Bakan Soylu: "Çalışma Hayatında Artık Kara Düzen Dönem Sona Erdi" - Son Dakika
Politika

Bakan Soylu: "Çalışma Hayatında Artık Kara Düzen Dönem Sona Erdi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Artık kara düzen dönem sona erdi, artık kurallı bir dönem başladı çalışma hayatında.

15.06.2016 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Artık kara düzen dönem sona erdi, artık kurallı bir dönem başladı çalışma hayatında. 1 Ocak'la yepyeni bir süreç başlıyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi İktisadi İşletmesi (İNTES MYM) ahşap kalıpçı, duvarcı ve iskele kurulum elemanı ulusal yeterliliklerinde yapılacak olan performans sınavında denetim yaptı. Burada bir konuşma yapan Bakan Soylu, "Burası özellikle Türkiye'de eğitim şantiyesi olarak adlandırdığımız İNTES'in, Yol-İş'in, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığı'nın da hep birlikte koordine ettikleri, İNTES'in Yol-İş'le birlikte yola çıktıkları, ASO'nun da buna katıldığı, çalışanlarımızın hem bilgilerini, tecrübelerini, mesleki yeterliliklerini ve iş gücü konusunda ortaya koyabilecekleri mesleki kabiliyetlerini arttırabilmek için çok önemli bir yerleşke. Geleceğin Türkiye'sinin konumlanma alanı burasıdır. Her şeyi devletin yaptığı değil, bir taraftan yeterlilikleri oluşturmaya çalışan, diğer taraftan da bütün bunlarla birlikte bunu denetlemeye çalışan sadece bir takım düzenlemeleri ve üst denetimleri devlete bırakan bir çalışma hayatı oluşturma zorunluluğumuz var" ifadelerini kullandı.

Bilgi ve tecrübe kadar iş sağlığı ve güvenliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, "Arkamızda bulunan özellikle bizim 'güvenli iskele' diye tabir ettiğimiz ve bu konuda Çalışma Bakanlığımızın uzun zamandır İNTES'le ve bir takım sivil toplum örgütleriyle yürüttüğü çok başarılı olduğumuz ve çok başarılı olmak için yeniden çaba ortaya koyduğumuz ve yine onun arkasında da duvarcı ustalığını ifade eden bir sınavın ortasındayız. Türkiye'de hepimiz iş kazalarından şikayet ediyoruz, bunun acısını yaşıyoruz ama buna ait tedbir almak temel sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

"BU BELGE AVRUPA STANDARTLARI İÇERİSİNDE DE GEÇERLİ OLAN BİR BELGE"

"Mesleki yeterlilik bizim için, hükümetiniz için, Türkiye için belki de içinde bulunduğumuz dönemlerdeki en önemli adımlardan ve konu başlıklarından bir tanesidir" diyen Soylu şunları kaydetti:

"Biz bu çabaya iş kazalarını en az seviyeye indirene kadar devam edeceğiz. Dün Tunçbilek'te madendeydik, orada alınan tedbirleri gördük. Madende en son Mart ayında bizim arkadaşlarımızın yaptığı bir takım denetimler söz konusu. Bir taraftan denetimleri gerçekleştireceğiz ama bir taraftan da hem işverenler hem çalışanlarımız tedbirlerini alacaklar. Biz bir taraftan denetim yapacağız ama bir otokontrole toplum olarak ihtiyacımız var. Bunun için burada Mesleki Yeterlilik Kurumu adı altında Türkiye'nin yaklaşık 10 yıldır kazandığı ve yaklaşık 1 yıldır da yapılan bir takım kanun, düzenlemelerle önemli değişikliklere adım atılan bir kurum söz konusu. Şu ana kadar 840'ın üzerinde ulusal meslek standardı belirlenmiş durumdadır. Bunun yaklaşık 781'ine ait esaslar belirlenmiş, bunun toplam 633 tanesi Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu bizim özellikle Avrupa Birliği çerçevesinde, gelişmiş ülkeler çerçevesinde attığımız çalışma hayatındaki en önemli adımdır. Bu iş sağlığı ve güvenliğinin teminatıdır. Bununla birlikte 336 mesleğe de yeterlilik hazırlamıştır. Bu belge sadece bu arkadaşlarımız diyelim ki Türkiye'de çalışıyorlar ama Avrupa'ya gittikleri zaman da bu belge yeterli. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa standartları içerisinde de geçerli olan bir belge."

"MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ SAĞLAYAN 46 KURULUŞ VAR"

Eğitim şantiyesinde yapılan sınavlarla ilgili bilgi veren Bakan Soylu, "Burada iki sınav yapılıyor; A1 özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda, A2 sınavı da mesleğin nasıl icra edildiği, tekniğinin nasıl yapıldığına yönelik bir sınav. Teorik sınavlarımız 60 puandır, pratik sınavlarımız da 80 puandır. Bugüne kadar yaklaşık 50 bini aşkın arkadaşımız özellikle bu mesleki yeterlilik belgesini kazanmaya hak kazanmıştır. Türkiye'de bu mesleki yeterlilik belgesini Çalışma Bakanlığı ile koordineli olarak sağlayabilen 46 kuruluş vardır. Bu 46 kuruluşun 8'i özel müteşebbis, geri kalanı İNTES gibi hem mesleki kuruluşlar hem de kamu kurum ve kuruluş niteliğindeki kuruluşlardır. Bu 46 kuruluşun ortalama Türkiye'de bir yılda toplam mesleki yeterlilik belgesi verme kapasitesi 500 bin. Yani Türkiye'de yarım milyon çalışanımıza belge verebilme kabiliyetine sahip bir kapasitemiz söz konusu" şeklinde konuştu.

"BELGESİZ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE DE GEREKLİ MÜEYYİDELERİ UYGULAYACAĞIZ"

Mesleki yeterlilik sınavının maliyetini İŞ-KUR'un sağladığını belirten Soylu, "Artık kuralsız meslekte bulunmak olmayacak Türkiye'de. İnşallah 31 Aralık 2016 tarihine kadar büyük bir seferberlikle birlikte ulaşabildiğimiz kadar 40 meslekte yaklaşık 300 bin hedefimiz var. Diyelim ki bu rakama ulaşamadık. Ondan sonra Çalışma Bakanlığımız devreye girecek, mesleki yeterlilik belgesi olanları kutlayacağız, belgesi olmayanlara da 'mesleki yeterlilik belgeni al' diyeceğiz. Belgesiz çalıştıran iş verenlere de gerekli müeyyideleri uygulayacağız ve gerekli denetimlerimiz devreye girmiş olacak. Yaklaşık 350 bin civarında sadece MYK'dan belge vermeyi hedefliyoruz. Bunun öncesinde artı 50 bin daha önce ustalık belgeleri dahil olmak üzere kullanılabilecek belgeler var. Yani ortalama 450 bin rakamına ulaşmak istiyoruz. Bizim en önemli hedefimiz çok tehlikeli işlerden başlayarak, tehlikeli işler ve az tehlikeli işlere doğru yukarıdan aşağı bir derecelendirme ile birlikte bunları tamamlayabilmek ve 844 ulusal meslek standardını belirleyen bu mesleki yeterlilik belgesi ile çalışanlarımızı karşı karşıya bırakmaktır. Aynen Halk Eğitim Merkezleri gibi, aynen diğer Ömür Boyu Eğitim Merkezleri gibi her an çalışanımızın yanındayız ve onları destekliyoruz. Kim bu konuda adım atarsa hükümetimiz sonuna kadar maddi manevi yanında olacaktır. Her şeyi devlet yapmamalıdır, devlet destekleyici, düzenleyici, aynı zamanda da detay denetleyici değil, üst normlarda denetleme imkanına sahip olması gerekir" dedi.

Soylu, artık kara düzen dönemin sona erdiğinin altını çizerek, 1 Ocak'la birlikte yeni bir dönemin başlayacağını ve tekrar bir süre uzatımının söz konusu olmadığını kaydetti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Soylu: 'Çalışma Hayatında Artık Kara Düzen Dönem Sona Erdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement