Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Terör tehdidine karşı özelikle Suruç saldırısı üzerinde, Türkiye ve Suriye halklarını birbirinden ayırmayacak, sadece teröristlerin giriş çıkışlarını engelleyecek, insani amaçlı geçişleri kolaylaştırabilecek, yabancı savaşçıları engelleyecek bir çalışma gereklidir" dedi.

22.07.2015 22:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Terör tehdidine karşı özelikle Suruç saldırısı üzerinde, Türkiye ve Suriye halklarını birbirinden ayırmayacak, sadece teröristlerin giriş çıkışlarını engelleyecek, insani amaçlı geçişleri kolaylaştırabilecek, yabancı savaşçıları engelleyecek bir çalışma gereklidir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Arınç, Bakanlar Kurulu gündeminde birkaç günde yaşanan acı olayların ön planda tutulduğunu belirterek, bunlardan birinin Suruç'taki 32 yurttaşın hayata veda etmesine yol açan saldırı, diğerinin iki polisin evlerinde alçakça şehit edilmesi olduğunu ifade etti.

Diğerinin de bazı şehirlerdeki şiddet nitelikli gösteriler ve Adıyaman'da da bir uzman çavuşun şehit edilmesi olduğunu aktaran  Arınç, Başbakan Davutoğlu'nun Suruç ve Adıyaman'daki incelemeleri sırasında Suruç olayları hakkında bilgi aldığını bildirdi.

"Bugün çok taze olması sebebiyle çok kıdemsiz yeni iki polis arkadaşımızın, birisi bir birisi de beş yıllık. Aynı evde kalıyorlar, evlerinde uyurken arkadan kafalarına silahla ateş edilmek suretiyle hayata veda ettiklerini biliyoruz" ifadelerini kullanan Bülent Arınç, Suruç'ta hayatlarını kaybedenlere, Adıyaman'da şehit edilen uzman askere ve evlerinde alçakça şehit edilen polislere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Suruç'ta hayatını kaybedenlerle ilgili gelişmeleri takip ettiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Polislerimizle ilgili olarak da PKK bağlantısı olduğu bilinen 'Apocu fedai timi' olarak bir ANF News'te yayınlanan habere göre, 'iki polis 'Apocu fedai timi cezalandırdı' şeklinde bir haberiyle konu bir misilleme olduğu, bu iki şehit polisimizin katledilmesi olayını üstlendiklerini basın olarak biliyorsunuz. Bu 'Apocu fedai timi' ile ilgili 'timin gerçekten PKK bağlantısı olup olmadığı, yoksa bireysel olarak mı bu eylemi yaptıkları, propagandaya yönelik olarak mı böyle bir duyuruda bulundukları' konusu hem istihbaratımız tarafından hem de güvenlik güçlerimiz tarafından süratle araştırılıyor. Ama neresinden bakarsak bakalım, bir terör örgütünün işlediği bir terör suçudur, kan dökülmüştür. Dökülen kan polislerimizin aziz kanıdır, mutlaka bunu yapanlar karşılığını görecektir."

"Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi"

Öte yandan toplantının ana gündeminde Mili Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ile ilgili diğer üst düzey komutanların katıldığı bir sunum yapıldığını belirten Arınç, şunları söyledi:

"Bu sunumun ismini 'Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi' olarak kısaltarak söyleyebilirim. Sınırlarımızdaki fiziki güvenlik sisteminin ilave tedbirler olarak bugüne kadar neler yapıldığı, bundan sonrası için de neler yapılacağı önemli bir projeksiyonla anlatıldı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu üyelerinin de görüşleri alındı. Bildiğiniz gibi kara sınırımız olarak 2 bin 950 takriben 3 bin kilometreye yakın bir kara sınırımız var. Bunun sadece 910 kilometresi Suriye sınırımızdır, Irak sınırımızı da 4 bin 450 kilometre kabul edersek büyük ölçüde hemen hemen yarısının Suriye ve Irak sınırı olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer ülkelerle olan sınırlarımızda herhangi bir güvenlik endişemiz yok, meydana gelen olaylar yok, çok güvenli olduklarını söyleyebilirim. Ama özellikle Suriye sınırında yaşanan olaylara ilişkin entegre bir sınır sistemine veya sınır fiziki güvenlik sistemine uygun bir sunum içerisİnde detaylı olarak özellikle Suriye sınırımızdan sorumlu tutulan Bakanlar Kurulu kararımızda Milli Savunma Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızın müşterek bir sunumu dinlemiş olduk."

Başbakan Yardımcısı Arınç, burada asıl önemli olanın DAEŞ tehdidine karşı teröristlerin geçiş noktalarını engellemek olduğunu vurguladı.

"Sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacaktır" diyen Arınç, bununla hem İçişleri Bakanlığının hem sınır güvenlik sistemine yönelik hem de son yaşanan olaylar sebebiyle kriz bölgelerinde ilave olarak hangi tedbirlerin alınacağını kaydetti.

Arınç,  bakanlığın Suruç'ta yaşananlar, polislerin şehit edilmesi, askere yönelik bazı saldırıların mahiyetini ve bununla yapılacak mücadele için açıklamalarda bulunduğunu aktardı.

Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'in de bir sunum yaptığını belirterek, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığının müşterek çalışmasıyla yürütülen "Türkiye'de Sivil Uçak Üretimi Projesine" ilişkin bilgi verdiğini anlattı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile diğer yetkililerin bilgi verdiklerine değinen Arınç,  şöyle konuştu:

"Sınır güvenliğindeki risk sıralaması şüphesiz kaçakçılar, sığınmacılar ve teröristlere yöneliktir. Terör tehdidine karşı özelikle Suruç saldırısı üzerinde, Türkiye ve Suriye halklarını birbirinden ayırmayacak, sadece teröristlerin giriş çıkışlarını engelleyecek, insani amaçlı geçişleri kolaylaştırabilecek, yabancı savaşçıları engelleyecek bir çalışma gereklidir. DAEŞ'i bir tehdit olarak gördüğümüze göre özellikle onların bulunduğu yerlere göre en acil yerden başlayarak sınır güvenlik sistemimiz takviye edilecektir, teröristlerin geçiş noktalarının engellenmesi amacıyla fiziki engeller alınacaktır."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.


Advertisement