Bakan Yılmaz: Enflasyon Rakamı Yukarı Yönlü Revize Edilebilir - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yılmaz: Enflasyon Rakamı Yukarı Yönlü Revize Edilebilir

Hükümet, büyüme ve enflasyon beklentisinde revizyona hazırlanıyor.

10.09.2014 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet, büyüme ve enflasyon beklentisinde revizyona hazırlanıyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyüme için orta vadeli programda revizede yüzde 3-4 arası bir tahminlerinin olacağını söyledi. Merkez Bankası'nın Ekim ayında enflasyon rakamı yayınlayacağını anımsatan Bakan Yılmaz, şuan ki enflasyon rakamının dikkate alınarak enflasyonunda yukarı yönlü revize edileceğini belirti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, enflasyon ve büyüme rakamları ile "Ekonomideki yeni yol haritasını" NTV'de değerlendirdi. Bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Bakan Yılmaz, "Bizim de beklentimizin bir miktar altında, çok fazla değil. İkinci çeyrekten öncü göstergelerden, birinci çeyreğe göre bir miktar yavaşlama bekliyorduk. Bundan biraz daha fazla oldu. Bir taraftan İlk çeyrek revize edildi biliyorsunuz 4,3'ten 4,7'ye revize çekildi. İkisini birlikte düşündüğümüz zaman ilk yarı için beklentilerimizden çok farklı bir tablo ile karşı karşıya değiliz" dedi.

-"BÜYÜME İÇİNDE YEN BİR TAHMİN ORTAYA KOYACAĞIZ"-

Türkiye'nin 2009 yılında yaşanan küçülmeden sonra sürekli büyümeye devam ettiğini kaydeden Yılmaz, "Büyüme oranımız zaman zaman yavaşlıyor, hızlanıyor ama sürekli bir şekilde büyüyebilmek gerçekten önemli. Etrafımızda bu kadar jeopolitik gelişmelerin olduğu, talebin kısıtlı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyümesi sevindirici inşallah ikinci çeyrekte de bu büyüme oranı devam edecek. Orta vadeli programda yüzde 4 demiştik biz büyümeyi şimdi onun üzerinde çalışıyoruz. Makroekonomik göstergelerimizi revize ediyoruz. Yeni orta vadeli programımızda bütün bunları dikkate alarak, büyüme içinde yen bir tahmin ortaya koyacağız. Henüz kesinleşmiş bir rakam yok üzerinde çalışıyoruz. Bu gelen rakam yüzde 3 ile 4 arasında beklentiye tekabül ediyor. Büyüme açısında yüzde 3-4 arası bir beklentimiz bir tahminimiz olacaktır orta vadeli programda" şeklinde konuştu.

-"ENFLASYONDA DA BİR REVİZYON OLUR MU?"-

"Bakan Yılmaz Enflasyonda da bir revizyon olur mu? sorusuna, şu ifadelerle cevap verdi:

"Muhtemelen olur. Bu sene gelen rakamlar bildiğiniz gibi orta vadeli programda öngörülen enflasyon rakamlarının üzerinden burada arz yönlü etkilerin olduğunu görüyoruz. Gerek kur artışından kaynaklı etkiler gerekse mevsimler etkiler hem çekirdek enflasyon hem de genel enflasyon beklentilerin üzerinde olduğunu görüyoruz. Ekim ayında Merkez Bankası enflasyon raporunu yayınlayacak. Şuanda 7,6 görünüyor yılsonu beklentisi ama muhtemelen bunu şuan yaşadığımız enflasyon rakamını dikkate alarak yukarı yönlü bir revize edeceklerdir. İnşallah tek haneli enflasyon rakamlarının devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl beklentilerimiz üzerinde gerçekleşti."

-"TÜİK HESAPLAMAYA DEVAM EDECEK"-

2007- 2013 döneminde enflasyon da yaşanan sapmanın Merkez Bankasının çok ta kontrolünde olmayan nedenlerden kaynaklı olduğunu belirten Bakan Yılmaz açıklamalarını şöyle devam etti:

"Gıda, enerji, alkolü içecekler ve tütün, altın gibi unsurlar. Buna kur etlisi de son dönemde eklendi. Bunlara dikkate alarak yeni orta vadeli programımızda enflasyonu düşük rakamlara çekecek bir politikalar setimiz olacak. Bu enflasyon hadisesi üzerinde yeni orta vadeli programımızda daha hassasiyetle duracağımızı ifade edebilirim. Biz uluslararası standartlar neyse enflasyonumuzu bu standartlara göre hesaplıyoruz. Biz AB'ye tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkeyiz. İstatistikte fasıllardan bir tanesi. Biz AB standartlarında istatistiklerimizi derliyoruz böyle yapmaya devam edeceğiz. Konjonktürel durumlardan dolayı yöntemi gözden geçirmek gibi bir niyetimiz yok. Bu enflasyon hesabımızın kredibilitesi açısından çok önemli bir husus. Bu yöntemler tartışılamaz mı ? Orta vadeli uzun vadeli elbette bu tartışmalar yaşanabilir ama enflasyon bir miktar yükseldi hesaplara yöntemlere yeniden bakalım biz böyle yaklaşıma sahip değiliz. Bugüne kadar nasıl hesapladı ise TÜİK bundan sonrada yöntem olarak aynı hesaplamaya devam edecek. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde gıdanın toplam tüketim içindeki payı daha fazla enflasyona etkisini artırıyor. Buda normal."

-"BİZİM İDDİAMIZ VE HEDEFLERİMİZ VAR"-

"Türkiye son 12 yılda bir sıçrama yaptı. 230 milyar dolardan 820 milyar dolara büyüdü ekonomimiz. İhracattan, birçok alana kadar bunun etkilerini, eğitimden, sağlığa, ulaştırma her alanda görebiliyoruz. Ancak bu yeterli değil. Bizim iddiamız ve hedeflerimiz var. Türkiye genel sınıflandırma olarak bakarsanız. Alt-orta gelir grubunda üst orta gelir grubuna geçti. Şimdi önümüzdeki dönemde yüksek gelir grubuna geçme iddiamız var 2023 perspektifinde. Kişi başına 13 bin doları geçerek bu üst gelir ligine dâhil olmamız lazım. İnsanı kalkınma dediğimiz bir kavram var Birleşmiş Milletler hesaplıyor. Orta da dört kategori var, düşük, orta, yüksek en yüksek. Türkiye son 10- 12 yılda bu yüksek kategoriye girmiş durumda. Orada da en yüksek kategoriyi hedefliyor İnsanı kalkınma açısından. Dolayısıyla buralarda Türkiye'nin başarılarını bir zemin olarak görüp bir reform dönemine, yeni bir değişim dönemine girmesi gerekiyor."

-İKİNCİ ATILIM DÖNEMİ-

"Ekonomiden, demokrasiye, sosyal politikalardan, dış politikaya her alanda yeniden politikalarımızı gözden geçirip cesur adımlarla reformlarla Türkiye'yi bu en üst lige hazırlamamız gerekiyor. Hükümet programımızda da buna 'ikinci atılım dönemi' denildi. Bütün politikalarımızı şekillendirecek, özellikle 2015 genel seçimlerinde sonra Türkiye güçlü bir reform sürecine girmiş olacak. Bu ekonomimizde de aynı şekilde geçerli Türkiye son 12 yılda büyük bir üretim artışı yaptı. Düşük teknolojiden orta teknolojili sektörlere doğru bir dönüşüm yaşadı. Üretimde e ihracatta. Orda da yüksek teknolojinin payını artırmamız gerekiyor. Hükümet programın da şuanda yüzde 4 olan yüksek teknolojiyi yüzde 15'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu nasıl yapacağız yenilikçi bir ekonomi ile yapacağız. Girişimciliğin, yenilikçiliğin artık çok daha fazla merkeze alındığı bir ortam göreceğiz."

-"SEKTÖR TAHMİNİMİZDEN DAHA FAZLA ETKİLENDİ"-

"Altın alışverişi için 4 taksit imkanı getiren yeni biz hazırlık yapıldı" diyen Bakan Yılmaz, bunun nedeninin sorulması üzerine, "Sektörün tahminimizden daha fazla etkilendiğini tespit ettik. Diğer tarafından kayıt dışına kayma, başka alanlara kayma gibi etkiler tespit edildi. Bütün bunlardan hareketle daha ölçülü bir tedbir anlamında belli sayıda takside müsaade eden bir taslak hazırladı. Önümüzde ki dönemde bu hayata geçecek" dedi.

-"KAMU YATIRIMLARINDA ÖNCELİK TEMEL ALT YAPI"-

Yılmaz, "Kamu yatırımlarında öncelikli alanlarınız ne olacak?" sorusuna, "Kamu yatırımlarında temel alt yapı alanlarına yoğunlaşıyoruz. Burada da beş başlık sayabilirim. En öncelik ulaştırma. Türkiye'nin üretim ve ihracat alt yapısını oluşturan ulaştırma sektörü. İkincisi, tarım sektörü bağlantılı bir şekilde sulama projelerimiz. Üçüncüsü, eğitim. Diğer taraftan sağlıkta ciddi yatırımlarımız devam ediyor. Bu ikisi de insana yapılan yatırımlar. Beşincisi ise üniversiteler. Bunun yanı sıra bölgesel yatırımlarımız da var" diye konuştu.

-"BÜROKRATİK TEKNİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR"-

"Kentsel rantlar konusunda bir çalışma yürütüldü mü?" sorusuna Yıldız, "Bu konuda çeşitli bürokratik teknik çalışmalar yürütülüyor. Bunlar belli bir olgunluğa geldiği zaman siyasi olarak masaya gelecektir. Sektörün canlılığını tahrip etmeden belli bir denge içinde bir takım çözümler geliştirilecek" ifadelerini kullandı.

-"BU ALANLARDA REFORMLAR YAPMAMIZ GEREKİYOR"-

Yıldız, "Kıdem tazminatı fonundan vazgeçildi mi?" sorusuna, "Hükümet programında yeni bir istihdam stratejisi dokümanını hazırladık. Hükümet programında biz o stratejiye atıfta bulunduk. O stratejilerin içinde bu alt unsurlar var. Şu noktayı hep vurguladık. Kıdem tazminatı hassas bir konu. Burada sosyal taraflarla uzlaşma içinde atılacağını söylüyoruz. Kısa vadede bu anlamda bir adım atılma durumu görmüyor. Ama orda vadeli bir perspektif içinde sosyal taraflarla da müzakere içinde bu konularda adım atmak zorundayız. Bu alanlarda reformlar yapmamız gerekiyor. Eme reformun içeriği ve zamanı sosyal taraflarla birlikte demokratik bir ortamda gerçekleşir" dedi.

-"TOPLUM OLARAK SU KONUSUNDA İSRAFI ÖNLEMELİYİZ"-

"Konya ovasında hidrolik kuraklığa geçildi açıklamaları var, yeni önlem söz konusu olacak mı?" sorusuna ise Yıldız, "Konya ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. KOP Bölge planımızı hazırladık. Bununda odağında kuraklık meseleleri var. Konya ovası en az su alan havzalarımızdan biri. Burada bir taraftan Mavi tünelle bu ovaya başka su havzalarından su taşırken, bundan da daha önemlisi suyun tasarruflu kullanılması için ciddi yatırımlar yaptık. Kuraklığın etkisiyle çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bu akıllı sulamam sitemleri, tasarrufu ön gören basınçlı sistemler, damlama sulamalar bütün bunlar çok önemli. Buradan da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bir taraftan üreticilerimiz bu yöntemlere çok daha hızlı geçmesi gerekiyor. Bir taraftan da bütün toplum olarak su konusunda israfı önlemeliyiz" dedi.

(HSN-MLT/OLÇ)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yılmaz: Enflasyon Rakamı Yukarı Yönlü Revize Edilebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement