Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, TBMM Anayasa Komisyonu'nda yaşanan kavgaya ilişkin, "Bu görüntüler, TBMM'ye, milletin meclisine yakışan görüntüler değildir.

02.05.2016 21:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, TBMM Anayasa Komisyonu'nda yaşanan kavgaya ilişkin, "Bu görüntüler, TBMM'ye, milletin meclisine yakışan görüntüler değildir. Bu görüntüler yakışmıyor ama hiç kimse de şunu zannetmesin, 'bu görüntüler ortaya çıkar ve biz böylece hükümete geri adım attırırız, bu dokunulmazlıklar konusunu rafa kaldırırlar' diye düşünmesin" dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, açıklamasında, terör olaylarından zarar gören okulların yeniden inşa süreciyle ilgili adımların hızla atıldığını belirterek, kısa süre içinde tadilatı gerçekleşebilecek olanların onarımının tamamlandığını, geri kalanların da hızlı şekilde planlanarak eğitimlerin fiziki mekanlar itibarıyla aksamadan yürütülmesinin sağlanacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da özellikle terörden zarar gören bölgelerde ailelerin güçlendirilmesi, çocuklara, gençlere psiko-sosyal desteklerin verilmesi bakımından çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Kurtulmuş, "Bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bizim Birlik Huzur ve Demokrasi Eylem Planı dediğimiz, 80 maddelik eylem planı da bunlar her hafta güncelleniyor. İlgili Bakanlıklarımız, ilgili kamu kurum ve kuruluşları üzerine düşen çalışmalarını yapıyor ve sonuçta 80 maddenin 33 tanesi gerçekleşmiştir. Önemli bir kısmı da gerçekleşmek üzere çalışmalar sürdürülüyor" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısının, ekonomi ve dış politikayla ilgili sunumlarla devam ettiğini dile getiren Kurtulmuş, "İlgili bakan arkadaşlarımızı sunumlarını yapacak ve Bakanlar Kurulu bu konularla ilgili görüşlerini gündeme getirecek" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş, "Bugün Anayasa Komisyonu'nda, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili geçici Anayasa değişikliği teklifinde yine kavga çıktı, yine yumruklar konuştu. Acaba bu teklifin, gerginliğin de devam ettiği göz önünde bulundurularak geri çekilmesi söz konusu mu? Anayasa Komisyonu, çalışmalarını önümüzdeki günlerde de devam ettirecek mi" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:

"Bu görüntüler, TBMM'ye, milletin meclisine yakışan görüntüler değildir. Bu görüntüler yakışmıyor ama hiç kimse de şunu zannetmesin, 'bu görüntüler ortaya çıkar ve biz böylece hükümete geri adım attırırız, bu dokunulmazlıklar konusunu rafa kaldırırlar' diye düşünmesin. Bu görüntü ayrı bir şey. Ben de izledim. Daha öncesini de izlemiştim. Hakikaten Meclis siyasetin merkezidir. Milletimiz milletvekillerini seçip, TBMM'ye gönderir. Orada her fikirden, birbirine taban tabana zıt fikirlerden insanlar bulunabilir. Hiç kimsenin böyle Meclisi bu görüntüler içerisinde, maalesef kötü görüntülerle mahkum etmeye hakkı yoktur ama bu şu manaya gelmiyor; efendim, birileri de orada gürültü çıkartacaklar, kaba kuvvet kullanacaklar ve biz dokunulmazlık dosyalarının gündeme gelmesini rafa kaldıracağız."

-"Kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlık dosyaları Meclise gelecektir"

"Nasıl Meclis nezaketle nezahetle hoşgörüyle karşılıklı fikirlerin tartışıldığı bir yer ise TBMM aynı zamanda mahşeri vicdanın dile geldiği bir yerdir" ifadesini kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bugün mahşeri vicdan dokunulmazlık dosyalarının üzerinde işlem yapılmasını TBMM'ye telkin etmektedir. Halkımızın kahir ekseriyeti Türkiye'de dokunulmazlık dosyalarının kaldırılması sürecinden, bu süreçte AK Parti'nin almış olduğu kararla yola devam etmesinden memnudur ama birileri de kusura bakmasın, bundan memnun olmayanlar da dosyaların rafa kaldırması için Meclis'te kaba kuvvetin, kavganın, küfrün, hakaretin hepsinin bini bir para olduğu bir ortamı oluşturmaya vesile olmasınlar. Bu çerçevede kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlık dosyaları milletin istediği istikamette Meclise gelecektir."

-AB ile vize serbestisi

"4 Mayıs'ta, AB Komisyonu vize muafiyetiyle ilgili son raporunu açıklayacak. Mecliste, dokunulmazlıkların görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'ndaki kavgalar nedeniyle yasal düzenlemelerde bir gecikme söz konusu oldu. Bakanlar Kurulu'nda bununla ilgili hangi değerlendirme gerçekleşti? Olumsuz bir beklenti söz konusu mu? Yabancı medya kuruluşlarına yansıyan bilgiler var. Terörle Mücadele Kanunu ve parti finansmanına yönelik düzenlemelerin gözden geçirilmesi talebi olacağı yönünde. Bununla ilgili değerlendirmenizi öğrenmek isteriz" şeklindeki soruyu da yanıtlayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"64. Hükümet ilk göreve başladığında, 'bu hükümete illa bir ad koymak gerekirse, bu hükümet reform hükümetidir' demiştik ve reform hükümeti çok kısa sürede, 3 ayda vaatlerinin yüzde 100'ünü, reform vaatlerinin ise yüzde 80'ini gerçekleştirdi. Ayrıca Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde atılması gereken adımların da çok büyük kısmını gerçekleştirdik. Bunları geçen hafta sizler aracılığıyla kamuoyuyla da paylaştık. Dolayısıyla hükümetin parlamentoyu da mümkün olduğunca hızlı çalıştırarak, bu anlamda üzerimizde sorumluluk olan bu adımların atılması için samimi gayret sarf ettiğimiz ortadadır. Bunun Avrupa'daki samimi siyasetçiler tarafından da görüleceğini düşünüyorum ancak Türkiye ne yaparsa yapsın, bütün bunların hepsini gerçekleştirse bile nasılsa Türkiye'ye karşı, bir takım soğuk ilişkiler içinde olan, en hafifini söylüyorum, 'ağzıyla kuş tutsa yaranamaz' muamelesi yapmaya çalışan bazı siyasetçiler olabilir. Kusura bakmasınlar, onların istekleri, onların talepleri, onların mazeret bulma gayretlerine biz cevap yetiştirecek durumda değiliz. Öyle bir sorumluluğumuz da yok."

-"Türkiye'ye karşı bir mazeret üretilmez diye temenni ediyorum"

"Biz Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler çerçevesinde mutabık kaldığımız düzenlemeleri, yasal ve diğer yönetmelik düzenlemelerini çok süratle gerçekleştirdik, kalanları da ümit ederiz ki gerçekleştiririz" diyen Kurtulmuş, "Bugün 2 Mayıs, 4 Mayıs'a kadar bunlar bitirilecekti. Eğer 4 Mayıs'a kadar bitirilmese bile, çok az bir kısmı kalmış olsa bile bunun samimiyetle bitirilecek olduğu aşikardır. Zannediyorum hiç kimse bunları bahane ederek Türkiye'ye karşı bir mazeret üretmez diye temenni ediyorum, böyle olacağını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, "AB ile vize serbestisi kapsamında hayata geçirilmesi gereken 72 kriter" anımsatılarak, "Sadece koruma altındaki Suriyelilerin değil Türkiye'deki koruma altında olan diğer ülkelerin sığınmacılarına da çalışma izni verildiği konusuyla ilgili nasıl bir düzenleme olacak?" şeklindeki soru üzerine, "Bu konu, Türkiye'de yabancıların çalışma izniyle ilgili bir durumdur. Özel sığınmacı statüsünde olan kişilerin, bunların çok büyük bir kısmı Suriyeliler, çok az bir kısmı, belki tam rakamını bilmiyorum ama birkaç bin kişiyle ifade edebileceğimiz kısmı ise başka ülkelerden gelen özel sığınmacı statüsündeki kişiler. Bunlara çalışma hakkı verilmesiyle ilgili bir düzenleme gerçekleştirilmiş oldu." ifadesini kullandı.

Kilis'e yönelik tedbirler

"Kilis'e yönelik ek tedbir ve 4 maddelik eylem planı dışında İçişleri Bakanlığının yapacağı yeni çalışmalar var mı?" sorusu üzerine, Kurtulmuş, Kilis'in bugünkü toplantıda gündeme geldiğini belirterek, konunun hassasiyetle takip edildiğini vurguladı.

Sınır ötesi tehditlerin bertaraf edilmesi için milli imkanlarla ve uluslararası dayanışma içerisinde atılabilecek adımların gözden geçirildiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Özellikle gözetleme, ilave gözetleme ve oralardan gelecek olan birtakım hareketliliklerin takip edilmesi için gerekli adımlar atılıyor. Ayrıca mesela çok detay bir çalışma olarak söyleyeyim, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden 5 kişilik bir heyet, geçtiğimiz pazartesi akşamından itibaren Kilis'te yer aldı. Medya aracılığıyla, bir kamu diplomasisi olarak neler yapılabileceği, orada halkımızın içerisinde olan bu gerginliklerin, birtakım endişelerin nasıl giderilebileceği, bununla ilgili olarak hem ulusal hem de yerel medya kuruluşlarıyla ne tür adımlar atılabileceği gibi hususlar üzerinde çalışıldı. Şunu söylemek istiyorum, bir taraftan geçen hafta açıkladığımız planın gerçekleştirilmesi, bir taraftan Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarında yeni durumlar söz konusu olursa bunların karşılanması, diğer taraftan da Kilis halkıyla kamu yönetimi olarak hep beraber bu meselenin ortaya koymuş olduğu ağır stresin azaltılması için üzerimize düşen gayreti ortaya koyuyoruz."

"Terör" ve "terörist" kavramlarının tanımının yeniden yapılması konusunun, Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelip gelmediği sorusunu ise Kurtulmuş, "Hayır, gelmedi. Adalet Bakanlığı henüz böyle bir çalışmayı olgunlaştırıp Bakanlar Kurulu gündemine getirmedi." şeklinde yanıtladı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.


Advertisement