Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "En modern helikopteri yaptık ve silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiştir ve Güneydoğu'da kullanılmaktadır.

05.06.2015 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE TOPUZ - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,  "En modern helikopteri yaptık ve silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiştir ve Güneydoğu'da kullanılmaktadır. En son sayın Başbakanımızla Suriye Eşmesi'ndeki Süleyman Şah Türbesi'ni ziyarete giderken helikopterimizin hem sağında hem solunda Atak helikopterleri bize eşik etti. Bundan büyük gurur olur mu?" dedi.

İsmet Yılmaz, bakanlığı süresince gerçekleştirilen icraatları AA muhabirine değerlendirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde çalışmalarını mevzuat ve savunma sanayi diye iki kaleme ayırdıklarını, askerlik süresini kısalttıklarını belirten Yılmaz, "18 ay olan askerlik süresini önce 2003'te 15 aya indirdik, geçen yıl, 1 Ocak'tan itibaren de 15 aydan 12 aya indirdik. Şu anda askerlik süresi 12 ay. Şunu da hatırlatmam lazım, her aya 2 gün izin var" diye konuştu.

Geçmiş hükümetler döneminde bedelli askerlikle ilgili doğru dürüst bir yasal düzenleme yapılmadığını hatırlatan İsmet Yılmaz, şunları söyledi:

"Hem 2011 yılında hem de 2014 yılında, 2 defa bedelli askerlik çıkardık. Bedelli askerliğin birincisinden 70 bin insanımız faydalandı. Vatandaşımız hem bedelli askerliği ödedi hem de teşekkür etti. Bu bedelli askerlikten elde ettiğimiz miktarı da şehit ve gazi yakınlarına, ailesi yoksul olan Mehmetçiklerin ailelerine yardım olarak verdik. İkinci çıkardığımız bedelli askerlik yasasına 200 binin üzerinde kişi katıldı. Yine bunlar hem bedel ödedi hem de teşekkür etti. Buradan elde edilen 3.6 milyar lira da Savunma Sanayi fonumuza kaldı ve Savunma Sanayi projelerimizi gerçekleştirecek."

Mehmetçiğin hücre cezalarının kaldırıldığını ve Mehmetçiğe verilen hücre cezalarına yargı yolunu açtıklarını vurgulayan Yılmaz, darbelere gerekçe olarak gösterilen İç Hizmet Kanunu 35. Maddesi'ni de değiştirerek, demokratikleşme konusuna hizmet yaptıklarını kaydetti.

Savunma sanayisindeki gelişmeler

Türkiye'nin tam bağımsız ülke olabilmesi için savunma sanayisinin yeterli hale gelmesi gerektiğini, bu alanda birçok çalışma yaptıklarını, Türkiye'nin savunma sanayisinin eksikliğini gördüklerini bildiren Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

"Bu alanda çalışma başlatıldı ve bu çalışmanın neticesi olarak milletin öz kaynaklarıyla ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TEY ve birçok şirketimiz kuruldu. Bu şirketlerimizin marifetiyle kendi dizaynımızla milli gemimizi ürettik. Büyükada ve Heybeliada'yı ürettik, inşasını tamamladık ve gurur duyacağımız gemilerimizi donanmamıza teslim ettik. Altay tankımızın üretimini gerçekleştirdik, test çalışmaları devam ediyor. Göktürk-2 uydusunu uzaya fırlattık ve şu anda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'mızın kullanımında. Mehmetçiğimizin yıllardır piyade tüfeği yoktu. Piyade tüfeğini ya Almanlardan ya da Amerikalılardan almışızdır. Bunun yerine ilk defa kendi tasarımıyla, kendi teknik insanlarımızın, mühendisimizin ortak aklıyla bir milli piyade tüfeği çıkardık. İster Rusların kalaşnikofu olsun, ister Amerikalıların, isterse Almanların piyade tüfeklerinden olsun, hepsinden daha nitelikli bir silahı Mehmetçiğimize teslim ettik. 2 firmayla da seri üretim sözleşmesi yapılması konusunda Savunma Sanayi İcra Komitesi karar aldı, bunu da tamamladık."

Hürkuş'u yaptıklarını ve Türkiye semalarında dolaştığını, ayrıca Atak helikopterini yaptıklarını da hatırlatan Yılmaz, "Türkiye ilk defa İtalyanlarla iş birliği içerisinde bir Atak helikopteri ürettik. İstediğimiz dizaynı ve istediğimiz değişikliği yapabilme, istediğimiz silahları koyabilme yetkisine sahibiz. En modern helikopteri yaptık ve silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiştir ve Güneydoğu'da kullanılmaktadır. En son sayın Başbakanımızla Suriye Eşmesi'ndeki Süleyman Şah Türbesi'ni ziyarete giderken helikopterimizin hem sağında hem solunda Atak helikopterleri bize eşik etti. Bundan büyük gurur olur mu?" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, gemi ve zırhlı araçları taşıyabilecek hatta uçak dahi taşıyabilecek havuzlu çıkarma gemisinin sözleşmesini imzaladıklarını, önümüzdeki dönemde bunu da Silahlı Kuvvetlere kazandıracaklarını vurguladı.

Yeni tip denizaltı projesinin Almanlarla çalışmasına başladıklarını, bunun eskalasyonuyla yaklaşık 2 milyar 60 milyon avroluk proje olduğunu belirten Yılmaz, "İnşallah Almanlarla iş birliği içerisinde üreteceğimiz denizaltılarla da donanmamızı güçlendireceğiz" dedi.

Türkiye'de, dünyanın en modern uydu test merkezini kurduklarını ve Fransa'da tamamlanan Göktürk-1 uydusunun testini ilk defa Türkiye'de yaptıklarını paylaşan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Skorsky'nin lisansı adı altında, Türkiye'de üretilecek yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir projeyle özgün helikopter yapacağız. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Skorsky helikopterlerini de Türkiye'de üreteceğiz. Güneydoğu'da terörle mücadelemiz devam ediyor. Mehmetçiğimizi bir noktadan diğer noktaya taşırken mayına veya el yapımı patlayıcıya karşı koruyucu bir zırhlı araç lazım. 500'ün üzerine Kirpi araçlarımız da ürettik ve silahlı kuvvetlerimize, jandarmamıza, Emniyet Genel Müdürlüğümüze teslim ettik ve Tunus'a da ihraç ettik. Bu da yine tamamı Türk şirketlerin üretimidir. Anka'yı ürettik ve bunun üzerine silahlı modelini geliştirmek ve uydudan kontrolünün yapılması için çalışıyoruz. Önceden bunları İsrail'den alıyorduk, şimdi kendi ülkemizde üretiyoruz. 2 firmayla daha sözleşme yapıldı, biri Bayraktar diğeri Vestel. Vestel'de 'Karayel'i, Bayraktar'da da 'Bayraktar'ı ürettik. Taktik seviyedeki insansız hava araçlarımızı ürettik. Silahlı kuvvetlerimize teslim edilme aşamasına geldi."

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin füze teknolojisinde de çok iyi bir noktaya geldiğini, seyir ve balistik füzede 300 kilometre menzile sahip teknolojiyi kazanmış durumda olduğunu belirterek, SOM füzelerini silahlı kuvvetlere teslim ettiklerini ve bunların ihraç kapasitesi en yüksek füzeler olduğuna işaret etti.

Yılmaz, cirit füzelerinin de körfez ülkelerinin bir çoğuna ihraç edildiğini ve ROKETSAN'da da bu füzelerin menzilini uzatmak için çalışma yürütüldüğünü aktardı.

Yurt dışında Türk sanayisinin de katılımıyla 16 milyar dolarlık F-35 uçakları üretim projesi yürütüldüğünü ve bunun 8 milyar dolarlık yedek parça kısmının Türkiye'de üretildiğine dikkati çeken Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlar Amerika'ya gidiyor uçağa monte ediliyor, biz alıyoruz. Bu uçaklardan 6 tanesinin siparişini verdik. Bir başka husus A400M stratejik nakliye uçağı. Eskiden 14 tane almak istemişler, 'paramız yok' demişler, 10 tane almışlar. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini göstermek için biz onlardan A400M uçaklarını aldık, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girdi.  AWACS uçaklarımız var 4 tane ve silahlı kuvvetlerimizin envanterine girmiştir. Türkiye'nin dört bir tarafındaki hava kontrol sistemimizi kontrol eder. AWACS uçaklarının yardımıyla sınırlarımızdan ihlal olunmasına fırsat verilmeyecek duruma geldi."

-  "2018'e kadar, başlamış bütün projeleri tamamlayacağız"

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, gelecek dönemde yapılacak çalışmalara de değinerek, 2018'e kadar, başlamış bütün projeleri tamamlayacaklarını, uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Yılmaz, orta ve alçak menzilli hava savunma sisteminin de ASELSAN marifetiyle üretildiğini ve önümüzdeki dönemde silahlı kuvvetlerin envanterine katılacağını anlattı.

Savunma sanayinin gücünün silahlı kuvvetleri güçlendireceğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin geçmişten daha güçlü olduğunu ve bölgesinde de en güçlü orduya sahip ülke olduğunu belirtti.

Yılmaz, silahlı kuvvetlerin gerek hava, gerek karada, gerekse de denizde eskisinden daha güçlü olduğuna dikkati çekerek, "Bunu da en son Süleyman Şah operasyonunda gösterdi. Bir operasyonla 40 kilometre ötedeki Süleyman Şah Türbesi'ne gitti. Suriyelisi, IŞİD'i, diğer PKK örgütü var. Hiçbirisi Mehmetçiğin kılına dokunamadan kendi değerlerimizi aldık yine Suriye sınırları içerisindeki bir alanda Süleyman Şah Türbesi'nin yeri hazırlandı, orada bayrak inmeden burada bayrak dikildi" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin hem ekonomisinin iyi olduğunu hem de silahlı kuvvetlerinin güçlü olduğunu savunarak, "Türkiye bugün dünden daha zengin, dünden daha güçlü. Bu da AK Parti'nin başarısıdır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement