Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da - Son Dakika
Yerel

Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Barış içerisinde hükumetin sağladığı teşvikleri, devletin verdiği imkanları doğru kullanırsak, bu bölgeye barışı, huzuru, kalkınmayı ve yatırımı da getiririz" dedi.

12.05.2015 22:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Barış içerisinde hükumetin sağladığı teşvikleri, devletin verdiği imkanları doğru kullanırsak, bu bölgeye barışı, huzuru, kalkınmayı ve yatırımı da getiririz" dedi.

Diyarbakır'da bulunan Bakan Eker beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Bismil ilçesine bağlı İsapınar köyünde düzenlenen Karlıkızı- Dicle Cazibe Sulaması 4. Kısım Şebeke İnşaatı ile Kuruçay ve Başlar barajlarının temel atma törenine katıldı.

Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada, pamuk destekleme ödemelerinin 27 Mayıs'ta çiftçinin hesabına yatırılacağını belirterek, bu yılın ilk 5 ayında desteklemelerin yüzde 64'ünün ödenmiş olacağını söyledi.

Bölgeyi modern tarımsal üretim havzasına dönüştürmenin yolunun baraj yatırımların gerçekleşmesiyle oluşacağını kaydeden Eker, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve özel sektör yatırımlarının gelişmesi için de teşvik uygulamalarını yürürlüğe koyduklarını bildirdi.

"Çözüm Süreci'nin kalıcı barışa dönüşmesini istemiyorlar"

Eker, bunların hayata geçmesinin tek şartının Çözüm Süreci'nin kalıcı barışa dönüşmesine bağlı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz barıştan yanayız, bazıları ise barışı sabote ediyor. Kendilerinden olmayan partilere ve bağımsız adaylara tahammül göstermiyorlar. Bu bölgeye gelen yatırımların engellenmesi için çalışıyorlar, iş yerlerini basıyorlar, araçları yakıyorlar, insan kaçırıyorlar, zulüm ediyorlar. Eğer bölgeye yatırım gelirse zenginlik artarsa, işsiz gençler iş bulursa onlar için taş atacak çocuk bulamayacaklarından korkuyorlar. Çünkü kandan ve gözyaşından besleniyorlar. Çözüm Süreci'nin kalıcı barışa dönüşmesini istemiyorlar."

Bir partinin isminde "barış" ve "demokrasi" kelimesinin yer almasıyla barış ve demokrasi oluşmayacağını belirten Bakan Eker, "Barış içerisinde hükumetin sağladığı teşvikleri, devletin verdiği imkanları doğru kullanırsak, bu bölgeye barışı, huzuru, kalkınmayı ve yatırımı da getiririz" ifadesini kullandı.

Eker, seçimde AK Parti'ye çok güçlü siyasi desteğin verilmesini isteyerek, "Barışın, kalkınmanın yolu, çözüm sürecinin kalıcı barışa dönüşmesinin yolu buradan geçiyor" dedi.

-" 40 milyar dolara çıkardık"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise bugün temeli atılan 5 yatırımın toplam bedelinin 218 milyon lira olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2,5 milyon dönüm araziyi sulayacak Silvan Barajı Projesi'nin maliyetinin 6 milyar lira olduğunu belirten Bakan Yılmaz, projenin tamamlanmasıyla yörenin çehresinin değişeceğini belirtti.

Sulu tarıma geçilmesiyle üretimin ve çiftçinin gelirinin yükseleceğini işaret eden Yılmaz, arazilerin sulanacak olması nedeniyle fiyatında artış olacağını vurguladı.

Bakan Yılmaz, hükümetin bölgeye yatırım gelmesi için büyük çaba sarf ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"GAP illerinin kamu yatırımlarının içindeki payını yüzde 5'ten yüzde 14'e çıkardık. Bu çok önemli bir gelişmedir. Biz devlet olarak bu bölgeye çok yatırım yapıyoruz. Bizden önceki hükümetler yılda 10 milyar dolar kamu yatırım yaparken, biz bunu 40 milyar dolara çıkardık. Yatırımlarımızı 4 katına çıktı. Biz laf söylemiyoruz, icraat yapıyoruz. Biz bölgeye para harcıyoruz."

"Siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu yatırımlarımıza sahip çıkmalıyız"

Silvan Barajı'nın yüz binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir proje olduğunu ancak bunun yapımını engellemek amacıyla saldırılar düzenlendiğini belirten Yılmaz, "Aslında saldırdıkları çiftçilerin geliridir, gençlerimizin istihdamıdır, üretim artışıdır, kalkınmadır, büyümedir. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu yatırımlarımıza sahip çıkmalıyız" şeklinde konuştu.

"Çözüm Süreci'ni kararlılıkla devam ettireceğiz"

Bakan Yılmaz, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin her konuda beyanat verdiğini ancak bu konularda seslerinin çıkmadığına değinerek, şöyle devam etti:

"Bunlar kalkınmamızı sağlayacak projelerse kamusuyla, özeliyle, sivil toplumuyla medyasıyla, akademik dünyasıyla hep birlikte bunlara sahip çıkmak zorunda değil miyiz? Ne yaparlarsa yapsınlar, kim engellemeye çalışırsa çalışsın, biz bu bölgenin kalkınması için çalışmaya devam edeceğiz. 7 Haziran'dan sonra da istikrarlı bir hükümet olarak bir taraftan Çözüm Süreci'ni kararlılıkla devam ettireceğiz. Demokrasi ve kalkınma el ele giden süreçlerdir, birlikte yürüyen süreçlerdir. Ne kadar çok demokraside ilerlerseniz, huzur ortamı ne kadar pekişirse, kalkınma o kadar artar. Kalkınmanız ne kadar artarsa, huzurunuz artar demokrasinizin zemini güçlenir."

"Demokratikleşmeye devam edeceğiz"

Seçimden sonra istikrarlı bir yönetimin devam edeceğini belirten Yılmaz, "Önümüzdeki süreçte de Çözüm Süreci'ne karlılıkla sahip çıkacağız, demokratikleşmeye devam edeceğiz. Yeni anayasa ile demokratik hak ve özgürlüklerimizi pekiştirmeye, daha ileriye taşımaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakanlar Eker ve Yılmaz, Vali Hüseyin Aksoy ve diğer yetkililer 3 projenin temelini attı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement