Bakan Yıldız; '17 Aralık, Enerji Sektöründe Maliyetleri Artırdı' - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldız; '17 Aralık, Enerji Sektöründe Maliyetleri Artırdı'

Bakan Yıldız; \'17 Aralık, Enerji Sektöründe Maliyetleri Artırdı\'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 17 Aralık operasyonuyla ilgili olarak, "17 Aralık'daki konuyu çok önemsiyorum.

25.01.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 17 Aralık operasyonuyla ilgili olarak, "17 Aralık'daki konuyu çok önemsiyorum. Enerji sektörümüzün maliyetlerini artıran bir sonuç doğurmuştur" dedi. Bakan Yıldız, termik santrali ile ilgili yapılacak ihalelerinde yarıda kaldığını belirterek, " Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı santrallerimizi Özelleştirme İdaresi ihaleye açtı. 20 firma dosya açtı. 19'u şu an siyasette çok soğuk kış şartları var, ben şu bahara bakayım dedi ve 2-3 ay müsaade istedi. Niçin biz normalde her girdiğimiz ihalede, ihale teklifi alıyorduk. Buradan elde edilecek 3 milyar dolar, 5 milyar dolar gelirin bedelini kim ödeyecek" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığı ve Enerji Verimliği Derneği tarafından düzenlenen 'Enerji Verimliliği Sanayi Projesi' tanıtım toplantısı için Yüksek Hızlı Tren ile Ankara'dan Konya'ya geldi. Konya Gar'ın da Konya Valisi Muammer Erol ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Bakan Yıldız, toplantının yapıldığı Dedeman Otel'e geçti.

10 YILDA 65 MİLYAR TASARRUF

Bakan Yıldız, 'Enerji Verimliliği Sanayi Projesi' ile 10 yılda 65 milyar tasarruf sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Yıldız, "Sanayi sektöründe yapılacak olan enerji verimliliğini artırıcı projeler, yatırımın yapılacağı bölgeye bakılmaksızın, 5'inci bölgede yapılacak olan yatırımlara sağlanan teşviklerden faydalandırılacaktır. Bakanlığımız ile Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda işlemler yürütülecektir" dedi.

17 ARALIK OPERASYONU

Türkiye'nin siyaseten, idareten ve teknik olarak her türlü kirlenmişliğini temizleyeceklerini ifade eden Bakan Yıldız, 17 Aralık operasyonuna değinerek şunları söyledi:

"17 Aralık'taki konuyu çok önemsiyorum. Enerji sektörümüzün maliyetlerini artıran bir sonuç doğurmuştur. Bizim iktidarımız, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin üzerine bugünden itibaren giden bir iktidar değildir. Kurulduğundan itibaren üstüne giden bir yapıya sahiptir. Hiçbir yolsuzluk ve usulsüzlük cezasız kalmamalı ama bu ayna siyaset mühendisliğini de makul hale getirmemeli. Parmağınızda bir acı var, o zaman ben kalbinize işlem yapacağım. Parmağınızın ucunda bir sıkıntı var, ben sizin beyninizle alakalı işlem yapacağım. Böyle bir şeye müsaade etmeyiz. Türkiye, yalnızca ekonomisiyle değil, sosyal ve idari yanlarıyla değil, aynı zamanda beyniyle, kalbiyle, basiretiyle sağ duyusu ve sezgileriyle büyümeye gayret ediyor. Halkımızın hepsi bunları görüyor."

MALİYETLER ARTTI

17 Aralığın ardından döviz kurunun arttığına dikkat çeken Bakan Yıldız, "Şimdi geldiğimiz nokta neresi, dolar paritesi 2.32, Euro 3.12'lerde, petrol fiyatları ham petrolün varili 107 dolar civarında, biz maliyetlerimiz artmış durumda. Peki bunu yapanlara sorabiliyor muyuz. Ölçülebilir, 127 milyar liralık hasar oluşturduğunuz, ölçülemezde daha fazla zararımız var. Bunların bedelini siz vatandaşa ödetmeye sıkılmıyor musunuz dememiz gerekiyor. Türkiye'de, siyasi istikrarın korunmasına borçlu olanlar yalnızca o ülkenin iktidar partileri değildir. Aynı zamanda muhalefetidir, sivil toplum örgütü, sanayiciler, sermaye ve uluslar arası yatırımcılardır. Çünkü Türkiye bütün bu yaptığımızla yatırımlarla beraber 270 milyar dolarlık özel sektör yatırımlarının ilgilendiren bir husustur. O yüzden her birimiz bu borcumuzu ülkenin istikrarına ödemek durumdayız" diye konuştu.

Bakan Yıldız, ileri demokrasilerde muhalefet partileri dahil o ülkenin istikrarını bozmaya çalışmadıklarını, o ülkenin istikrarını ben senden daha iyi tutarım adına konuştuklarını söyledi.

HER 6 AYDA BİR ÖMÜR BİÇTİLER

Hükümetin iktidara geldiğinden itibaren her 6 ayda bir biçilen ömrü uzattıklarını ifade eden Yıldız, "Şimdi de bir ömür biçildi. 1 Ocak'ta bu hükümet kalmayacak. Neyse biz bunu 15 Ocak'a uzatalım. Şimdi de 15 Şubat'a uzatıldı. Oyun mu oynuyoruz arkadaşlar. 76 milyonun geleceğiyle alakalı bir konudan bahsediyor. O yüzden yalnızca bu bizim iktidar mücadelemiz değildir" dedi.

YAPILAN İŞLEM TÜRKİYE'NİN YERİNDEN OYNATILMA İŞLEMİDİR

Yıldız, "Bir kurumumuzu yerinden oynatıyorsunuz deniliyor. Yapılan işlem Türkiye'nin yerinden oynatılma işidir. Türkiye'nin yerinden sarsılma işidir. Bunu şimdi göremeyenler ileride çok daha net görebilecekler. İster yurt dışından, ister yurt içinden Türkiye'nin üzerindeki her türlü oyunların farkındayız" dedi.

IMF BORÇ

IMF'e olan borcun kapandığına değinen bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz özelleştirme gelirleriyle alakalı 13 milyar doları yabancı elektrik dağıtım hizmetlerinden Türkiye'nin geriye dönük borçlarına ve ileriye dönük yatırımlarına harcadık. Geriye dönük derken AK Partili mi değil midir biz bunu ayıramayız. 76 milyonun IMF olan borcu bu özelleştirmeden o gelirden ve diğer yatırımlardan kazanılarak ödendi. Şimdi IMF borcu kalmayan vatandaş bu siyasi istikrarsızlığı isteyen biri olsa dahi yararlandı. Niçin nimetinden yararlanıyorsun da külfetini bu ülkeye bırakıyorsun diye sormazlar mı?"

İHALELER YARIDA KALDI

Bakan Yıldız, termik santralleriyle ilgili ihalelerin yarıda kaldığını ifade ederek "Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı termik santrallerimizi Özelleştirme İdaresi ihaleye açtı. 20 firma dosya açtı. 19'u şu an siyasette çok soğuk kış şartları var, ben şu bahara bakayım dedi ve 2-3 ay müsaade istedi. Niçin biz normalde her girdiğimiz ihalede, ihale teklifi alıyorduk. Buradan elde edilecek 3 milyar dolar, 5 milyar dolar gelirin bedelini kim ödeyecek. Yolsuzluk yapanları, usulsüzlük yapanları bizim karşımızda durmamız, onları cezalandırmamız o kadar doğruysa, dürüst ve doğru çalışanlarında yanında olmamız o kadar doğrudur. Eğer biz bunu yapmazsak bürokrasinin yavaşlamasına seyirci kalırız. Valilerimizden tutunda, bütün emniyet mensuplarına varıncaya kadar şevkini kaybederler ve ülke kaybederler. O yüzden biz buna müsaade etmeyeceğiz diyoruz. Bu işin ekonomik ve sosyal, idari yansımaları var. Bu manzaraları ülkenin geleceğiyle alakalı bir konudur" diye konuştu. - Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldız; '17 Aralık, Enerji Sektöründe Maliyetleri Artırdı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement