Bakan Şimşek: Siyasi İ İstikrar ve Reformlar Sürerse Kişi Başı Milli Gelirde AB Ortalamasını... - Son Dakika
Güncel

Bakan Şimşek: Siyasi İ İstikrar ve Reformlar Sürerse Kişi Başı Milli Gelirde AB Ortalamasını...

Bakan Şimşek: Siyasi İ İstikrar ve Reformlar Sürerse Kişi Başı Milli Gelirde AB Ortalamasını...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi istikrar ve reformların 10-15 yıl daha sürmesi halinde kişi başı milli gelirde Avrupa Birliği ortalamasına ulaşılacağını söyledi.

27.09.2014 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi istikrar ve reformların 10-15 yıl daha sürmesi halinde kişi başı milli gelirde Avrupa Birliği ortalamasına ulaşılacağını söyledi.

Geceyi Artvin'deki Devlet Su İşleri Misafirhanesi'nde geçiren Bakan Şimşek, bu sabah Deriner Barajı'nı gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Cep telefonu ile 'baraj selfiesi' yapan Şimşek, çevreyi de fotoğrafladı. Artvin Valiliği'ne geçen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e Vali Kemal Cirit el dokuması kilim hediye etti. Ardından Artvin Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Kocatepe'yi ziyaret eden Bakan Şimşek sonra da, Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Artvin İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Partililere hitap eden ve 2002 yılından önce toplanan vergilerin yüzde 86'sının faize gittiğini belirten Bakan Şimşek, AK Parti Hükümet iyle birlikte siyasi istikrarın sağlandığını ve  toplanan 100 liralık verginin 85 lirasının hizmete, geri kalanın ise faize gittiğini söyledi.

Türkiye ekonomisin 230 milyar dolar düzeyinde devraldıklarını, geçen yıl 820 milyar doların üzerine çıkardıklarını anlatan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 60 yılın en büyük küresel krizi, AB'deki borç krizi, Ortadoğu'daki büyük çalkantılar ve küresel enerji fiyatlarının 4'e katlandığı döneme rağmen bunu yaptık. Karşı taraftan esen çok güçlü rüzgarlara rağmen, önceki 10-12 yılda yerinde sayan bir ülkeyi neredeyse 4 kat büyütmüşüz. Bu çok önemli. Demek ki; önceliklerini doğru belirler ve reform yaparsanız başarılı oluyorsunuz. AK Parti'nin en önemli özelliği reformcu olmasıdır. Bunun temelinde siyasi istikrar var. Ancak, bu da tek başına yetmiyor. Ortadoğu'da ve dünyadaki bir çok ülke reform yapmadıkları için küresel yarışta geride kalıyorlar. AK Parti'nin farkı siyasi istikrar milletin teveccühü ile sağlanmış. 2002 yılında Türkiye'nin milli geliri, Avrupa Birliği'nin milli geliri örneğin 100 euro iken bizde 37 euro idi. 2013 yılında Avrupa yine 100 euro ise biz 58 euro'nun üzerine çıkmışız. 12 yıl içerisinde Avrupa ile arayı hızla kapatmaya başlamışız. Siyasi istikrar ve reformlar 10-15 yıl daha sürerse Avrupa Birliği ortalamasını yakalarız."

"1.5 MİLYON KARDEŞİMİZE KUCAĞIMIZI AÇMIŞIZ"

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan gelişmelere bakıldığında istikrarın takdir edilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek şunları söyledi:

"Yanı başımızdaki birçok ülkede maalesef kan akıyor, kardeş kardeşi vuruyor. Milyonlarca insan yurdundan, evinden oluyor. 1.5 milyon kardeşimize etnik ve dini kökenini sorgulamadan kucağımızı açmışız. Dünyada yardım gelip gelmediğine bakmadan bu kardeşlerimizin hep türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ama bu işin tali kısmı. İşin en önemli kısmı, bu coğrafyada uzun bir süredir maalesef huzur ve barış yok. Fitne, fesat ve kavga var. Sorunlar öyle çözülmeye çalışıyor. Bunu değiştirebilecek, burada ciddi bir şekilde yapıcı bir rol oynayabilecek en önemli ülke, bölgenin en önemli aktörlerinden biri olan Türkiye'dir. Türkiye'nin bu rolünü doğru oynayabilmesi için, sorunları daha çok demokrasi ve temel hak ve özgürlük ekseninde, kardeşlik hukuku içerisinde çözme çabasında olan AK Parti'nin iktidarda kalması, bu hizmet kervanını, bu ilham özelliğini de koruması gerekiyor. Onun için bizim üzerimizdeki yük çok fazla. Büyük oyun bitmedi. Kendi evimizi düzene koymamız ve güçlü olmamız lazım. Birliğimizi, beraberliğimi, kardeşliğimizi pekiştirmemiz lazım. Büyük resmi görmemiz, bu çerçevede bu güzel ülkenin, daha ileri gitmesi için daha çok çalışmamız lazım."

"ÇEVREMİZDE OLUP BİTENLERİ İYİ GÖRMEMİZ LAZIM"

Türkiye'nin 30-40 yıldan bu yana enerjisini alan ve kendilerini sürekli aşağı çeken bir sorun olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"KARMAŞIK ETNİK BİR SORUN"

"Karmaşık etnik bir sorun var. Bugüne kadar biz bu soruna güvenlik penceresinden bakmışız. 30-40 bin vatandaşımız hayatını kaybetmiş, analar ağlamış. 350 milyar dolar ilave savunma harcaması yaptığımız tahmin ediliyor. Kimisine göre, dolaylı etkisi ile birlikte 1 trilyon dolarlık kaynağı bu çerçevede harcamışız. İlk defa Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, sorunu daha çok demokrasi, temel hak ve özgürlük çerçevesinde, kardeşliğimizi birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirecek bir çerçevede çözme noktasında bir irade ortaya konuyor. Bunu istemeyen içeride ve dışarıda çok kesim ve çevre var. Bu coğrafyada Çin'den Rusya'ya, Balkanlar'dan, Ortadoğu ve Afrika'ya kadar karmaşık etnik problemleri çatışmadan, kan dökmeden, daha çok demokrasi ve temel hak ve özgürlük, kardeşlik hukuku ekseninde çözme çabası istisnadır, yoktur. Türkiye ilk defa bu noktada ilham kaynağı olacak. O nedenle bizim resmi iyi okumamız, çevremizde olup bitenleri iyi görmemiz lazım. Yüzyıllardır oynanan, çok büyük bir çerçevede sergilenen o büyük oyun hala bir şekilde oynanıyor. Eminim Artvin'deki; Türkiye'nin dört bir yanındaki kardeşlerimiz geldiğimiz noktayı takdir ediyorlardır. Karşı karşıya kaldığımız sorunların büyüklüğünü, bu coğrafyadaki sıkıntıları bunların ekonomiye yansımasını eminim görüyorlardır. Bütün bunları aşarız. Doğru tercihler, doğru öncelikler, birlik ve beraberliğimizi koruyarak başarabiliriz."

Bakan Şimşek daha sonra Artvin'in Şavşat İlçesi'ne hareket etti. - Artvin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Şimşek: Siyasi İ İstikrar ve Reformlar Sürerse Kişi Başı Milli Gelirde AB Ortalamasını... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement