Bakan Yıldız Aa Enerji Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız Aa Enerji Masası'na Konuk Oldu

Bakan Yıldız Aa Enerji Masası\'na Konuk Oldu

"(Elektrik ve doğalgaz) Zam için pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2,25'leri buldu.

26.09.2014 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki dönemde elektrik ve doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Zam için pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2,25'leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur. Biz dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O yüzden her maliyet artışı bizim bu direnç noktamızı tabii ki etkiliyor" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştiren ve ilk konuğu olan Bakan Yıldız, Rusya'nın Türkiye'ye gönderdiği doğalgazın kesilebileceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, arz güvenliğinin önemine işaret etti.

Özellikle Ukrayna üzerinden gelen batı hattından sağlanan doğalgazın kesilmesinin Türkiye'nin arz güvenliğini sıkıntıya sokabileceğini ifade eden Yıldız, "Son gelişmeler, aldığımız haberler, Ukrayna ve Rusya'nın bu manada AB ile bir anlaşma sürecine gittikleri şeklindedir" diye konuştu. Bunun çok kırılgan bir süreç olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin, arz kaynağının yüzde 12,5'ini sağlayan batı hattının kesilmesi halinde hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını söyledi.

Bunun Türkiye'yi etkileyen ciddi bir unsur olduğunu belirten Yıldız, "Bir ülkenin bırakın yüzde 12,5'lik arz kaynağını, yüzde 2,5 gibi bir kaynağın bile etkileniyor olması bizim için son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına Türkiye'nin de katılması yönünde baskı olup olmadığı yönünde soruya da Yıldız, "Biz AB ülkesi gibi davranamayız. Şu anda AB üyesi ülke değiliz. Rusya, Türkiye için son derece önemlidir. Karşılıklı kazanımlarını, ülkenin çıkarlarını düzenleyecek stratejik işbirliği düzeyinde geliştirdiği birçok proje vardır. Ben Rusya'nın bu nezakete büyük ölçüde dikkat ettiğine inanıyorum" yanıtını verdi.

"Parite artışı enerji sektörü açısından tehdit"

"Elektrikte, doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşayacak mıyız, zam söz konusu mu?" sorusu üzerine Yıldız, "Zam için pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2,25'leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur. Biz dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. Bir Avrupa ülkesi gibi dolar ile alıp avro ile satmıyoruz. O yüzden her maliyet artışı bizim bu direnç noktamızı tabii ki etkiliyor" diye konuştu.

Yıldız, elektrik tedariki ve enerji arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirterek, Türkiye'ye 1 yılda eklenen kurulu gücün 7 bin megavatı geçtiğini, bazı ülkelerin kurulu güçlerinin 2-3 bin megavat olduğunu, Türkiye'nin o ülkelerin kurulu gücü kadar ek güç eklediğini bildirdi.

Bakan Yıldız, kurulu güçte yüzde 11,5 büyüme sağlandığını, santral sayısının da yüzde 21 arttığını kaydetti.

"Arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntımız yok"

Arzın talepten daha fazla olmasına gayret ettiklerine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Serbest piyasa oluşsun, herkes açıklıkla piyasaya elektrik üretimini sunabilsin, rekabet gücü artsın. Bu açıdan bizim arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntımız yok. Batı hattı dediğimiz Ukrayna üzerinden gelen doğalgaz boru hattındaki akış, bizi çok yakından ilgilendiriyor. Umuyorum ki, taraflar kendi aralarında uzlaşmaya varırlar. Türkiye bu uzlaşmanın, sıkıntının tarafı değil. Ukrayna, AB ve Rusya arasındaki bu kriz, inşallah çözülür."

TL/dolar paritesinin 2,26 liranın üzerine çıktığı için Merkez Bankası daha önce 10 milyon dolar olarak belirlediği günlük dolar satış miktarını 29 Eylül'den itibaren 40 milyon dolara çıkardığının belirtilmesi üzerine Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben bunu yerinde, uygun bir müdahale olarak görüyorum. Enerji sektörü açısından baktığım için, virgülden sonra artan her rakam bizim maliyetlerimizi çok ciddi etkiliyor. Ham petrol fiyatı 100 dolar civarında salınıyor, 2 dolar yukarı, 2 dolar aşağı... 2013 yılının haziran ayında 102 dolardı, şu anda hemen hemen aynı fiyatta. Ama o zaman parite 1,92 idi. Şu anda 2,26'dan bahsediyoruz. 2013 yılı haziran ayına göre Avrupa ülkesi için sabit kalan fiyat bize göre sabit kalmamış durumda. Bunların her birini bizim maliyetlerimizde absorbe etmeye çalıştık. Paritenin artıyor olması enerji sektörü açısından ciddi bir tehdit unsurudur."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız Aa Enerji Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi
    17:04 Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi

    Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine taşındı. Karıncalar, özel sandıklara konularak yeni yuvalarına yerleştirildi ve beslenmeleri için toz şeker döküldü. Nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı ve Narlısaray İşletme Şefi de katıldı.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:00 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz hazırlıkları sürüyor.


Advertisement