Bakan Zeybekci: Türkiye'de Sistem Tıkandı - Son Dakika
Güncel

Bakan Zeybekci: Türkiye'de Sistem Tıkandı

Bakan Zeybekci: Türkiye\'de Sistem Tıkandı

Denizli'ye yaptığı ziyarette Türkiye'nin sistemle ilgili sorun yaşadığını iddia eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'de sistem tıkandı.

28.05.2016 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'ye yaptığı ziyarette Türkiye'nin sistemle ilgili sorun yaşadığını iddia eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'de sistem tıkandı. Genç, dinamik, geleceği eriten Türkiye'ye bu elbise sıkıntılı. Bu elbise rahatlatılmalı" dedi.

Güney Ege Sanayici ve İşadamları Federasyonu ev sahipliğinde Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 38'inci Girişim ve İş Dünyası Konseyi Denizli Colossae Otel'de yapıldı. Toplantıya TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) Başkanı Gültekin Okay Salgar, TÜRKONFED'e üye federasyon ve dernek başkanlarının yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Milletvekilleri Sema Ramazanoğlu, Cahit Özkan ve Şahin Tin, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, oda başkanları, TÜRKONFED'e üye federasyon ve derneklerinin başkanları ve belediye başkanları katıldı. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun tanıtım filminin gösteriminin ardından Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü paneli yapıldı. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, demokrasi ile ekonomiyi ayırmanın mümkün olmadığını anlatırken, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bugün yaşadığı konu, eksiklikler, rahatsızlıklar, yoksunluklarımızı ve nelerin bizde olmadığını biliyoruz ama çözümleri konusunda uzlaşamıyoruz. Milleti için var olan devlet anlayışının ilk adımlarını atan Menderes'ti. Rahmetli Özal'la birlikte Türkiye uyandı, uyandıktan sonra rahatsızlıklar başladı. Türkiye'yi artık durduramazsınız. Türkiye'ye eskisi gibi müdahele edemezsiniz. Öyle bir sistem var ki; olmaz üzerine başarısızlık üzerine kurulmuş. Türkiye'de siyasetin problemini iyi tespit etmek lazım. Bu sistem güçlü iktidarlar çıkarmaya çok zorlanan bir sistemdir. Bu sistem asla başarılı bir muhalefet üretemez. Sistemin hastalıklarını tespit etmek lazım. Çözümü de uzlaşması, paylaşması lazım ki ancak çözebilelim. Bu ülkede iktidar ümidi taşıyabilen, yüzde 40'lar seviyesine gelmiş güçlü bir muhalefet üretemediğiz zaman bu sistemin sıkıntıları bitmez. İktidar ümidi olmayan muhalefet olmadığı sürece normal yolla iktidar kanalları kapalı olduğu için yoldan geçen her türlü gayri meşru geçişin peşine takılan bir muhalefet görürsünüz. Onun için bu sorunu çözmemiz lazım."

"HIZLI HAREKET EDEN DEVLETE İHTİYAÇ VAR"

Tüm makamların geçici olduğunu söyleyen Nihat Zeybekci, parti başkanlığı, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı makamlarının da millete ait olduğunu hatırlattı. Sorunun çözümü için milleti adres gösteren Nihat Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bu milletin üreticinin ayağına bağ olan devlete değil, onların önünü açan, önüne turkuaz halı seren, bir anlayışa ihtiyacı var. Hızlı hareket eden devlete ihtiyaç var. Zaman zaman özeleştiri yapmamız lazım. Altı ay önce konuştuğumuz problem hala devam ediyor. Ankara'nın genel müdürlüklerinde devam ediyor. Bu sistem tıkandı, açmak lazım. Başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlık sistemi adı ne olursa olsun, akıl bunu çözmek zorunda. Genç, dinamik Türkiye'ye bu elbise sıkıntılı. Bu elbise rahatlatılmalı. Kürsüye çıkıp da tavsiyelerde bulunmayacağız sadece, sormayacağız. Yüksek sesle zorlayacağız. Hukuk, demokrasi nezaket kuralları içerisinde zorlayabileceğimiz kadar zorlayacağız. Çünkü başka Türkiye yok. Başka ülkemiz vatanımız yok. Bu Türkiye inşallah bunları başaracak."

"TÜRKİYE'NİN DEĞİL AB'NİN VİZE PROBLEMİ VAR"

Türkiye'nin 54 yıldan bu yana sürdürdüğü AB'ye tam üyelik yürüyüşünü sürdüreceğini ve asla bu yoldan dönmeyeceğini belirten Zeybekci, Türkiye'nin değil AB'nin Türkiye ile vize problemi bulunduğunu ifade ederken, "Hedefimiz; Avrupa'da serbestçe dolaşmak değil. Hedefimiz ülkemiz insanının AB standartlarında yaşaması. Ama biz medeniyeti tüm dünyaya dağıtan, barışı tanıtan, bütün dinleri insanları barış içinde yaşatan bir ecdadın torunlarıyız. Amacımız Türkiye'nin koyduğu hedeflere ulaşmaktır. Göçmen kriziyle ilgili vize serbestisine Türkiye'nin ihtiyacı yoktur, onlar bunu ortaya koymuştur. Vize serbestisi bizim için hedef olamaz. Hedefimiz 20 yıldır sürdürdüğü Gümrük Birliği anlaşmamızdaki dört alanda güncellenmesidir" dedi.

Zeybekci, kurlarla ilgili de endişe edilmemesini, kur üzerindeki köpüğün gideceğini söyledi. Zeybekci, "Şu anda kurla ilgili endişe duyulacak hiçbir gerekçe yoktur. 2015 yılının nisan ayına kadar baktığımız zaman dolar endeksi sepeti oluşturan para birimlerinin dolara karşı kaybettiği yüzde 20 değere kadar Türk Lirası ayrı oranı kaybetti. Şimdi dolar endeksini oluşturan sepetin üzerinde bir köpük var. O köpük gidecek, bundan eminim. İhracatçımızın lehine olacak düzenlemeleri de onlara yedirmeyeceğiz" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye konuşmasının ardından TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ile GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, adına fidan dikildiğini belirten plaket hediye etti. Bakan Nihat Zeybekci daha sonra 3'üncü Sanayi Sitesi esnafının düzenlediği hayır yemeğine katıldı.

- Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Zeybekci: Türkiye'de Sistem Tıkandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement