Bakan Yıldız'dan Işid Petrolü Açıklaması - Son Dakika
Dünya

Bakan Yıldız'dan Işid Petrolü Açıklaması

Bakan Yıldız\'dan Işid Petrolü Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı iddiaları hakkında, “Türkiye’nin böyle ne bir anlaşması olabilir ne de aldığı bir petrol olabilir” dedi.

15.09.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddiaları hakkında, "Türkiye'nin böyle ne bir anlaşması olabilir ne de aldığı bir petrol olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Katar ziyaretinde eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığına yönelik iddiaların sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir ve bütün yaptıklarını hukuk sınırları içerisinde yapar. Türkiye'nin gerek doğalgaz, gerekse ham petrol ithalatıyla alakalı şu anda Katar'dan söylüyoruz ki doğalgaz ithal ettiğimiz ülkelerden bir tanesi. 13 ayrı ülkeden petrol alıyoruz ve 5 ayrı ülkeden, şu anda 6'ıncısını da yapıyoruz, 6 ülkeden de doğalgaz alıyoruz. Her birisi resmi sözleşmelerle, anlaşmalarla ve hukuk sınırları içerisinde uluslararası arenaya açılmış anlaşmalardır. Bir kere bizim karşımızda IŞİD petrolü diye bir petrol yoktur. Ama IŞİD'in ele geçirdiği kuyulardan elde ettiği petrolden bahsediliyor. Türkiye'nin böyle ne bir anlaşması olabilir ne de aldığı bir petrol olabilir. Bizim Irak'tan Bağdat'la yaptığımız anlaşmaların, Erbil ile yapılan sözleşmelerin çerçevesinde Kerkük- Yumurtalık ham petrol boru hattından günlük yaklaşık 200 bin varile yakın bir petrol geliyor. Bunun içerisinde IŞİD petrolü diye bir petrol yok. Türkiye'nin uluslararası arenada özellikle itibarla ilgili problem yaşamasını isteyen demek ki bir kısım kesimler var ki, bunun üzerinde duruyorlar. Biz yalnızca Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından aldığımız petrolün bırakın Bağdat ve Erbil petrolü olmasını, hangi kuyulardan üretildiğine dair raporlar da alıyoruz. O açıdan bizim gerek tankerlerle, gerekse ham petrol boru hatlarıyla beraber bizim bu bahsettiğiniz tarzda bir petrol alma durumumuz ve ihtimalimiz yok. Böyle bir şeyi ne isteriz ne de böyle bir irade koyarız. Bunların her birisi spekülatif haberlerdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bahsettiğiniz herhangi bir tarz petrolü almamıştır" dedi.

Kuzey Irak'a ithal edilen petrol ürünleriyle ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Yıldız, "Bildiğiniz gibi Beyci Rafinerisi IŞİD'in eline geçtikten sonra oradaki petrol ürünleri tedarikiyle alakalı Kuzey Irak'taki kardeşlerimizin ihtiyacı oldu. Sayın Neçirvan Barzani Türkiye'ye geldiğinde de bu konu işlendi ve biz de petrol ürünleri ile alakalı böyle bir tedarikte bulunacağımızı söylemiştik. Bununla alakalı sevkiyatlar devam ediyor. Ham petrol alımı ve karşılığında da petrol ürünleri ile ilgili sevkiyat devam ediyor. Daha fazla ihtiyaçlarını başka ülkelerden de tedarik ediyor olabilirler. Bu kapasite artarak devam edecek" diye konuştu. - DOHA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakan Yıldız'dan Işid Petrolü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • Tokat'ta depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
    07:18 Tokat'ta depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta 5.6'lık depremin etkisi gün ağarınca ortaya çıktı. Adeta beşik gibi sallanan Sulusaray ilçesinde hasarın boyutu havadan alınan görüntülerle gözler önüne serildi. Görüntülerde çok sayıda binanın yıkıldığı, minarelerin düştüğü görülürken kentteki insanlar sabaha kadar korku dolu bir gece geçirdi.

  • İsrail'den İran'a misilleme saldırısı! İsfahan'ı hedef alan 3 drone imha edildi
    07:14 İsrail'den İran'a misilleme saldırısı! İsfahan'ı hedef alan 3 drone imha edildi

    İsrail, İran'ın 300'e yakın füze ve İHA ile düzenlediği "Gerçek Vaat" operasyonuna misilleme yaptı. İran Devlet Televizyonu hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve İsfahan'ı hedef alan 3 dronenin havada imha edildiğini açıkladı. İran'da tüm uçuşlar askıya alınırken, yetkililer füze saldırısı olmadığını belirtip, "İsfahan'daki patlamalar hava savunma sistemimizden kaynaklı" ifadelerini kullandı.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor
    05:22 İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor

    İsrail 7 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güney sınırında, Hizbullah hedeflerine karşı beyaz fosfor kullandığını kabul ediyor.


Advertisement