Bakan Zeybekci: Tl, Dolar Karşısında Yüzde 21 Değer Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Bakan Zeybekci: Tl, Dolar Karşısında Yüzde 21 Değer Kaybetti

Bakan Zeybekci: Tl, Dolar Karşısında Yüzde 21 Değer Kaybetti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar Türk Lirası'nın, dolar karşısında değer kaybettiğini belirterek, "Kur ne oldu?

16.10.2015 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar Türk Lirası'nın, dolar karşısında değer kaybettiğini belirterek, "Kur ne oldu? 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar dolar endeksini oluşturan Euro, İngiliz Sterlini, Japonya Yeni, İsviçre Frangı, Kadana Doları, Avustralya Doları gibi 6 para birimi ile beraber Türkiye'nin parası da dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. Neden biz, dolar karşısında değer kaybediyoruz? Çünkü biz yüzde 43 ihracatımızı Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Çünkü biz doğrudan yabancı sermaye girişimizin yüzde 72'sini Avrupa Birliği'nden alıyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Karaman'da Valilik tarafından, Demosan Otel'de düzenlenen 'Serbest Bölgeler, Markalaşma ve Gıda Vadisi Çalıştayı'na katıldı.

Bakan Zeybekci, ülkemizde elektronik ticaret kullanımının ülkemizde geride olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünya ticaretindeki elektronik ticaretin payı yüzde 10'ların üzerinde. 2015'de Çin'in toplam ticareti içindeki e-ticaretindeki payı yüzde 19, gelişmiş ülkelerde yüzde 16, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 6'lar, 7'ler seviyesinde. Türkiye maalesef her birimizin cebinde üçer, beşer tane telefon var. Dünya'da cep telefonu kullanmada ilk üçlerde, dörtlerde yer alıyoruz. Ama e-ticarette maalesef toplam ticaretteki elektronik ticaretin payı 1.5 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkelerin 3'te 1'i, 4'te 1'i seviyesindeyiz. O tüketim kanalları dağıtım kanalları anlamında da yeniden daha o gün gelmeden bugünden onlarla ilgili öngörülerimizi de farklılaştırmalıyız. Enstrümanlarımızı çeşitlendirmemiz lazım. Türkiye'nin en avantajlı olma ihtimali olan alanları ve gelecekte en avantajlı olacağımız alanları bugünden çok iyi değerlendirmemiz lazım."

Türkiye'nin teknolojideki payına da dikkat çeken Bakan Zeybek, "Türkiye'nin toplam ihracatının içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4. Türkiye yüksek teknoloji üretebilen bir ülke diye bundan övünebiliriz. Ama Kore'nin yüzde 25, Almanya ve Japonya yüzde 40'lar seviyesinde, AB yüzde 25'ler seviyesinde ama biz yüzde 4'lerdeyiz" dedi.

İRAN'A İHRACATIMIZ ARTTI

İran'a olan ihracatımızın arttığını belirten Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

"İran'la olan ihracatımız yüzde 20'nin üzerinde arttı. Neye rağmen, Çin'in ihracatı düşerken, ABD'nin ihracatı yüzde 6 oranında düşerken, Almanya'nın yüzde 14, AB ortalaması yüzde 16'lar seviyesinde düşerken, Rusya'nın ihracatı yüzde 30'ların altına düşerken, Brezilya'nın, Hindistan'ın ihracatları yüzde 16'lara düşerken biz İran'a olan ihracatımızı yüzde 20 seviyesinde oranında artırdık. Türkiye olarak ilk 8 ayda ihracatımızda yüzde 8.7 düşüş var. Bunun mazereti yok, düşüş düşüştür. Ama 2014 yılının ilk 8 ayındaki dolar, euro paritesi aynı olsaydı Türkiye'nin ihracatı düşmemiş olacaktı. Hatta pariteden kaynaklanan artış olacaktı. Ama biz 2002'den 2014 sonuna kadar ortalama her yıl yüzde 12.5 üst üste artırmış durumdayız."

TÜRKİYE 2015 YILININ İLK YARISINDA YÜZDE 3.8 BÜYÜDÜ

Zeybekci, "Türkiye 2015 ilk yarısında yüzde 3.8'lik büyüme ile dünyada en hızlı büyüyen 7'inci ülke oldu. Bütün bunlara rağmen 2014 ve 2015'de 1.5 yıl içinde 4 seçim yapmamıza rağmen 1'ini yapacağız. 4 seçime rağmen dünyada bütçe açığında ilk üçte en iyilerdeyiz. Çare açık namertten borç istemek çaresiz kalmak diyelim ona, yüzde 42 oranında düzelttik. Bütçe açığını da problem olmaktan çıkaran ülke haline geldik" dedi.

TL, DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ

Bakan Zeybekci, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybettiğini belirterek, bunun nedenlerini açıkladı. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kur ne oldu? 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar, dolar endeksini oluşturan Euro, İngiliz Sterlini, Japonya Yeni, İsviçre Frangı, Kanada Doları, Avustralya Doları gibi 6 para birimi ile beraber Türkiye'nin parası da dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. Neden biz, dolar karşısında değer kaybediyoruz? Çünkü biz yüzde 43 ihracatımızı Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Çünkü biz doğrudan yabancı sermaye girişimizin yüzde 72'sini Avrupa Birliği'nden alıyoruz. Onun için Türk Lirası'nın dolar ve euro ile paralel hareket etmesi normaldir. Pozitif anlamda ayrışma olabilir tabi. Ama 15 Mayıs'tan itibaren, 7 Haziran seçimlerinin algıları görülmeye başlayıp ta, hele 7 Haziran'dan sonra hükümetin kurulamaması gibi bir noktaya gelince, Türk lirası diğer para birimlerine göre yüzde 8 civarında negatif olarak ayrıldık. Hiçbir gerekçesi olmadan. Sadece spekülasyon amaçlı. Sadece istikrar ilgili endişelerden kaynaklanan. 13 yıldan bu yana alışılmış olan siyasi ve ekonomik istikrarın devamlılığı ile ilgili endişelerden kaynaklanan negatif bir yaklaşımla böyle oldu. 2 ay önceden söyledik bunu, '1 Kasım seçimlerinin istikrar görüntüsü ortaya çıkmaya başladığında, Ekim'in ilk haftasından itibaren o aradaki marj kaybolur TL olması gereken değere kendiliğinden gelir' dedik. Geldiğimiz nokta odur. Bundan sonra daha iyi olacak." - Karaman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Zeybekci: Tl, Dolar Karşısında Yüzde 21 Değer Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement