Bakan Yazıcı'dan Kuzey Irak'tan Geçen Tırlara Yeni Güzergah Formülü - Son Dakika
Politika

Bakan Yazıcı'dan Kuzey Irak'tan Geçen Tırlara Yeni Güzergah Formülü

Bakan Yazıcı\'dan Kuzey Irak\'tan Geçen Tırlara Yeni Güzergah Formülü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Irak'ın değişik bölgelerine ürün taşıyan, mal sevkiyatı yapan taşıyıcıların Kuzey Irak'a girdikten sonra İran üzerinden diğer bölgelere geçişlerini sağlamak için bir formül hazırladık" dedi.

08.08.2014 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Irak'ın değişik bölgelerine ürün taşıyan, mal sevkiyatı yapan taşıyıcıların Kuzey Irak'a girdikten sonra İran üzerinden diğer bölgelere geçişlerini sağlamak için bir formül hazırladık" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Muhammed Reza Nematzade ile ve beraberindeki heyet ile bakanlık binasında bir araya geldi. İki bakan açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin "Kuzey Irak'taki IŞİD tehdidi nedeniyle Türk tırlarının geçiş güzergahlarına ilişkin alınan daha geniş bir karar var mı?" şeklindeki soru üzerine Yazıcı, "Irak'ın belli bölgelerinde güvenlik sorunları var. Hükümet olarak biz de seçenekler arıyoruz. Görevimiz risk olarak ortaya çıkmış sorunları, by-pass edecek yeni yollar, yöntemle bulmaktır. Dışişleri Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız konuyla ilgili katkı veriyor. Irak'ın değişik bölgelerine ürün taşıyan, mal sevkiyatı yapan taşıyıcıların Kuzey Irak'a girdikten sonra İran üzerinden diğer bölgelere geçişlerini sağlamak için bir formül hazırladık. Bu konuda bir mutabakat var. Bu uygulamayı getireceğiz. Umudumuz Irak'ta huzur ve güven ortamının sağlanmasıdır" cevabını verdi. Yazıcı, söz konusu uygulamanın kısmen başladığı müjdesini verdi.

"TÜRKİYE, HER ZAMAN SINIRDAN GİREN ÇIKANLARLA ALAKALI TEDBİRLERİ ALIR"

" Işid'in Kuzey Irak'ta Mahmur Kampı'na girmesiyle yaşanan gelişmelerle bölgedeki Yezidilerin zor şartlarda kalması ve Türkiye sınırına yaklaşmaları konusunda gümrük kapılarına yığılmalar var mı?" sorusu üzerine Yazıcı, "Türkiye her zaman ülkesine giren çıkanla alakalı tedbirleri, önlemleri alır. Girişte de çıkışta da hiçbir faaliyeti gözardı etmez. Dolayısıyla (Habur) sınır kapımızda IŞİD terör örgütünün faaliyetleri dolayısıyla bir miktar yığılmalar olmuştur. Bu konu doğrudan doğruya Dışişleri ve İçişleri Bakanlığımızla alakalı, gümrük kapısı olması dolayısıyla Gümrük Bakanlığı'nın görev alanına giriyor. Arkadaşlarımız bu konuyu çok yakından takip ediyorlar. Gerekli önlemler alınıyor" karşılığını verdi.

"TİCARİ FAALİYETLERDE YÜZDE 40 AZALMA VAR"

Bakan Yazıcı, "Musul ve Kerkük'te yaşanan gelişmeler dolayısıyla ticari anlamda yapılan geçişlerde yüzde 40 civarında bir azalma olmuştur. Yol güzergahındaki güvenlik sorununu by-pass edecek uygulamaları devreye sokuyoruz. Dün müzakere yapıldı. Şu anda kısmen devam ediyor. Kuzey Irak'a giriş yapıp güvensiz ortamı by-pass ederek İran üzerinden Bağdat civarına ticari faaliyet devam ediyor ama bunu daha da zenginleştirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

"HABUR'DA OLAĞANIN DIŞINDA YIĞILMA VAR"

Giriş-çıkışlarda sınırlama olup olmadığının sorulmasına ise Yazıcı, "Kapıyı sonuna kadar açmış, 'Kim gelirse gelsin, durumunda değiliz' Yani sığınmacıların can güvenliği dolayısıyla kapıya gelmiş olmalarını dikkate alıyoruz. Hassasiyetimiz bu yönde devam ediyor. Ama 'Ne olursa olsun buyur gel. Kapı açık' diye bir şey yok. Bir kontrol var. Elinde hiç pasaportu yoksa kimlik yoksa ne yapacaksınız. Farklı yöntemler uygulanıyor. Belki sığınmacılar orada toparlanır, güvenlikleri orada sağlanır" dedi. Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'nda olağanın dışında bir yığılma olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin, Irak'ta yaşanan terörist olaylar dolayısıyla ellerinde pasaportu olan ve gümrük kapılarıdan geçmek isteyen Irak vatandaşlarına kapısının açık olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Pasaportu olmayanlarla ilgili bir bekletme söz konusu. Türkiye gümrük kapılarına pasaport olmaksızın giriş çıkış yapılan tek ülke Gürcistan'dır" dedi.

NEMATZADE: "İSLAMİ OLMAYAN BİR ÖRGÜT KENDİSİNİ MÜSLÜMAN OLARAK NİTELENDİRİYOR"

İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Muhammed Reza Nematzade ise "IŞİD terör örgütünün Musul Başkonsolosluğu'nda alıkonulan Türk vatandaşlarıyla ilgili İran bölgede bir güvenlik tehditi algılıyor mu?" sorusuna, "İslami olmayan bir örgüt kendisini müslüman olarak nitelendiriyor ve terörist eylemlerde bulunuyor. Türkiye, İran ve Irak devletleri tarafından hiçbir şekilde onaylanmamaktadır. Biz bu konuya başından itibaren karşı çıktık. ve uluslararası siyasi kanallar aracılığıyla kınadık. Bu konu Irak'ın iç meselesi ancak biz İran olarak, Irak'a her türlü yardıma hazırız. Yapılan bütün terörist eylemlerin ister Türk Başkonsolosu ile vatandaşlarının rehin alınması isterse cinayetlerin kabul edilebilir yanı yoktur" cevabını verdi.

Ziyaretin ardından Bakan Yazıcı, Bakan Nematzade'ye Mevlana figürlü seramik biblo hediye etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Yazıcı'dan Kuzey Irak'tan Geçen Tırlara Yeni Güzergah Formülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement