Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Politika

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (3) "Biz de bir bakıma Başbakanımızla vedalaşmış olduk. İnşallah yeni kurulacak hükümetimizin de aynı şekilde bugüne kadarki hükümetlerimizin başarı trendini çok daha yükseklere çıkaracağını ve inşallah çok daha başarılı olacağını ümit ettiğimiz ifade ettik" "(Çözüm sürecinde) Bundan sonra somut yol haritasını, neler yapılması gerektiğini belki yine Meclis’e sevk edebileceğimiz, bir kısmını idari tedbirlerle götürebileceğimiz ama gün olarak, tarih olarak süre olarak herbirini ayrı ayrı belirleyeceğimiz yeni bir döneme giriyoruz" "Terör örgütünün ve terör örgütü yandaşlarının meydana getirdiği üzücü olaylar var. Bunlara asayiş olayları olarak bakıyoruz.

25.08.2014 21:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "-"Biz de bir bakıma Başbakanımızla vedalaşmış olduk. İnşallah yeni kurulacak hükümetimizin de aynı şekilde bugüne kadarki hükümetlerimizin başarı trendini çok daha yükseklere çıkaracağını ve inşallah çok daha başarılı olacağını ümit ettiğimiz ifade ettik" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kumburgaz'da deniz bisikletiyle açılan 5 gencin cesetlerini arama çalışmalarına ilişkin bilgi veren Arınç, "Önce hayatta oldukları düşünüldü, bu kadar geçen süreye rağmen. Buna gemiler katıldı, sismik araştırma gemileri, helikopter, sahil güvenlik, kıyı emniyeti, deniz altında arama yapabilecek tüm ekipmanlarımızla... Maalesef 100 kilometre uzaklıkta, Marmara Adası civarında bulunduğunu biliyoruz. Diğer 4 kişinin aranmasına devam ediliyor. Yakınlarına sabır diliyorum" diye konuştu.

Kaybolan gençlerin aileleriyle dolaylı olarak da görüşmeleri olduğunu ifade eden Arınç, "Onların arzu ettiği her şey yapıldığı gibi teknik imkanlar olarak hükümetimiz bütün imkanlarını kullandı. Maalesef olaydan geç haberdar edilmemiz sebebiyle takriben 23 saat sonra bu gençlerimizin herhalde bir şekilde kapılıp uzaklara kadar gittikleri düşüncesindeyiz. Buna rağmen aramalar devam ediliyor" ifadesini kullandı.

Toplantıda, Irak ve Libya'daki gelişmeler, çözüm süreciyle ilgili konular ve buna bağlı olarak iç ve dış gelişmeleri de ele aldıklarına değinen Arınç, şöyle devam etti:

"Biz de bir bakıma Başbakanımızla vedalaşmış olduk. İnşallah yeni kurulacak hükümetimizin de aynı şekilde bugüne kadarki hükümetlerimizin başarı trendini çok daha yükseklere çıkaracağını ve inşallah çok daha başarılı olacağını ümit ettiğimiz ifade ettik. İnşallah 2015 seçimlerinde de yine Adalet ve Kalkınma Partimizi iktidar olarak bu süreci milletimizin istediği çizgide tekrar yücelteceğini ve başarılarla dolu bir hükümetler dönemi açılacağını ifade ettik ve bu şekilde toplantımız sona erdi."

-Çözüm süreci

Arınç, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanlığı seçimi aday belirleme çalışılmaları devam ederken bir yandan da çözüm süreci eş zamanlı olarak sürdürülüyordu. Süreçte başta Beşir Atalay olmak üzere ilgili bakanlardan, hükümetten önemli açıklamalar geldi, eylül ayını işaret ettiler, somut yol haritasını hayata geçmesi için. Bugünkü bu toplantıda bu konu ele alındı mı? Somut yol haritası kapsamında Kandil'e gönderilecek heyetten söz ediliyor. Bu tarzda somut ne gibi gelişmeler bizleri bekliyor" yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:

"Sayın Atalay'ın zannediyorum bir hafta kadar önce bir televizyon kanalında yaptığı konuşmayı biz de takip etmiştik. Bugün önemli bir başlık altında hem bugüne kadar yaşananlar, yapılanlar hem de bundan sonra yapılabilecek olanlar konuşuldu. Söyleyebileceğim şudur, biliyorsunuz çözüm süreci  konusunda en son attığımız somut adım, galiba 6 maddelik bir çerçeve kanunun çıkarılmasıydı. 6 madde olduğunu hatırlıyorum. Bu çerçeve kanun, bugüne kadar yapılanları kapsayan, bundan sonrasına da yön veren, yol gösteren bir çerçeve kanundur. Sayın Atalay'ın da ifade ettiği gibi bundan sonra somut yol haritasını, neler yapılması gerektiğini belki yine Meclis'e sevk edebileceğimiz, bir kısmını idari tedbirlerle götürebileceğimiz ama gün olarak, tarih olarak süre olarak her birini ayrı ayrı belirleyeceğimiz yeni bir döneme giriyoruz."

-"Asayişi bozabilecek hiçbir davranışa müsaade edilmeyecektir"

Çözüm sürecinde elde edilen önemli kazanımlar bulunduğunu vurgulayan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En azından terör olayları hemen hemen son buldu. Son yaşadığımız birkaç olayı bunun kapsamı dışında tutmak istiyorum, onu da söyleyeceğim, ayrıca arz edeceğim ama artık şehit cenazelerini, 20, 25, 30, caddelerde, sokak içlerinde kadınlara, çocuklara yönelik terör olaylarının olmadığını ve memleketimizde huzur ve güven ortamının çok güzel şekilde kendisini belirlediği bir noktadayız. Şüphesiz asayiş olaylarında yüzde yüzlük noktada değiliz. Terör örgütünün ve terör örgütü yandaşlarının meydana getirdiği üzücü olaylar var. Bunlara asayiş olayları olarak bakıyoruz. Güvenlik güçlerimiz bu asayiş olaylarını anında bastırabilecek, anında etkisiz hale getirebilecek bir noktadadır. Şüphesiz geçtiğimiz günlerde bir teğmenimiz çok genç yaşta hayatını kaybetti, kaçakçılarla yapılan bir müsademe sonucunda. Bir uzman çavuşumuz da bir kaza kurşunuyla hayatını maalesef hayatını kaybetti. Bütün bu olayları çok önemsiyoruz. Bunların olmaması, özellikle yol kesme gibi, şantiyelerin basılması gibi,  araçların ateşe verilmesi gibi, bir takım uydurma kendi kendilerine taktıkları isimlerle kendilerini hissettirmeye çalışan, örgüt mü diyeceğiz yoksa başka bir şey mi diyeceğiz, grupların asayişi bozabilecek hiçbir davranışına da müsaade edilmeyecektir."

Çözüm süreci başladığında, Türkiye içindeki silahlı örgüt mensuplarının ülkeyi terk etmesinin kararlaştırıldığını anımsatan Arınç, şunları söyledi:

"Özellikle nevruz ayında kararlaştırılan bir şey vardı, Türkiye içlerindeki örgüt mensupları silahlarıyla Türkiye'yi terk edecekler. Bunun yüzde 100 gerçekleşmediğini hepimiz biliyoruz. Yüzde yüz değil belki de 5'te 1'i kadar bile gerçekleşmediğini hepimiz biliyoruz. Ama bundan sonra çatışmasızlık süreci veya eylemsizlik süreci devam etti. Yani bazı gelişmelerle artık bundan sonra silahlı unsurları Türkiye'yi tamamen terk etmesi ve bundan sonraki sürecin fikirlerin konuşulacağı, şiddetin, terörün reddedileceği bir süreç olacağını hepimiz biliyorduk. Bugün geldiğimiz nokta enine boyuna tartışılmıştır. Görüşmelerimizin büyük bir kısmı, nereden başlayıp nereye geldiğimiz, bundan sonra nereye doğru evrileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Önümüzdeki 15 gün içinde ne olacak, bir ay sonrasında ne olacak, 2 ay sonrasında ne olacak derseniz, ilgili bakan arkadaşımız zamanı geldiğinde, yeri geldiğinde bütün bunları sizlerle herhalde paylaşacaktır, paylaşmasını düşündüğü takdirde. Ama bizim çözüm sürecinin halkımız, yurttaşlarımız tarafından çok iyi karşılandığını büyük bir ümit olarak kabul edildiğini ve inşallah sürecin başarıyla sona ermesini de arzuladıklarını biliyoruz."

Arınç, başka bir gazetecinin de "Yargıtay Başkanlar Kurulu toplandı ve adli yıl açılış töreninde, Barolar Birliği Başkanının konuşmasına karar verdiler, oy çokluğuyla. Sayın Erdoğan daha önce söylemişti, katılmayacağını, Feyzioğlu katılırsa. Bu tavrında bir değişiklik var mı? Aynı zamanda adli yıl açılış törenine hükümetten de bir temsil olacak mı" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Sayın Başbakanımız, seçilmiş cumhurbaşkanımız, 18.30 itibarıyla Yargıtay Başkanımızla görüşme yapacaktı. Umarım halen devam ediyordur. Onun içeriğini bilmem. Ancak Yargıtay'dan bize, mesela ben Başbakan Yardımcısı olarak en az bir ay kadar önce bir davet gelmişti, adli yılın açılış töreniyle ilgili olarak. Sayın Başbakanımızın, cumhurbaşkanı seçilmesine takiben zannediyorum bir vesileyle, 'eğer Barolar Birliği Başkanı konuşma yapacaksa orada, ben gitmem' veya 'konuşma yapmam' şeklinde bir beyanı oldu. Bunun üzerine de Yargıtay Başkanı da çok önceden Barolar Birliği Başkanına davetiye gönderdiğini, çünkü 1943 yılından bu yana böyle teamülün oluştuğunu ifade ettiler."

-"Teamül vazgeçilebilir, terk edilebilir"

Teamülün yazılı hukuk kuralı olmadığına işaret eden Arınç, şöyle dedi:

"Yani adli yılda tören yapılmasına yönelik, bu törende de Yargıtay Başkanı ile birlikte Barolar Birliği Başkanı konuşur şeklinde bir hüküm bulunmamaktadır. Ben de 25 yıllık avukatlık yapmış bir arkadaşınız olarak tabii katıldığım toplantılarda gerek Danıştay'da gerekse Yargıtay'ın törenlerinde mutlaka Barolar Birliğinin Başkanının bulunduğunu ve bir konuşma yaptığını biliyorum. Ancak teamül vazgeçilebilir, terk edilebilir. Yargıtay Başkanımızın buradaki zannediyorum temel sorunu, davetiye gönderilmiş olmasıdır. Davetiye gönderildikten sonra Sayın seçilmiş Cumhurbaşkanımızın daha önce Danıştay'da yaşadığı tatsız olayla ilgili olarak kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanan Barolar Birliği Başkanının, yani Danıştay Başkanının 20 dakika konuştuğu bir yerde, neredeyse bir saat 20 dakika konuşmasını ve orada avukatların, yargının sorunu konuşmak yerine, siyasi konulara girmesi, hatta Van depreminden bile bahsedecek noktaya gelmesini yakışıksız olduğunu söylediğini biliyoruz. Hatta bu tepkiyi sözle de bırakmamış ve Danıştay salonundan da ayrılmıştı. Şimdi bu gelişmeler üzerine Başkanlar Kurulunu toplayacağını ifade etmişti, Yargıtay Başkanımız. Biz içerideyken anlıyorum ki bana gelen notlarda oy çoğunluğuyla Barolar Birliği Başkanına yapılan davet geri çekilmeyecektir. Barolar Birliği Başkanının ancak Yargıtay Başkanı kadar konuşması rica edilmiştir. Bunlar kendi içlerindeki sorunlarıdır. Sayın cumhurbaşkanımız, 1 Eylül'de bu törene katılacak mıdır, katılmayacak mıdır onu kendisi açıklama yapar.  Bu konuşmasından sonra eğer bir gelişme olduğu takdirde sizler de bizler de öğrenmiş olacağız."

Söz konusu törene hükümetten bir temsilci katılıp katılmayacağıyla ilgili olarak da Arınç, "Adalet Bakanımızın bu tür toplantılara katıldığını biliyoruz. Bizim katılmamız temsilidir ama Adalet Bakanımızın katılması yargının bir parçası olarak en azından onu temsil eden bir siyasi makam olarak bugüne kadar yapıldığını biliyoruz. Ancak herhalde 1 Eylül'e kadar biz yeni başbakanımızla yeni hükümetimizi kurmuş olacağız. Yeni Başbakanımızın bu konudaki davranışını benim şu anda ifade etmem mümkün değil hem de doğru değil" ifadesini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

  • Türkiye ve Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma imzalandı
    20:20 Türkiye ve Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma imzalandı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan huzurunda, Türkiye ve Tanzanya arasında farklı alanlarda önemli iş birliklerini içeren 6 anlaşma imzalandı. Anlaşmalar, yatırımların teşviki, yükseköğretim bursları, diaspora siyasası, evrak ve arşiv yönetimi, ve yükseköğretim alanında işbirliği konularını kapsamaktadır.

  • Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı ziyaret etti
    20:14 Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı ziyaret etti

    Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde MHP'den seçilmesi dolayısıyla ziyaret etti. Gelgör, ziyarette Çetinkaya'yı tebrik ederek başarı dileklerini iletti. Çetinkaya da ziyaretten memnuniyetini dile getirerek Gelgör'e teşekkür etti. Ziyarete Osmancık Belediye Meclis Üyesi Fatih Eren de katıldı.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir'de Aliağa ve Menemen Belediye Başkanlarını ziyaret etti
    20:14 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir'de Aliağa ve Menemen Belediye Başkanlarını ziyaret etti

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından İzmir'de Aliağa ve Menemen Belediye Başkanlarını ziyaret etti. Dağ, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu ve başarılar diledi.

  • Afyonkarahisar'da yakalanan firari FETÖ hükümlüsü, cezaevine gönderildi
    20:13 Afyonkarahisar'da yakalanan firari FETÖ hükümlüsü, cezaevine gönderildi

    Afyonkarahisar'da FETÖ'ye üye olmak suçundan hüküm giyen Ş.E, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalandı. Örgütün kadın yapılanmasında yer aldığı ve kamudan ihraç edildiği öğrenilen hükümlü, işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu
    19:52 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yeni seçilen ve göreve devam eden mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Okumuş, muhtarlara devletin temsilcisi olduklarını hatırlatarak, herkese eşit mesafede yaklaşmalarını ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini temenni etti.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Şehit Enis Budak'ın Ailesini Ağırladı
    19:40 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Şehit Enis Budak'ın Ailesini Ağırladı

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, şehit Enis Budak'ın kardeşi Yunus Budak ve ablası Gönül Durmuş ile gazi eşi Hacer Gülün'ü konuk etti. Başkan Zeyrek, ziyaretleri nedeniyle Budak, Durmuş ve Gülün'e teşekkür ederek, şehit ailelerinin ve gazilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.


Advertisement