Bakan Şimşek: Enflasyonda Özellikle 2016 Yılında Çok Daha Hızlı Bir Düşüş Görebiliriz - Son Dakika
Güncel

Bakan Şimşek: Enflasyonda Özellikle 2016 Yılında Çok Daha Hızlı Bir Düşüş Görebiliriz

Bakan Şimşek: Enflasyonda Özellikle 2016 Yılında Çok Daha Hızlı Bir Düşüş Görebiliriz

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 'Büyümeye bakıldığında yılın ikinci yarısında iç talepte iyileşmenin hızlanacağını düşünüyorum.

28.04.2015 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

'Büyümeye bakıldığında yılın ikinci yarısında iç talepte iyileşmenin hızlanacağını düşünüyorum. Düşük emtia fiyatlarının yardımcı olacağı kanısındayım"\t

'Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz. Piyasadaki belirsizliklerin azalmasıyla birlikte inanıyorum ki bu yansıyacak."

'Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'na yardımcı olmamız lazım, elini güçlendirmemiz lazım. Bu da sıkı maliye politikasıyla olur. O anlamda da daha kat edecek mesafemiz var.ö

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: İdris TİFTİKCİ/ İstanbul DHA Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Forum İstanbul'da yaptığı konuşmasında gıda fiyatlarının da etkisiyle yılın ikinci yarısında enflasyonun düşeceğini belirterek, Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz. Piyasadaki belirsizliklerin azalmasıyla birlikte inanıyorum ki bu yansıyacak" dedi.

Şimşek, 'Forum İstanbul 2015, Kritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı toplantısına katıldı. Bakan Şimşek toplantının açılış konuşmasında geçen yıl Türkiye'nin yüzde 2.9 büyüdüğünü, bazı çevrelerin bunu yeterli bulmadığını ifade ederek, 'Sadece kuraklık olmasaydı Türkiye çok rahat bir şekilde geçen sene yüzde 3.5 büyümüştü. Kuralık istisnai bir durumdur, son 14 yılın en kurak yılını yaşadık geçen sene.

Şimşek, Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5'lik bir büyümeyi yakalamasının son derece makul bir öngörü olduğuna dikkati çekerek, "Büyümeye bakıldığında yılın ikinci yarısında iç talepte iyileşmenin hızlanacağını düşünüyorum. Düşük emtia fiyatlarının yardımcı olacağı kanısındayım" dedi.

'GERÇEKTEN TÜRKİYE'DE İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANINDA ÇOK HIZLI BİR ARTIŞ VARö

Şimşek, Türkiye'de büyümenin çok ciddi istihdam artışını da beraberinde getirdiğini, 2007'den sonra Türkiye'nin 6.1 milyon kişiye istihdam sağladığına ve bunun ciddi bir başarı olduğunu dile getirerek, 'Aynı dönemde Euro Bölgesi'nde net 2 milyon kişinin işini kaybetti. Yani 2007-2015 döneminde. Ona rağmen Türkiye'de işsizlik oranının mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında son 1 yıl içerisinde 1 puanlık bir artış var. Onunda temel sebebi iş gücüne katılım oranıdır. Gerçekten Türkiye'de iş gücüne katılım oranında çok hızlı bir artış varö dedi.

'ENFLASYONDA ÖZELLİKLE 2016 YILINDA ÇOK DAHA HIZLI BİR DÜŞÜŞ GÖREBİLİRİZö

Enflasyonun çok uzun yıllar yüksek seyrettiğini belirten Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Enflasyonu tek haneye indirdik ama hedefimiz düşük tek hane. Tabi ki geçici bazı faktörlerin etkisiyle enflasyon geçen sene yükseldi ve bu yıl tekrar düşüş trendinde. Çekirdek enflasyona bakarsanız şu anda yüzde 7.1. Muhtemelen enflasyon bu çerçevede en azından bu sene için böyle gidecek diye düşünüyorum. Enflasyonu etkileyebilecek birkaç faktör var. TL'deki değer kaybı olumsuz ve gıda fiyatları yüksek seyretmeye devam etti. Ekim-Nisan arasında milimetreye düşen yağış miktarına baktığımız zaman geçe seneye göre yüzde 60'ın üzerinde bir artış var. Uzun vadeli Türkiye ortalamalarına göre de yüzde 12'lik artış var. Bu sene yağış açısından tarımsal hasıla açısından son derece olumlu bir yıl olacak, eğer don olayı yaşanmazsa. Yılın ikinci yarısında bunun gıda fiyatlarına yansıyabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla gıda fiyatları enflasyonu aşağı çekecektir, her ne kadar ilk çeyrekte olumsuz etkilese de. Baz etkisi olumlu, iç talep ılımlı, emtia fiyatları da bir düşüş söz konusu, bir de iyi bir tarım yılı olması halinde gıda fiyatlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş trendini koruyabilir. Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz. Piyasadaki belirsizliklerin azalmasıyla birlikte inanıyorum ki bu yansıyacak."

'ENFLASYONLA MÜCADELEDE MERKEZ BANKASI'NA YARDIMCI OLMAMIZ LAZIMö

Bakan Şimşek, cari açığa dikkat çekerek, 'Cari açık var. Yapısal reformlarla cari açığı daha yönetilebilir bir noktaya çekene kadar, ikiz açığa toleransımız yok. İkiz açık aslında krize davetiyedir. O nedenle biz asla ve asla ikiz açık noktasında hassasiyetimizi kaybetmeyeceğiz. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'na yardımcı olmamız lazım, elini güçlendirmemiz lazım. Bu da sıkı maliye politikasıyla olur. O anlamda da daha kat edecek mesafemiz var. Çok kapsamlı bir reform programı açıkladık. Bu reform programının bazı unsurları kaynak gerektiriyor. Biz aslında kamu maliyesinde ki sıkı disiplinle önümüzde ki dönemde uygulayacağımız reformalar için mali alanı yaratıyoruzö şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Şimşek: Enflasyonda Özellikle 2016 Yılında Çok Daha Hızlı Bir Düşüş Görebiliriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement