Bakan Yazıcı: Kooperatif Modelden Yararlanmalıyız - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yazıcı: Kooperatif Modelden Yararlanmalıyız

Bakan Yazıcı: Kooperatif Modelden Yararlanmalıyız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için kooperatif modelinden yararlanılması gerektiğini vurguladı.

04.07.2014 13:55  Güncelleme: 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Birleşmiş Milletlerin tahminine göre; dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunduğunu belirterek, sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için kooperatif modelinden yararlanılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Yazıcı, "Uluslararası Kooperatifler Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı. Bu yıl 5 Temmuz 2014 tarihinde kutlanacak olan Uluslararası Kooperatifler Günü'nün ana temasının "Herkes İçin Sürdürülebilir Kalkınmayı Başarmada Kooperatif İşletmeler" olarak belirlendiğini kaydeden Bakan Yazıcı, mesajında, "Doğal kaynakların tükenmesiyle, gelişen sanayiyle, sosyal hizmetlere duyulan ihtiyacın artmasıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmaya hükümet programlarında önem verilmeye başlanmıştır. Sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmede anahtar rol üstlenen kooperatifler ise; yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm gibi çevresel konularda, sağlık ve eğitim gibi sosyal konularda, bankacılık ve sigorta gibi finansal konularda olmak üzere pek çok sektörde faaliyette bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi.

-"KOOPERATİFLER TOPLUMSAL FAYDAYI EN ÜST DÜZEYE TAŞIYOR"-

Kooperatiflerin, yaşanan ekonomik krizlere karşı diğer sermaye şirketlerine kıyasla daha az etkilenerek güven tazelediğini, ekonomide yeni yapılanmaların önünü açarak toplumsal faydayı en üst düzeye taşıdığını vurgulayan Bakan Yazıcı, şöyle dedi:

"Bunun en önemli göstergesi Uluslararası Kooperatifler Birliği-ICA ile Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler araştırma Enstitüsü'nün işbirliğinde "Kooperatif Ekonomiyi Keşfet" sloganı ile hazırlanan "Dünya Kooperatifçilik Raporu'dur. 56 ülkede faaliyet gösteren 2 bin 32 kooperatifi kapsayan rapora göre söz konusu kooperatiflerin toplam cirosu 2,6 milyar Dolara ulaşmaktadır. Raporda dünyanın en çok ciro yapan ilk üç kooperatif ülkesi ise 662 milyar dolar ile ABD, 363 milyar dolar ile Fransa, 358 milyar dolar ile Japonya olarak sıralanmıştır."

-"BİRÇOK VATANDAŞ ELEKTRİK TEDARİKİNİ KOOPERATİFLER ARACILIĞI İLE GERÇEKLEŞTİRİYOR"-

Bakan Yazıcı, Birleşmiş Milletlerin tahminine göre; dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Ekonominin her alanında faaliyet gösteren kooperatifler, dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye iş imkânı sağlamaktadır. Dünya genelinde özellikle enerji, sigorta, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde önemli faaliyetlerde bulunan kooperatifler sayesinde sadece yerel bazda değil ulusal bazda da kalkınmaya katkı sağlanmaktadır. Zira ihtiyaçlar kooperatifler aracılığı ile toplum tarafından tespit edilmekte ve rasyonel yatırımlar ile karşılanmaktadır. Bu konuda en çarpıcı örnek 1929 yılında dünya genelinde yaşanan "Büyük Buhran' ekonomik krizidir. Söz konusu kriz sonrasında ABD özellikle kırsal kalkınma için toplumu kooperatif kurma yönünde teşvik ederek toplumsal kalkınmanın temelini atmıştır. Özellikle kırsalda elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan elektrik kooperatifleri sayesinde kırsal alanlara makul fiyatlarla elektrik götürülmüştür. 1930'lu yıllarda başlayan bu kooperatif hareketi sayesinde bugün ABD'nin 47 eyaletinde, 42 milyondan fazla vatandaş elektrik tedarikini kooperatifler aracılığı ile gerçekleştirmektedir."

-"DÜNYA KOOPERATİFLERİNİN YÜZDE 10'U ÜLKEMİZDE BULUNUYOR"-

Mesajında, Türkiye'de dünya ile eş zamanlı olarak temelini "İmece Ruhu"ndan alan kooperatiflerin, bugün 33 ayrı türde 8,1 milyon insanın ekonomik aktivitelere katılımını sağladığına dikkat çeken Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Kooperatiflerin yüzde 15'i tarım sektöründe, yüzde 85'i ise ekonominin farklı sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Dünya kooperatiflerinin yüzde 10'u ülkemizde bulunmaktadır. Bu işletme modeline verdiğimiz öneme binaen, kooperatifçilik tarihinde bir ilke imza atarak 17 Ekim 2012 tarihinde Başbakanımızın teşrifleri ile "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı' kamuoyuna açıklanarak uygulamaya konulmuştur. Strateji ile Ülkemiz kooperatifçilik vizyonu; "Güvenilir, verimli, etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimler niteliğini kazanmış bir kooperatifçilik yapısına ulaşmak' olarak belirlenmiştir. Bu vizyona uygun olarak; 7 stratejik hedef ve bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak 36 eylem belirlenmiştir. Yaşanan süreçte ortaya konulan eylemler üzerinde ayrı ayrı çalışılmış ve eylem planı çerçevesinde hayata geçirilmeye başlanılmıştır. Strateji ile belirlenen eylemler tamamlandıkça kooperatiflerimiz ülkemizin kalkınmasına daha güçlü katkılar sağlayacağı ortadadır.

Bu vesile ile sekiz milyon kooperatif ortağının ve kooperatif dostlarının 5 Temmuz 2014 Uluslararası Kooperatifler Günü'nü tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yazıcı: Kooperatif Modelden Yararlanmalıyız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement