeceğiydi" dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr.  Uğur Erdener'i makamında kabul eden Kılıç, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kılıç, geçen hafta Antalya'da yapılan 12. SportAccord Kongresi'nin ardından değerlendirmelerde bulunmak üzere Erdener ile bir araya geldiklerini belirtti.

Toplantıda 2020 Olimpiyatları için yapılan çalışmalarla ilgili müzakerelerde bulunduklarını anlatan Kılıç, "Kongre sırasında yaptığımız tüm temaslar sonunda ortaya çıkan sonuç şu oldu; Türkiye olarak gençlerimizin, sporcularımızın uluslararası müsabakalardaki katılımını artırmamız gerekiyor. Bunu sadece olimpiyatlar olarak düşünmeyelim. Olimpiyatlara katılım için puan veren müsabakalara katılımı ve burada alacağımız neticeleri iyileştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

"Yeni bir olimpiyat adaylığı noktasında kararımızı henüz vermiş değiliz"

Farklı branşlarda daha yoğun çalışma yapılması ve gençlerin spora teşvik edilmesi gerektiği yönünde görüşmeler yaptıklarını kaydeden Kılıç, şöyle devam etti:

"Kongre süresince yoğun olarak verdiğimiz mesaj, doping konusunda Türkiye'nin hiçbir şekilde müsamahası olmadığı ve dopinge karşı sıfır tolerans noktasındaki duruşumuzun katı bir şekilde devam edeceğiydi. Uluslararası spor liderleriyle görüşmelerimizde bu mesajımızın yerine ulaştığını gördük. Kongrenin ardından IOC Başkanı Thomas Bach ve Uğur Bey ile birlikte Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettik. Yapılan görüşmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Fikir alışverişlerinde bulunduk ancak yeni bir olimpiyat adaylığı noktasında kararımızı henüz vermiş değiliz. Acele etmemizi gerektirecek bir şey olduğunu da düşünmüyorum."

 

"Aslı Çakır Apltekin gündeme geldi" 

Kılıç, "Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack ile görüşmelerinizde, IAAF'ın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) verdiği olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin gündeme geldi mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:  

"Bu konu gündeme geldi ancak yoğun olarak konuşulmadı. Daha çok geleceğe yönelik çalışmalardan bahsedildi. Şu anda yargı aşamasında olan konularla ilgili konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum ama geçmişte farklı ülkelerde yaşanan benzer sıkıntılar ilgili tecrübe paylaşımının yapılması gerektiğinde mutabakata vardık." 

"Doping olayı sadece Türkiye'de varmış da dünyanın hiçbir ülkesinde yokmuş gibi bir algı ortaya çıkıyor" diyen Kılıç, "Farklı ülkelerde de zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Bu ülkeler sıkıntıyı nasıl giderdiler, hangi önlemleri aldılar, bu anlamda görüşmeler oldu. Şahsi kanaatim Hacettepe Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçecek doping kontrol merkezimizin, WADA akreditasyonunu almasıyla ki sonbaharda alacağını düşünüyoruz, en büyük mesajı vermiş olacağız" ifadelerini kullandı.

 

"Maça gittiğinizde zaten renginiz belli oluyor" 

Bakan Kılıç,  CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun e-bilet uygulaması ile ilgili verdiği soru önergesi hatırlatıldığında ise şunları söyledi:

"Bu uygulama müsabakalarda yaşanan olumsuz olayların, şiddetin, aslında taraftar olmayan kişilerin meydana getirdiği kanun dışı hareketler ve verdikleri zararın engellenmesine yönelik 6222 sayılı Yasamızın devamı olarak hayata geçti. Teknik detaylarla ilgili verilen soru önergesine verilecek cevaplar hazırlanacak. Hem Türkiye Futbol Federasyonu hem de çalışmayı yürüten şirketler, bir basın toplantısıyla bütün detayları açıklayacak." 

Birkaç gündür basında yer alan "özel hayatı ihlal" gibi eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Kılıç, "Bir vatandaşımız seyahat etmek için uçak bileti aldığı veya bir bankadan hesap açmak istediği veya muhtarlıkta herhangi bir işlem yapmak istediğinde üzerinde vatandaşlık numarası olan nüfus cüzdanı olmadan işlem yapamıyor. Bu çok temel bir kuraldır. Bu eleştirilerde kişisel bilgi denen şey, vatandaşlık numarası ve kartın üzerinde olan fotoğrafınızdır. Bu herhangi bir şekilde özel hayatı ihlal değildir" değerlendirmesini yaptı.

Asıl kişisel ihlalin müsabakalarda herhangi birine zarar verilmesi olduğunu ifade eden Kılıç, "Bu tip davranışlara giren kişilerin yaptıkları eylemin cezası neyse bunu çekmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada sistemin büyük faydası olacaktır" şeklinde konuştu. 

Taraftarların tuttukları takımın belli olması ile ilgili endişelerini yersiz bulduğunu anlatan Kılıç, "Bir maça taraftar olarak gidiyorsanız, zaten tabiri caizse renginizi belli etmiş oluyorsunuz. Takımınızı desteklemek için gittiğinizde bunu zaten belli ediyorsunuz" dedi.

Uğur Erdener

IOC Yönetim Kurulu Üyesi ve TMOK Başkanı Uğur Erdener ise Bakan Kılıç'a verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "Türkiye, sporun zirvesine evsahipliği yaptı. Türkiye'nin spor yönetimi, spora verdiği sınırsız destek, yaptığı yatırım, bu alandaki gücü çok iyi algılandı" dedi.

Türkiye'nin uluslararası alanda çok daha etkin olması gerektiğini kaydeden Erdener, şunları söyledi:

"2016 Rio Olimpiyatları'na yüksek sayıda sporcu ile katılımı hedeflememiz lazım. 2012 Londra Olimpiyatları'nda 114 sporcumuz ve iki güzide takımızla çok ses getirdik. Rio'da 200 sporcuyu hedeflemeliyiz yani birkaç tane daha takım sporuyla var olmalıyız. Bu yapılan yatırımın meyvesinin alınması açısından çok önemli." 

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Bakan Kılıç, Tmok Başkanı Erdener'i Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement