Bakan Yılmaz: "Bizim Öğretmeni Seçmemiz Gerekiyor" - Son Dakika
Politika

Bakan Yılmaz: "Bizim Öğretmeni Seçmemiz Gerekiyor"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin geleceğini inşa edecek öğretmenlerin adaylar arasından seçilmesi gerektiğini belirterek, en iyi öğretmen olabilmek için mesleğe kendini adayacak öğretmenler seçilmesi gerektiğini söyledi.

29.09.2016 18:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin geleceğini inşa edecek öğretmenlerin adaylar arasından seçilmesi gerektiğini belirterek, en iyi öğretmen olabilmek için mesleğe kendini adayacak öğretmenler seçilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim bilimleri fakültelerinin yöneticileri ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitim fakültelerinde yetiştirilen öğretmenlerin nasıl yetiştirilmesi, öğretmen adaylarında hangi özelliklerin olması gerektiği konularına ilişkin konuştu. Bakan Yılmaz, "Eğitim şart, eğitim öncelikle eğitim fakültelerinde şart. Eğitimde başarılı olmak için mutlaka öğretmen yetiştirme sisteminin, öğretmen niteliğini, çalışma koşullarının bütünsel bir anlayışla ele alınması gerekir. Eğitimin en önemli unsuru öğretmendir. Öğretmen yoksa eğitim devam etmez" dedi.

"Mesleğe kendini adayacak öğretmenler seçilmelidir"

Öğretmenin bulunduğu toplumun kültürünü bilmesi ve sevmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, "Uzmanlık alanı ne olursa olsun öğretmenlerden beklenen toplumun kültürünü evlatlarımıza sevdirmektir. Öğretmenin bunu yapması için o toplumun kültürünü bilecek ve o kültüre saygı duyacak. Eğitim iyiyse öğretmen iyi, öğretmen iyiyse öğrenci iyi. Hiçbir ülkede 4 yıllık okulu bitirip direk öğretmen olan yok. Öğretmen yetiştiren kurumlara öğrenci alımı, öğrencilerin nitelikli bir öğretmen adayı olarak yetiştirilmesi, istihdamı ve sürdürülebilir bir kalite için hiçmetiçi eğitim ayrılmaz bir parçadır. Önümüzdeki dönem getirilecek olan taban puan uygulamasını da doğru buluyoruz" diye konuştu.

Öğretmenlerin adaylar arasından seçilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Bizim öğretmeni seçmemiz gerekiyor. Türkiye'nin geleceğini inşa edecekler, bu şansa bırakılamaz. En iyi öğretmen olabilmek için mesleğe kendini adayacak öğretmenler seçilmelidir. 'Neden öğretmenlik istiyorsun' şeklinde mülakat yapılması lazım. Atanamayan öğretmenler problemini oluşturmamak için iyi seçim yapmak gerekir" şeklinde konuştu. Öğretmen yetiştirme programlarının başarısının artırılması için pratik uygulamalara da önem verilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Öğretmen yetiştiren kurumlar arasında etkin bir iletişim olması gerektiğini kaydeden ve eğitim fakültelerine ilişkin gelen şikayetleri anlatan Bakan Yılmaz, mezun olanların sayısının Türkiye'nin öğretmen ihtiyacının çok üstünde olduğunu belirtti. Bakan Yılmaz, "Her yıl fakültelerden mezun olanlar atamayı beklemekte, atanamama hali de ayrı bir soruna dönüşmektedir. Türkiye'de kamuda istihdam edilen personel içinde en büyük paya sahibiz, 1 milyona yakın öğretmenimiz var, mezun olanların sayısı Türkiye'nin ihtiyacının çok üstündedir" dedi.

2014'de yapılan KPSS'ye 314 bin öğretmen adayının, 2016 yılında ise 349 bin kişinin girdiğini ifade eden Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının da 70 bin civarında öğretmen ihtiyacı olduğunu belirtti. Mevut öğretmenlerin niteliğinin artırılması gerekliliğine değinen Bakan Yılmaz, eğitim fakülteleri ile yoğun bir işbirliği içinde olunacağının altını çizdi.

Bazı eğitim fakültelerinin, pedagojik formasyonun en önemli ayağı olan öğretmenlik uygulaması dersini devam etmediği halde öğrencilerin bu dersten geçirdiğinin de ifade edildiğini kaydeden Bakan Yılmaz, "Bu ise üniversitelerimizi uzun vadede farklı sertifika veren kurumlar seviyesine düşürecektir. Bu konuda YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak gereken tedbirleri almamız gerekir. Öğretmenlik uygulama dersinin takibini gerçekleştirmeyen ve devamsız öğrencileri mezun eden üniversitelerin bilgileri YÖK ile paylaşılacak ve bu durumda verilen formasyon belgesi de geçersiz sayılacak. Bakanlık olarak öğretmen yetiştirme alanında en önemli paydaş olarak eğitim fakültelerini gördüğümüzü vurgulamak istiyorum. Muhakkak ki, öğretmenimiz öğretmen eğitiminde müfredat ile, önümüzdeki dönem müfredat üzerine çalışmamız var, öğretmen ve müfredat öğretmen adaylarının zihinsel muhtevasını belirler. Müfredat öğretmenin düşünce ve eyleminin en önemli kaynağıdır. Öğretmen müfredatı bilecek, bunu içselleştirecek, öğrencilerine aktaracak. Müfredatın da eğitim fakülteleri ile beraber öğrenciye verilmesini sağlamamız gereklidir. Önümüzdeki dönemde nicelik yanında niteliğe de daha çok önem vermemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"2017-2018 öğretim yılından itibaren bütün eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programları tamamen kapatılması düşünülmektedir"

YÖK tarafından son iki yılda öğretmen yetiştirme sistemiyle ilgili yapılanlar hakkında açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Yekta Saraç, "YÖK bünyesinde yer alan Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi'nin adı Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu olarak değiştirildi. Seçilmiş eğitim fakültesi dekanlarıyla MEB üst düzey yöneticileri, grubun doğal üyesi olarak yer aldı. Önümüzdeki dönemde, farklı sektörlerden ve paydaşlardan katılımlarla çalışma grubunun üyelerini daha zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Çalışma grubu öğretmen yetiştirmeyle ilgili konularda, YÖK'e öneriler sunmaktadır" dedi.

Eğitim fakültelerinin programlarının güncellemesi konusunda ilk güncellemenin özel eğitim Öğretmenliği olduğunu kaydeden Saraç, "ilk güncellenen programın özel eğitim öğretmenliği programıdır. Özel Eğitim bölümleri 2016-2017 öğretim yılından itibaren yeni programları uygulamaya başlanmıştır" diye konuştu.

Öğretmen adaylarının niteliğinin arttırılması hakkında eğitim fakültelerinin kontenjanlarının yüzde 10 oranında azaldığını ifade eden Saraç, "Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları kapatılmaya başlanmıştır. 2017-2018 öğretim yılından itibaren bütün eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programları tamamen kapatılması düşünülmektedir" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Yılmaz: 'Bizim Öğretmeni Seçmemiz Gerekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu
    22:10 Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında sert açıklamalarda bulundu. Akşener, Yavaş'ın CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür
    22:07 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP teşkilatının iftar programında yaptığı konuşmada, milletin muhakeme yaparak oy kullandığını ve projeleri olanlara yetki verdiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki İsrail terörünü kınadı ve enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedefini paylaştı.

  • Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu
    22:07 Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kilyos Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulundu. Uraloğlu, projenin 2026 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmete açılacağını ve Sarıyer-Kilyos Tüneli ile vatandaşların Avrupa Yakasını neredeyse bir boydan bir boya geçebileceğini belirtti. Ayrıca, Bakan Uraloğlu, İstanbul'da yapılan büyük projelerin trafiğe önemli ölçüde nefes aldırdığını ve bu projelerin ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok
    22:04 Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok

    Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayının Turgut Altınok olduğunu açıkladı. Yıldırım, seçimlerin Türkiye'nin istikbali için hayati önemde olduğunu vurguladı ve Türk ve Türkiye düşmanlarının belediyelere sızma girişimlerine dikkat çekti.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.


Advertisement