Bakan Şimşek Özelleştirilecek Alanları Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek Özelleştirilecek Alanları Açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde özelleştirilmesi düşünülen alanları açıkladı.

06.10.2014 12:57  Güncelleme: 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirilmesi planlanan alanlara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Yeni dönemde devletin birçok alandan çekileceğini ve buraları daha etkin, daha verimli çalıştırabilecek özel sektöre devredeceklerini açıklayan Şimşek, bundan hem devletin hem vatandaşın hem de özel sektörün kazançlı çıkacağını dile getirdi.

"AMACIMIZ HERKESİN KAZANÇLI ÇIKACAĞI BİR YAPI KURMAK"

Bazı alanlarda kar ediliyor gibi görülse de buraların özel sektör eliyle işletilmesi sayesinde, daha verimli bir ortamın oluşturulacağı bilgisini veren Şimşek, şunları kaydetti: "Bizim buradaki amacımız daha etkin, daha verimli bir işleyişi sağlamak, daha çok insanımıza istihdam ortamı oluşturmak, sektörlerde rekabet ortamı oluşturmak, kaliteyi artırmak ve herkesin kazançlı çıkacağı bir yapıyı kurmak. Bunu özellikle elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirmelerde ortaya koyduk. Bu alanda yapılan özelleştirmelerle hem kayıp kaçak oranı azaldı hem devlet daha çok gelir elde etti hem de vatandaşa daha kaliteli hizmet gitmeye başladı. Bu başarıyı diğer alanlarda da yakalayacak bir model üzerinde çalışıyoruz."

"ÖZELLEŞTİRME SAYESİNDE KAYNAKLARIN RASYONEL KULLANIMI VE KALİTE KENDİLİĞİNDEN GELDİ"

Yapılan özelleştirmeler sonucunda başta petrokimya, demir-çelik, petrol rafinerisi, alkol-tütün ve elektrik dağıtım olmak üzere birçok sektörden devletin tamamen çekildiğini belirten Şimşek, bankacılık, sigortacılık, telekomünikasyon ve hava taşımacılığı gibi sektörlerdeki payının ise azaldığını söyledi.

Bakan Şimşek, sadece gelir amaçlı bir özelleştirme programı yürütmediklerini de vurgulayarak, bu sayede verimlilik artışı sağlandığını ve rekabetçi bir yapının kurulmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Şimşek, bu sayede kaynakların rasyonel kullanımı ve kalitenin de kendiliğinden geldiğini kaydetti.

"ŞANS OYUNLARINDAN TAMAMEN ÇEKİLİYORUZ"

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede de özelleştirme uygulamalarını değerlendirdiklerinin anlatan Şimşek, bunun sonucunda şans oyunlarından tamamen çekilmeye karar verdiklerini bildirdi.

Milli Piyango'ya ait şans oyunlarının ihalesini tamamladıklarını hatırlatan Şimşek, imtiyaz sözleşmesine Danıştay'ın görüşünü beklediklerini ifade etti. Şimşek, yakın zamanda Spor-Toto'nun özelleştirmesini de yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Yapılacak yasal düzenlemenin ardından at yarışlarının özelleştirme sürecine de başlanacağını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Devlet artık şans oyunlarında, oyunları oynatma görevini özel sektöre devredecek ve denetleme fonksiyonuna yoğunlaşacak. Buradaki amacımız da büyüyen sektörden uluslararası markalar yaratabilmek, her alanda olduğu gibi bu sektörde de kayıt dışını kontrol altına alabilmek. Kısa zaman içinde Milli Piyango İdaresini bu fonksiyonu etkin bir şekilde yerine getirebilmesi amacıyla yeniden yapılandıracağız."

ÖZELLEŞTİRİLECEK ALANLAR

Maliye Bakanı Şimşek, özelleştirme yapılan sektörlerle ilgili bakanlıklarla sıkı bir diyalog içinde olduklarını belirterek, her alanda Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak bir iktisadi ortam yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Önümüzdeki dönemde de her zamanki gibi rekabetçi ve şeffaf ihaleler düzenleyeceklerini anlatan Şimşek, özelleştirilecek alanları şöyle açıkladı:

"Kısa zaman içinde elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanlar ve Erzurum Kış Olimpiyatları Tesislerini özelleştireceğiz. 25 şeker ve 5 makine olmak üzere şeker fabrikalarını ve geliri Halkbank'a aktarılmak üzere Halk Sigorta ile Halk Emeklilik'i de özelleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca, gayrimenkuller, arsalar ve Güllük Marina gibi önemli özelleştirme projeleri de yerel ve uluslararası yatırımcıların ilgisine sunulacak.

Bunların yanı sıra Türksat'a ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ'ın iletim hatlarının, TEİAŞ'a ait kamu hisselerinin yüzde 49 hissesinin ve TPAO'nun halka arzı, İstanbul'un önemli projelerinden Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmetinin özelleştirilmesi, üzerinde çalıştığımız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın uygun görüşünü beklediğimiz Eti Maden'e ait sülfirik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilmesi ülkemizde rekabetin ve verimliliğin artmasına, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azaltılmasına büyük katkı sağlayan özelleştirme uygulamaları olacak. Ayrıca, genel olarak özelleştirme programına almak üzere birçok sektörden yeni şirketler üzerinde de çalışıyoruz"

"ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİ, GİDERLERİ KARŞILIYOR İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Bakan Şimşek, özelleştirme gelirlerinin, özelleştirme giderlerini ancak karşıladığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

1986-2014 yılları arasında yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığı bilgisini veren Şimşek, Özelleştirme İdaresi'nin aynı dönemdeki özelleştirme uygulamaları giderlerinin 163 milyon dolar, ilan-reklam ödemelerinin 85 milyon dolar ve danışmanlık hizmet alımı giderlerinin 123 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Şimşek, rakamlara göre toplam 371 milyon dolar giderin olduğunu ifade etti.

Buna karşılık, teminat gelirleri ile idarenin hazırladığı şartname, tanıtım dosyası gibi dokümanların satışından elde edilen gelirin ise 480 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu büyüklüğün de özelleştirme giderlerinin çok üstünde bir rakama tekabül ettiğini sözlerine ekledi.

Bakan Şimşek Özelleştirilecek Alanları Açıkladı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek Özelleştirilecek Alanları Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • tax: Satin anam satin nasil olsa babanizin mali milletin geleceyini satiyorsunuz karli yatirimlari satiyorsunuz zarar edenleri satsaniza alacakli bulursaniz ama bizim millet bunuda yer aaafiyet olsun. 25 0 Yanıtla
  • ali taş: bunlar 80 yılda ne yaptı diyorsun 12 yıldır sata sata bitiremiyorsun 20 0 Yanıtla
  • GERÇEKÇİ: BAKIM SİZE KULAKLARIMLA DUYDUĞUM BİR OLAYI ANLATAYIM. MERSİN LİMANI ÖZELLEŞMEDEN ÖNCE CAY OCAĞINDA BİR VATANDAŞ DİYOR Kİ AYLIK 250 TL YE BİRİSİNİ TUTTUM. GİRİŞ KARTINA ONA VERDİM SABAH GİRİŞ YAPIYOR AKSAM ÇIKIYOR. ASIL İŞE GİTMESİ GEREKEN KISI KAHVEHANEDE OKEY OYNUYOR VE ASGARİ ÜCRETİN 3 KATI MAAŞ ALIYOR. ŞİMDİ İSE MERSİN LİMANI 24 SAAT HİÇ DURMADAN ÇALIŞIYOR. BİR GÜN İŞE GEÇ GİTSEN KAPININ ÖNÜNE KOYUYOR ADAMLAR. SONRA DA DİYORUZ Kİ NİYE ÖZELLEŞİYOR. ÇALIŞMIYORUZ KARDEŞİM DEVLET İŞİ OLDU MU ÇALIŞMIYORUZ. 15 3 Yanıtla
  • BEN BİLİRİM: SATILIK ÜLKE:))) 17 0 Yanıtla
  • vay: hazıra daglar dayanmaz sat bakalım 14 1 Yanıtla
  • merdo: SATIP SATIP EMEKLİYE İŞÇİYE MEMURADA VERMEDİĞİNİZE GÖRE ACABA GERÇEKTEN AYAKKABI KUTULARINAMI KOYUYORSUNUZ. KIRILIYORUZ HABERİNİZ VARMI. VERHA MİLİ GELİR KİŞİ BAŞI ARTIYOR DİYORSUNUZ. BENİM VERHA AZALIYOR. 11 2 Yanıtla
  • YAREN: Taşıma suyla değirmeni döndüremeyince yine başa döndük. 11 0 Yanıtla
  • ağa erdogan: vallah sataram bu köyü 9 2 Yanıtla
  • bager: yakinda kendinizi de ozelleşticeksiniz. . . parayi savaşa harcarsan olacagi budur. tc yi buyuk bir ekonomik kriz bekliyor. 8 2 Yanıtla
  • tayyar yipel: kamuda cok sayıda lojman var uturan kamu kuruluşundaki adamlaru-ın evi var ne böyle yine kamuda yazlık kamplar var ne olcak bu kamplar sosyal tesş-isler yazık deyilmi hep yalan özelleşdirilecek yerler bunlar sıkıyorsa yapında görelim 6 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement