Bakan Yıldız: Tehdit Dilini Kullanmak Hiçbir Partiye Yakışmaz - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldız: Tehdit Dilini Kullanmak Hiçbir Partiye Yakışmaz

Bakan Yıldız: Tehdit Dilini Kullanmak Hiçbir Partiye Yakışmaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim öncesi partiler arasındaki gerilimin arttırılmaması gerektiğini belirterek, "Herkes centilmence söyleyeceklerini vatandaşımıza paylaşacak, onları anlatacak.

26.05.2015 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim öncesi partiler arasındaki gerilimin arttırılmaması gerektiğini belirterek, "Herkes centilmence söyleyeceklerini vatandaşımıza paylaşacak, onları anlatacak. Bunu şiddete dökmek, eyleme dökmek, vatandaşa tehdit dilini kullanmak, şantaj yapmak hiçbir şekilde hiçbir partiye yakışmaz. Özellikle bazı partilerin bunu çok ciddi bir tehdit unsuru olarak kullandığını söylemem lazım" dedi.

Bakan Yıldız, Zonguldak Valisi Vali Ali Kaban'ı makamında ziyaret etti. Açıklamalarda bulanan Bakan Yıldız, Bursa'nın Gürsu Belediye Başkanı AK Partili Cüneyt Yıldız'ın hayatını kaybettiğini, CHP Adana 1'inci sıra milletvekili adayı Elif Doğan Türkmen'in de silahlı saldırıda yaralandığını hatırlatarak, "Bunları son derece üzüntüyle ve kınayarak söylüyorum. Adana'da AK Parti 12'nci sıra adayı olan arkadaşımıza bıçaklı bir saldırı olmuştu. Hangi partiden geliyor olursa olsun, ben bunların kurumsallaştırılmaması lazım geldiğini, hiçbir partinin böyle bir saldırıyı hoş görmeyeceğini, tavizkar bakılmayacağını söylüyorum" dedi.

TEHDİT DİLİ KULLANMAK YAKIŞMAZ

Seçim öncesi siyasi partiler arasındaki gerilimin arttırılmaması gerektiğine işaret eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Herkes centilmence söyleyeceklerini, vatandaşımıza paylaşacak, onları anlatacak. Vatandaşımız hür ve özgür iradesiyle tercihlerini kullanacak. İktidar partisine oy verenler olacak, vermeyenler olacak. Ama sonuçta demokrasinin bütün unsurları tamamlanmış olacak. Bunu şiddete dökmek, eyleme dökmek, vatandaşa tehdit dilini kullanmak, şantaj yapmak hiçbir şekilde hiçbir partiye yakışmaz. Özellikle bazı partilerin bunu çok ciddi bir tehdit unsuru olarak kullandığını söylemem lazım. Erciş'te, 'Buraya HDP'li olmayanlar giremez, girmesi yasaktır' tarzındaki söylemlerin, seçimi etkilemek üzere bir tehdit üslubu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum ve bunları şiddetle kınıyorum."

GMİS'İ ZİYARET ETTİ

Bakan Yıldız, daha sonra Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci'yi ziyaret etti. Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 14 bin norm kadro olduğunu, ancak 9 bin kişinin çalıştığını belirterek işçi açıklarının giderilmesini istedi. Demirci, 2 asrgari ücret uygulamasında da mahkeme kararının uygulanmasını talep etti.

TTK'DA ZARAR SÖZ KONUSU

TTK'nın, Zonguldak ekonomisinin temel yapısı olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız ise norm kadro çerçevesinde işçi alımını sağlamak için kurumda önce rehabilitasyon ve iyileştirme yapmaları gerektiğini söyledi. Şu anda 250 dolara mal ettikleri kömürün tonunu 81 dolara sattıklarını söyleyen Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Şu anda biz TTK'da 'Var' ı paylaşmıyoruz. İşçi kardeşlerimizle, işveren, kamu, özel sökterle 'Yok' u paylaşıyoruz. Bir zarar söz konusu. Olsun, yerli kömürümüzdür, biz bu kömürümüzü çıkartmaya inşallah devam edeceğiz. Jeolojik olarak 1.3 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. 500 milyon tonun üzerinde görünür kömürümüz var. Bizim bunu Zonguldak ve Türkiye ekonomisine kazandırmamız lazım. Ama 4 yıl önce 450 milyon lira civarında olan zararımız bugün 580 milyon liraya çıktı. Yarın 700 milyon liraya çıkar. Yani zemini, temelini daha sağlam bir şekilde kurmamız lazım ki işçi kardeşlerimiz rahat bir şekilde çalışsın. Birim başına düşen maliyetin daha aşağılara düşmesi zararın büyümesini engellemez."

Geçen yıl kurumda 1.3 milyon ton civarında üretim yapıldığını, bunun TTK tarihi için düşük bir rakam olduğuğunu belirten Bakan Yıldız, "Yalnızca bu rakamın yükseltilmesi, üretimi fazla hale getirmek, bakın Soma'da haklı haksız bir kısım eleştirilere sebep oldu. Üretimi artırmak kötü bir şey değil. Hangi şartla? İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması kaydıyla" dedi.

MADENCİNİN KAZANDIĞI PARA BENİM ALDIĞIM ÜCRETTEN DAHA HELAL

Bakan Yıldız, asgari ücretle ilgili mahkemenin kararının ise kurumlar için bağlayıcı olduğunu söyledi. İşçi lehine her türlü düzenlemeye makul şartlarda taraf olduğunu belirten Bakan Yıldız, "İşçi kardeşlerimizin kazandığı para benim aldığım ücretten daha helal. Bunu daha önce maden ocağına girdiğimde de söyledim, şimdi de söylüyorum. Biz yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı, yerli kömürümüzü Türkiye ekonomisine kazandırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

TTK'NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

"TTK satılıyor, özelleştiriliyor" gibi söylemler duyduğunu da belirten Bakan Yıldız, "Böyle bir şey söz konusu değil. Buradaki iyileştirme, rehabilitasyon çalışmalarının bu tarzda siyasi malzeme olarak kullanılması doğru değil. Sayın Başbakanımız da geçen hafta buradaki mitinginde açıkladı. TTK'nın topyekün özelleştirilmesi, topyekün satılması diye bir şey söz konusu değil. Biz damar kalınlıkları 3-3.5 metreye kadar olan yerlerde mekanizasyon ve iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz. Bu işçimizin de işini kolaylaştıracak" dedi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldız: Tehdit Dilini Kullanmak Hiçbir Partiye Yakışmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement