Bakan Yıldız'a 6 Ay Meslekten Uzaklaştırma Cezası - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız'a 6 Ay Meslekten Uzaklaştırma Cezası

Enerji Mühendisleri Odası, Soma Maden Kazası sonrası elektrik mühendisi olan Yıldız'a mesleki tutum ve davranışları nedeniyle 6 ay meslekten uzaklaştırma cezası verdi.

02.03.2015 15:58  Güncelleme: 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Mühendisleri Odası'ndan (EMO), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Soma cezası geldi. EMO Onur Kurulu, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Kazası sonrası elektrik mühendisi olan Yıldız'a, mesleki tutum ve davranışları nedeniyle 6 ay meslekten uzaklaştırma cezası verdi. Ceza, Yüksek Onur Kurulu tarafından da onaylanırken henüz Yıldız'a tebliğ edilmedi. Yıldız'ın cezaya karşı mahkemeye itiraz hakkı bulunduğu öğrenildi.

GEREKÇE: MESLEK ETİĞİNİ İHLAL

Elektrik Mühendisleri Odası, meslek etiğini ihlal ettiği gerekçesiyle, TMMOB Disiplin Yönetmeliği 9/b maddesine göre meslekten 6 ay men cezası aldığı öğrenildi. Cezanın Soma'da meydana gelen ve 301 madencinin ölümüne neden olan kaza sonrası Bakan Taner Yıldız'ın, kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarla meslek etiğine aykırı davrandığı gerekçesiyle alındığı bildirildi.

9/b BENDİNE GÖRE...

Taner Yıldız'ın ihraç edildiği TMMOB Disiplin Yönetmeliği'nin madde 9/b bendi şöyle düzenlenmiştir: "Mesleğini ve görevini kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulamak ya da mesleğini ve görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulayarak kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek."

Bakan Yıldız ile ilgili olarak Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Soma Faciası'nda görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı uygulayarak kamuya zarar vermek suçundan ceza verildi…

TANER YILDIZ'A 6 AY MESLEKTEN MEN

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 12941 sicil No'lu Üyesi olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a 19 Aralık 2014 tarihinde, Soma Faciası'ndaki açıklamaları nedeniyle TMMOB Disiplin Yönetmeliği kapsamında 6 ay meslekten men cezası verdi. EMO Onur Kurulu'nun bu kararı TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından 20 Şubat 2015 tarihinde onaylandı.

TMMOB Yüksek Onur Kurulu kararında, şöyle denildi:

"…bir elektrik mühendisi olarak, mesleki bilgi, birikimi ve deneyimini yerinde kullanmayarak sonuçları itibarıyla topluma ve çevreye olumsuz etkiler yaratması; mesleği, meslektaşlarını ve meslek odasını kamuoyu nezdinde küçük düşürdüğü gerekçesiyle 6 (altı) ay süreyle meslek uygulamalarından ve mesleki unvanını kullanmasından men cezasıyla cezalandırılmasına oybirliğiyle karar verildi."
EMO Onur Kurulu'nun 19 Aralık 2014 tarihli kararında ise, usulüne uygun yapılan soruşturmada yazılı savunma talebine yanıt verilmediği belirtildi. Kararda, EMO Üyesi Taner Yıldız'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olma sıfatından önce elektrik mühendisi unvanı taşıdığının altı çizilerek, "…meslek alanına dair sarf ettiği sözlerin ve kamuoyuna vermiş olduğu mesajların siyasi bir içerik taşımaktan çok, mühendis kimliği ile teknik ve bilimsel güvence oluşturmakta ve toplum üzerinde algı yaratmaktadır" denildi. Kararda TMMOB Disiplin Yönetmeliği'nde tanımlanmış olan "mesleğini ve görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulayarak kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek" fiilinin oluştuğu belirtildi. 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile TMMOB Disiplin Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri uyarınca Taner Yıldız'ın "6 ay meslek uygulamasından yasaklanma" ile cezalandırılmasına oy birliği ile karar verildiği kaydedildi. Kararda cezanın gerekçeleri de şöyle sıralandı:
"- Öncelikle mesleki sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekirken; bilimsel ve teknik nitelikli konularda inceleme yapılmadan kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunarak,
- En üst düzey kamusal sorumluluk taşıyan kişi olarak, madencilik gibi ağır koşullarda çalışma yapılan bir alanda alınması gereken güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde alındığını tespit ettiğini belirtmesi,
- Açıklamalarıyla işverenlerin almaları gereken önlemleri almamaya teşvik etmesi,
- Çalışanların itiraz haklarını en üst düzeyde engellemesi,
- Denetim görevlilerinin yapmaları gereken bağımsız denetim görevlerini etkileyerek baskı altına alması,
- Soma'da yaşanan cinayet niteliğindeki kazayla ilgili olarak, kaza öncesi maden ocağının açılışında bütün güvenlik önlemlerinin alındığını, yaşanan ölümlü kazadan sonra ise olayın trafo patlamasından kaynaklandığını açıklayarak yanıltıcı yönlendirme yapmış olmasının açıkça mesleki sorumluluk doğuracak nitelikte bulunması."

BAHÇEKAPILI'NIN DA İHRACI İSTENDİ

AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da iç güvenlik paketi görüşmeleri sırasındaki tavır ve tutumu nedeniyle, üyelikten ihracı için Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

ÇHD tarafından yapılan basın açıklamasında dernek üyelerinin salt savunma biçimlerinin değil, milletvekilliği ya da bakanlık gibi görevleri icra ediş tarzlarının da derneği doğrudan ilgilendirdiği vurgulandı ve "ÇHD üyesi bir hukukçu, bu tür bir görevi icra ederken de derneğin geleneğine, tüzükte belirtilen amaç ve ilkelerine uygun davranmak zorundadır" denilmişti.

Bakan Yıldız\'a 6 Ay Meslekten Uzaklaştırma Cezası
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız'a 6 Ay Meslekten Uzaklaştırma Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • koray: karınca filin üzerine çıkmış bi ayağını kaldırmış arkdaşallrı bağıyormuş karıncaya ez oni ez oni 40 2 Yanıtla
  • KorkuT Ata: Sİyasetten man edemeyenler utansın. Bi de oy verenler tabi makarna yemekten utanmayan insanların ölümüne ses çıkarmayan bir zihniyete ne desek aazzz 15 12 Yanıtla
  • Reel: bu lanetli insanların hala devlet yonetiyor olması ne kadar acı birşey sadece 6 aymı ? 15 9 Yanıtla
  • Hukukçu: Japonyada 10 kişi ölünce istifa ediyor bakanlar.Bizimkiler yüzsüzlükten kök salmış.İstifa etmek de hala bir onurunun olduğunu gösterir,erdemdir. 16 7 Yanıtla
  • NEVŞEHİRLİ: Sayın bakanımız siyasi olguları geri planda tutarak , çok zor şartlar altında işini en iyi şekilde yapmıştı. Trt ekranlarında ki o bitap hali bile bize bu konuyla ne kadar dertlendiğini yansıtmıştı. MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIRMIŞ ! 11 12 Yanıtla
  • 9 köyden kovulan adam: Şu ülkede duyarlı insanlar da var! 11 9 Yanıtla
  • HIRSIZ AVCISI: İSTİFAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 11 6 Yanıtla
  • ısyankar: o kadar degerlı bı ınsana ceza mı yoksa odul mu vermelıydınız yazıklar olsn 5 11 Yanıtla
  • Muhammed: Bakanın yaptığı çalışmalara görememek yüzsüzlüktür nitetim şuana kadar enerji ve tabii bakanlığına atanan en tecrübeli başarılı bakandır 10 5 Yanıtla
  • ombudsman: Tmmob kim oluyor! Kapısına kilidi basacaksın bu anarşist yataklarına! Sen mi okuttun ki mesleğine tedbir koyuyorsun. Ne işe yarar bu odalar aidat almaktan başka. 9 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı
    14:39 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın 2024 yılı Şubat ayına ait yolcu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini paylaştı. İç hat yolcu trafiği 29 bin 933'e ulaşırken, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 506'ya çıktı. Taşınan yük miktarı ise 309 ton olarak kaydedildi.


Advertisement