Bakan Özlü: "Sanayicinin Tek Adresi Olsun" - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Özlü: "Sanayicinin Tek Adresi Olsun"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üzerinde çalıştıkları Üretim Reform Paketi ile ilgili taslağı sanayicilere ve ilgili taraflara açtıklarını belirterek, "Kurmak istediğimiz sistem sanayicinin bir problemi varsa bizim bakanlığımıza gelsin, biz onun sorunlarını takip edeceğiz" dedi.

23.09.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üzerinde çalıştıkları Üretim Reform Paketi ile ilgili taslağı sanayicilere ve ilgili taraflara açtıklarını belirterek, "Kurmak istediğimiz sistem sanayicinin bir problemi varsa bizim bakanlığımıza gelsin, biz onun sorunlarını takip edeceğiz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda Bakanlığın girişimci bilgi sistemiyle ilgili bir sunum yapan Özlü, 2015 yılı Türkiye reel sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2006-2015 dönemi ölçek yapısına göre girişim sayısıyla ilgili bilgi veren Özlü, "2015 yılı itibariyle yaklaşık 3 milyon 14 bin girişim verisi mevcut. KOBİ üstü ve orta ölçekli girişim sayısındaki artış oranının ortalama artış oranlarının üzerinde olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"Girişimci bilgi sistemindeki sonuçlara göre 2006 yılında 42 bin 222 ihracatçı firma sayısı, 2015 yılında 61 bin 704'e ulaşmıştır. Bu sayının daha da artmasını bekliyoruz" ifadesini kullanan Özlü, "Bilgi sistemi 8 kurumun verilerinin karşılaştırılmasında ve ortaklaşa değerlendirilmesinden geliyor. Bu bakımdan son derece güvenilir bilgilerdir. Sadece TÜİK verilerine, OECD verilerine bakarak değerlendirme yapmak yerine Türkiye için girişimci bilgi sistemine bakarak değerlendirme yapmak daha sağlıklı olacak" açıklamasında bulundu.

Reform Paketi Kanunu Taslağı ve Şeker Kanunu

Üretim Reform Paketi'ni çalıştıklarını kaydeden Bakan Özlü, "Son 3 ayda üzerinde tekrar tekrar çalıştık bakanlık olarak. Bunu paydaşlarımıza sunduk. Tartışmaya açtık. Aşağı yukarı 700'e yakın Türkiye'de sanayici, sanayi odası, ilgili taraflara açtık. Onlar şuanda bize geri bildirim, kendi görüşlerini bize iletecekler. Eksik varsa eksik var diyecekler. Fazla varsa bu fazla diyecekler. Gelen görüşleri ay sonuna kadar biz toplayacağız. Ay sonunda bunları gözden geçireceğiz. Nihai haline getireceğiz Üretim Reform Paketi'ni. Nihai haline getirdikten sonra hem EKK'da hem de Bakanlar Kurulu'na sunup Meclis'e sevk edeceğiz. Meclis'e sevki yıl sonuna doğru olur. Şuanda tartışmada. Biz şunu arzu ediyoruz, üretimle ilgili her kim varsa bu bizim taslağımızı incelesin, görüş versin. Ortak akılla bunu çıkaralım. Burada önemli gördüğümüz hususlar, sanayicimizin sanayi parseli, arsası sorunu var. Türkiye'de bir sanayici yatırım yapmayı düşündüğünde arsa bulacak, Çed raporu bulacak prosedürleri var. Biz şunu arzu ediyoruz, sanayicimiz bir yatırım yapmayı düşündüğü an yerli ve yabancı kazmayı vurup işe başlayabilmeli, tüm önceki işlemleri devlet olarak biz bakanlık olarak biz yapmalıyız. Bu bir önemli nokta. İkincisi bu özel teşebbüsün özel endüstri bölgeleri kurmasının önünü açıyoruz. Bir vatandaşımız, sanayicimiz isterse özel endüstri bölgesi kurabilecek. Bunun önünü açıyoruz. OSB'lerdeki yatırımcılardan emlak belgesi alınmaması gibi hususlarda var. Bu aslında biraz bir torba kanun gibi ama üreticinin, sanayicinin önündeki bütün engelleri kaldırmayı, yatırım ortamını iyileştirmeyi hedefleyen önemli bir paket. Şirket kurma fikrimiz var. Bunu TOKİ gibi düşünün. Sistemi dönüştürmek için bize kolaylık sağlayacak" şeklinde konuştu.

Nişasta bazlı şeker kotalarıyla ilgili soruya Özlü, "Biz bir şey yazdık ve tartışmaya açtık. Mısır üretenler de Türk vatandaşı, şeker pancarı üretenler de Türk vatandaşı. Mısırı ithal edip bunu yapmıyoruz. Mısırı sadece birileri üretip vatandaşlarımız üretmeyecek diye bir şey yok. Pancar üretenler değerli de mısır üretenler değersiz mi? Bunu lütfen öyle düşünmeyin. Kota konusu her sene gündeme geliyor. Biz bunu ilgili bakanlıklarla, üreticilerle tartışıyoruz. Mutabık kaldığımız bir rakamı yazıyoruz. Geçen sene rakamla bu seneki aşağı yukarı aynı rakamdır. Ayrıca bu konuda şeker yasasıyla ilgili bir düzenlememiz olacak. 2013 yılında hazırlanan bir şeker kanunu vardı. Onu tekrar gündeme getireceğiz. Orada bu konuları daha geniş kapsamlı görüşüp, sonuca bağlayacağız. Görüşe açtık görüşler gelsin bakalım ne söyleyecekler. Ay sonuna kadar vakit var. Bize yazılı görüşlerini bildirsinler" ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Özlü, bir gazetecinin Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi 40 kere düşünülmeli, burada katma değer göz önüne alınmalı" sözlerini hatırlatarak, Bakan Ağbal'a katılıp katılmadığını sorması üzerine, "Şeker fabrikaları şu anda özelleştirme kapsamı içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı buna çalışıyor, bence bu sorunun doğru muhatabı onlar" diye cevap verdi.

Bakan Özlü, Reform Paketi Kanun Taslağı'nda ve Şeker Kanunu'nda yapılacak değişimlerle ilgili soru üzerine de, "Biz bir tasarı yazdık, bu Şeker Kurumu'ndan geldi bize. Bir yasa taslağı yazdık, görüşe açtık, görüşler daha gelmedi. Ben sadece basında okuyorum, şöyle olacak böyle olacak diye. Görüşler bize gelmedi, her kimin görüşü varsa, paydaşlarımız, taraflar görüşlerini yazarlar bunları değerlendiririz. En son Meclis'e göndereceğimiz taslak önemli. Bu gelen görüşleri bir değerlendirelim, en son taslaktan sonra konuşalım" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Cari açığı arttırmayacak şekilde yerli üretime destekle ilgili bir paket açıkladınız kısa süre önce, benzer bir şey otomobil üretimi için de söz konusu mu? Vergi indirimi planlıyor musunuz?" sorusu üzerine de Bakan Özlü, "Zaten en son ticari araçta ÖTV'den muaf tutuyoruz. Şehit yakınlarını yine ÖTV'den muaf tutuyoruz. Aslında bu otomotiv sektörüne bir katkı değil mi?" ifadesini kullandı.

"Gelecek yıl ne olacağına ilişkin bütçe çalışmaları yapılıyor"

Bakan Özlü, "2017 yılında bakanlığınızın destek bütçesi büyüklüğünü ne hedefliyorsunuz? Özellikle TÜBİTAK, KOSGEB ne kadar destek bütçesi büyüklüğüne sahip olacak? FETÖ soruşturması kapsamında yapılan çalışmalar, soruşturmaların devam etmesi TÜBİTAK'taki yapılanma çalışmaları da dikkate alındığında özellikle bu yıl destek bütçesinin kullandırılmasında sıkıntı yaşadınız mı? KOSGEB'de eski yönetime yönelik bir takım operasyonlar yaşandı, gözaltı ve tutuklamalar oldu ve FETÖ bağlantılı şirketlere buradan elde edilen sonuçlara göre bağlantılı şirketlere de destek bütçesinden aktarımlarla ilgili bir tespite ulaşılabildi mi?" sorularına şöyle cevap verdi:

"TÜBİTAK'ın destek bütçesi yıllık 3 milyarın üzerinde, 1 milyara yakın da KOSGEB'in var. İlaveten bizim bakanlığımızdan TÜBİTAK'a yapılan bir aktarma var. Bu seneki desteklerde mali kaynak olarak bir sıkıntı yaşamadık. TÜBİTAK'taki, KOSGEB'deki çalışanlarla ilgili yapılan soruşturmalar da eski yönetimlere matuf değil, hakkında iddia olan yeni-eski herkesi kapsıyor. Şu anda üzerine gidilen kişiler, haklarında şüphe olan kişiler bunun yenisi eskisi farketmez. Gelecek yıl ne olacağına ilişkin bütçe çalışmaları yapılıyor, bütçe çalışmalarından sonra size söyleyeyim şu anda çalışmalar devam ediyor."

By Lock Sistemi

Bakan Özlü, "FETÖ soruşturması ile ilgili yeni bir haber var, 80'e yakın milletvekilinin de cebinde FETÖ terör örgütünün kullandığı By Lock iletişim sisteminin bulunduğuna yönelik, hatta bazı bakanların da bu listede olduğuna dair yorumunuz nedir? Böyle bir veri var mı elinizde?" sorusu üzerine ise, "Bende öyle bir veri yok, o yüzden bir şey söyleyemem" diye konuştu.

Bakan Özlü, "By Lock sistemini TÜBİTAK eski çalışanının ürettiğine dair bulgular var dediniz ama bu konuyla ilgili bir şeyler ekleyebilir misiniz? By Lock'un serverinin yakalanmasında MİT'in çalışmaları oldu, TÜBİTAK ona destek sağlıyor mu çalışmalarında?" sorularını yanıtsız bıraktı.

"Sanayicimizin elinde kağıt bakanlık bakanlık dolaşmasını istemiyoruz"

Bakan Özlü, "Cazibe merkezleri Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması, gelişmesi konusunda bakanlığınıza ne gibi görevler düşüyor? Özellikle buralardaki yatırımcılara belgeyi kim verecek? Uygulama sistemi nasıl olacak?" soruları üzerine, "Birincisi, hangi bölgeye yatırım yapmak istiyorsa bir yatırımcı yapmak istediği yatırımı ve ili belirledikten sonra bu ildeki valiliğe başvuracak. Valilik, başvuruları değerlendirecek ö değerlendirmeden sonra Ankara'ya gönderecek, Ankara'da onaylandıktan sonra bu yatırımı destekleyeceğiz veya anahtar teslimini yapacağız. Burada Kalkınma Bakanlığı konusu var, Kalkınma Bakanlığı tekrar gözden geçiriliyor, yapılandırılıyor. Bu konuda Kalkınma Bakanlığı'nın bir rol üstlenmesini düşünüyoruz. Biz Sanayi Bakanlığıyız, hangi sanayicimizin hangi sorunu varsa bizim bakanlığımıza gelsin, biz koordine edeceğiz. Sanayicimizin elinde kağıt bakanlık bakanlık dolaşmasını istemiyoruz. Kurmak istediğimiz sistem sanayicinin bir problemi varsa bizim bakanlığımıza gelsin, biz onun sorunlarını takip edeceğiz" açıklamasında bulundu.

"ÇED başvurusunu siz mi alacaksınız?" sorusuna ise Bakan Özlü, "Öyle düşünmeyin. Şu andaki sistemde sanayicinin zorluğu var, ÇED raporu almak istiyor, Ekonomi Bakanlığı'ndan destek almak istiyor, bizim bakanlığımıza gelip OSB'den onay alıyor. Bunları sadeleştirmek istiyoruz. İstiyoruz ki, Sanayi Bakanlığı, sanayicimizin bu tür sorunlarla karşılaştığında bizim bakanlığımıza gelsin, biz de diğer bakanlıklarla daha rahat koordine ederiz. Onu yormadan biz koordine edelim, almak istediği belgeyi, teşviki kolaylaştıralım istiyoruz. Konunun tıkandığı yerde, çok aşamalardan geçmesi gerektiği yerde sıkıntılar oluyor. Biz arzu ediyoruz ki sanayicinin tek adresi olsun, biz sanayicinin adına işlemlerini takip edelim hızlıca sonuçlandıralım" yanıtını verdi.

Bakan Özlü, bir gazetecinin, "Anahtar teslim fabrikayı özel sektöre mi yaptıracaksınız? Kim yapacak? Alım garantisinin 10 yıl olacağı ifade ediliyor. Bu süre doğuya yatırımların gitmesi için yeterli bir süre mi, arttırılması söz konusu olabilir mi?" soruları üzerine, "Anahtar teslimi fabrikayı müteahhitlere, inşaatçılara yaptıracağız. Diyelim ki bir yatırımcı Siirt'te tekstil fabrikası kurmak istiyor, Siirt Valiliği'ne müracaat ediyor. Siirt Valiliği, oradaki Organize Sanayi Bölgesi devletin hangi boş alanı, arazisi varsa onları değerlendiriyor. Kaç metrekarelik bir yer istiyor, nasıl bir mimari istiyor, bu talebi aldıktan sonra bunları bir ön değerlendirmeyle bize gönderiyor. Ön değerlendirmenin bizim tarafımızdan kabulünden sonra o bölge valiliği koordinasyonunda bu inşaatı müteahhitlere, özel sektöre yaptırıyoruz ve bu inşaat bittikten sonra da bu yatırımcıya çok makul bir fiyatla burayı kiralıyoruz, mekanizma bu" dedi.

"Taslak Yüksek Planlama Kurulu'nda"

Bakan Özlü, bir gazetecinin, "Yatırımcı valiliğe başvurduktan ne kadar sürede valilik bu talebi size iletmekle yükümlü?" sorusu üzerine, "Belli süreleri var, onunla ilgili bir taslak yönetmelik hazırladık. Yüksek Planlama Kurulu onayında, onaydan sonra paylaşalım" ifadesini kaydetti.

Bakan Özlü, alım garantisi ile ilgili de şöyle konuştu:

"Alım garantisi ayrı bir konu. Alım garantisi daha çok mesela Silahlı Kuvvetlere ihtiyaçları var. Daha çok kamu alımlarının etkili olabileceği bir alan. Silahlı Kuvvetler alımları var, bunlar değerlendirilecek. Devletin bazı alımları var, bunlar değerlendirilecek."

Bakan Özlü, analistlerin bu yılki büyümeyle ilgili olumsuz görüşlerine ilişkin beklentilerin altında olabileceğini söyledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Özlü: 'Sanayicinin Tek Adresi Olsun' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement