Bakan Ömer Çelik: Atatürk'ün İzmir'e Verdiği Önemi Biliyoruz (3) - Son Dakika
Güncel

Bakan Ömer Çelik: Atatürk'ün İzmir'e Verdiği Önemi Biliyoruz (3)

Bakan Ömer Çelik: Atatürk\'ün İzmir\'e Verdiği Önemi Biliyoruz (3)

Efes MÜZESİ'NDE ESER SAYISI 2 KAT ARTTI Bakan Çelik daha sonra Selçuk İlçesi'nde onarılıp yeniden düzenlenen Efes Müzesi'nin açılış törenine katıldı.

19.05.2015 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Efes MÜZESİ'NDE ESER SAYISI 2 KAT ARTTI

Bakan Çelik daha sonra Selçuk İlçesi'nde onarılıp yeniden düzenlenen Efes Müzesi'nin açılış törenine katıldı. Efes Müzesi Cengiz Topal, 2 yıl önce geziye kapatılan Efes Müzesi'nin restore edildiğini belirterek, "Engellilerin kullanımına uygun hale getirildi. Kapalı alan 5 bin, sergi bin 350, depolama bin 800 metrekareye ulaştı. Sergilenen eser sayısı iki katına çıkarıldı ve 4 bine ulaştı. Eserler konularına göre sınıflandırıldı" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, müze açılışında tarihi eserlerin korunmasının batı ve doğu düşüncesine duyulan saygının gereği olduğunu, 1994 yılından bu yana UNESCO dünya mirası geçici listesinde yer alan Efes'i, Diyarbakır surları ile birlikte kalıcı listeye almak için çalıştıklarını anlattı. Bakan çelik, şöyle konuştu:

"Efes'te ilk sistemli kazılar 1869 yılında başladı. Bizim önceliğimiz eserleri korumak kadar teşhir ve tanzimi ile dünyaya verdiği mesajların altını çizmek. Restorasyon için 7 milyon liraya yakın para harcandı. Daha da fazlasını hak eden bir yer. Çağdaş müzecilik anlayışı ile hür türlü yenilik yapıldı. Efes Örenyeri'ne 4 milyon, Bergama'ya 1 milyon, Teos'a 2 milyon lira toplam 7 milyon lira kaynak harcadık. Ege Uygarlıkları Müzesi'ni kurmak istiyoruz. 2015 yılında Efes'i Unesco'nun dünya mirası listesine dahil etmek istiyoruz. Efes dosyası mükemmel oldu. Şu ana kadar geçici listede 62 varlığımız var, asıl listede 13 varlığımız var."

"FELSEFE ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dünyanın bildiği düşünürlerin o dönem neler düşündüklerini hatırlamak ve modern dünyanın sorunlarıyla bu bakış açısıyla çözmek için felsefe çalıştayı düzenleneceğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

"Buraya çok sayıda yabancı turisti çekmemiz çok önemli. Aynı zamanda buraları diri tutmak dünyanın ilgisini çekmek için her yıl buradaki düşünürler ve buradan dünyaya mesaj veren felsefe akımlarıyla ilgili çalıştay düzenlenmesini istedim. İyonya uygarlığının yer aldığı, Herakleitos'un gezdiği topraklar burası. Bu insanlar dünyaya ne mesajlar vermişler? Daha çok tartışılmalı ve dünyaya duyurulmalı. Bugün modern dünya insanların yaşadığı sorunlara ışık tutmalı. Yeni yapılan restorasyonla geçmişten bugüne konuşan bugünden yarına birtakım değerlendirmelerde bulunacak fikirleri ziyaret etmiş olacağız. Anadolu'nun dünyalı sesini Efes'ten tüm dünyaya duyurmaya devam edeceğiz."

Bakan Çelik, restore edilen müzenin açılış kurdelesini kesti ve müzeyi gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Ömer Çelik: Atatürk'ün İzmir'e Verdiği Önemi Biliyoruz (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement