Bakan Zeybekci'den Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası'na Ziyaret - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Zeybekci'den Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası'na Ziyaret

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatlerine ilişkin, “Kılıçdaroğlu, ekonomi anlamında, ekonomi ile iştigal eden insanlar anlamında, iktisat bilimi anlamında bir talihsizliktir.

22.04.2015 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerine ilişkin, "Kılıçdaroğlu, ekonomi anlamında, ekonomi ile iştigal eden insanlar anlamında, iktisat bilimi anlamında bir talihsizliktir. İnsanlara sorun eğer onlar bunlar inandırıcıdır derse, bende Maliye Bakanımız gibi 'evet' diyorum. Vatandaş 'evet' diyorsa bizde 'evet' diyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası'nı ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dayanıklı tüketim mallarında ÖTV indirimi olacağına ilişkin açıklamasını sorması üzerine Bakan Zeybekci, "Bazı şeyler var ki bir buzdolabında motor ayrı, ÖTV'si yok. Buzdolabı farklı, ikisi birleşince biraraya geldiği zaman ÖTV oluşuyor. Buna benzer çarpık şeyler var. Bununla ilgili düzenlemeler yapılmasını Sayın Başbakanımız zaten orada da söyledi. Bunlar normal değil, bunun düzeltilmesi lazım. O anlamda da Maliye Bakanlığı tarafından bir çalışma başlatıldı. Eğer haksız uygulamalar varsa bunların giderilmesiyle ilgili düzenlemeler yapılacaktır. KDV oranlarıyla ilgili değişiklik olacağını ben zannetmiyorum. Çünkü ekonomimizin dengeleriyle ilgili biz hiçbir zaman popülist yaklaşımların içinde olmadık. KDV oranlarıyla ilgili de haklı bir iki konu var. Ham maddeyle ilgili yani pamuk ipliğinde veya tekstilde bazı ham maddelerde yüzde 1 olan KDV bir yerde ihmal edilmiş. Belki bununla ilgili çok cüzi düzenlemeler olur. Vatandaşın haklı talepleriyle ilgili düzenlemeler var. Onun dışında sistemi bozacak düzenlemeler yapılmaz" karşılığını verdi.

"ŞUAN İTİBARİYLE BU ANLAŞMANIN SONLANMASI BÜYÜK BİR İHTİMALLE GERÇEKLEŞECEK"

Mısır ile olan Ro-Ro anlaşmasının bugün itibariyle sona erdiği hatırlatılarak sorulan soru üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:

" Türkiye'nin Körfez'e, Ortadoğu'ya yaptığı ihracatın içinde Mısır üzerinden Ro-Ro ile yani TIR'ın gemiye binerek ondan sonra Mısır'a inip, Kızıldeniz'den Arap Yarımadası'na geçerek bu şekildeki taşımacılıkta toplam ihracatımızın buradaki payı yüzde 2 bile değil. Bu sistem konteyner taşımacılığına göre, yani konteynere koyup gemiyle Süveyş Kanalı üzerinden geçerek bölgeye yaptığı nakliyeye göre yüzde 30 civarında daha pahalı bir taşıma. Buna rağmen bu konuyu önemsiyoruz. Mısır ile Türkiye arasında ekonomik anlamda bağların kalıcı olmasını istiyoruz. Bu anlamda kendileriyle temasımız oldu. Şuan itibariyle bu anlaşmanın sonlanması büyük bir ihtimalle gerçekleşecek. Türk ekonomisi olarak, taşımacılık olarak, bundan etkilenmemizde hemen hemen hiç olmayacak. Alternatifimiz tabi ki var. İran üzerinden de biz Körfez'e inebiliyoruz. Ekonomik olarak en mantıklısı Süveyş Kanalı'ndan geçerek konteynerle devam etmek. Böyle bir sorun, sıkıntı yok."

"VATANDAŞ EVET DİYORSA BİZDE EVET DİYORUZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatleriyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bakan Zeybekci, "Kılıçdaroğlu, ekonomi anlamında, ekonomi ile iştigal eden insanlar anlamında, iktisat bilimi anlamında bir talihsizliktir. Esnaf odaları birliklerine, ticaret odalarına, sanayi odalarına, sivil toplum kuruluşlarına sormak lazım. Sitelerdeki marangoza, buradaki esnafa sormak lazım. Aklınıza gelebilen Türkiye'deki hakikaten iki koyun alıp da akşama kadar otlatıp da akşam üzeri karnı tok bir şekilde sağlam olarak getirebilen varsa bunlara sormak lazım Kılıçdaroğlu'nun vaatleriyle ilgili ne diyorsunuz diye. Onlar diyorsa ki evet bunlar inandırıcıdır, bunlar ekonomiktir, bunlar mantıklıdır, bunlar ekonomiye, Türkiye'nin menfaatlerine uygundur. Ben diyorum ki o zaman bence de uygundur. Halka sormak lazım. İnsanlara sorun, eğer onlar bunlar inandırıcıdır derse, bende Maliye Bakanımız gibi evet diyorum. Vatandaş evet diyorsa bizde evet diyoruz" ifadelerini kullandı.

"DOLARIN DİĞER PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA YÜKSEK DEĞERDE OLMASINI TÜRKİYE ANLAMINDA BİZDEN KAYNAKLANAN ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOKTUR"

"İnsanların merak ettiği şeylerden biri de TL'nin değeriyle ilgili yaşanan kurla ilgili yaşanan gelişmeler" diyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bu anlamda TL'nin değeriyle ilgili Türkiye'ye özgü taşınması gereken hiçbir endişe yoktur. Türkiye'den kaynaklanan bir gelişme değildir. İnşallah bu da doların dünya paraları karşısında, yani dolar endeksi dediğimiz 6 para birimi ve dünyanın gelişen ve gelişmiş ekonomilerinin paralarının karşısında doların bu şekilde değerlenmiş olması Amerika'nın da menfaatine değildir. Amerikan sanayisinin, üretiminin ve ihracatının da menfaatine değildir. Sürdürülebilir değildir. Onun için bunun ben doların bu şekilde değerli olarak devam etmesi, doların diğer para birimleri karşısında yüksek değerde olmasını Türkiye anlamında bizden kaynaklanan endişe edilecek bir durum yoktur. Türk ekonomisi para piyasaları, bankacılık sistemimiz, Merkez Bankamız bu anlamda son derece sağlamdır. Müdahale edilmesine de gerek bulunmadığını her daim söyledim. Amerikan ekonomisinin menfaatine değildir. Sürdürülebilir değildir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Zeybekci'den Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası'na Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement