Bakanlar Yılmaz ve Eker, Diyarbakır'da - Son Dakika
Yerel

Bakanlar Yılmaz ve Eker, Diyarbakır'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, şiddetin ve kavganın olmadığı, kimsenin kimseye şiddet ve baskı uygulamadığı bir ortamda demokratik siyasetin kökleşmesini istediklerini söyledi.

19.05.2015 21:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, şiddetin ve kavganın olmadığı, kimsenin kimseye şiddet ve baskı uygulamadığı bir ortamda demokratik siyasetin kökleşmesini istediklerini söyledi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ile  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir otelde düzenlenen "Kamu Yatırımları Tanıtım" toplantısına katıldı.

Konuşmasında başka partileri düşman değil sadece rakip olarak gördüklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Şiddetin, kavganın olmadığı, kimsenin kimseye şiddet ve baskı uygulamadığı bir ortamda demokratik siyasetin kökleşmesini istiyoruz. Bunun için en uygun illerden biri Diyarbakır'dır. Diyarbakır'ın tarihine gittiğiniz zaman farklı dinlerin, görüşlerin barış içinde bir arada yaşadığı kültür görürsünüz. Bizim geçmişimiz zaten bunun örnekleriyle doludur."

AK Parti hükümetiyle ülkenin kısır döngüden çıkıp bereketli bir döngüye girdiğini kaydeden Yılmaz, daha demokratik ve itibarlı bir Türkiye için herkesin el ele vermesi gerektiğini kaydetti.

"Çözüm süreci başarılı olduğu zaman Diyarbakır'da çok farklı etkiler ortaya çıkacak. Akıl ve vicdan sahibi olan herkes bunu düşünmesi gerekir" diyen Yılmaz, "Önümüzdeki süreçte kalkınma platformu kuracağız. Kalkınma ile ilgili kim varsa herkes bir arada olacak. Siyasi farklılığımız kalksın, kim neye inanıyorsa inansın ama Diyarbakır için herkesin el ele vermesi lazım. Sorunları çözüme kavuşturalım, Diyarbakır'ın geleceğini kim düşünüyorsa birleşelim. Diyarbakır, hem bölgenin hem de Ortadoğu'nun merkezi haline gelecek. Laf üstüne laf değil, taş üzerine taş koyanlara saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yatırımlarda en önemli mesele güvenlik"

Hükümetin bir çok yatırımı gerçekleştirmek istediğini dile getiren Bakan Yılmaz, yatırımlarda en önemli meselenin güvenlik olduğunu vurguladı.

Bazı projelerin engellenmek istendiğini anlatan Yılmaz, "Bazı projelerimiz güvenlik anlamında yürümüyor. Saldırılar olabiliyor, şantiyeler basılıyor. Araçlar yakıldığı için gecikmeler oluyor. Ama biz yatırımlarımıza her şeye rağmen devam ediyoruz. Bu bölgeye yaptığımız yatırımlar, gençlere yaptığımız yatırımlardır" dedi.

"Silahların yerini özgürlük ve demokrasinin alması gerekiyor" diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kalkınma helvasını yapmak için her şeyimiz var. Ama maalesef bu saldırıları kınamayan zihniyet, 'Bu memlekete niye yatırım yapılmıyor?' diye şikayet ediyorlar. Samimiyetle yatırım isteyenlerin başımızın üzerinde yeri var. Biz bu yatırımlara inatla devam edeceğiz. Kamu yatırımları çok gerekli, ama tek başına yeterli değil. Kamu yatırımları ile özel yatırımlar aynı anda olmalıdır. Cömert teşvikler veriyoruz. Önümüzdeki süreçlerde çok güçlü bir yönetim ile Diyarbakır'a daha iyi hizmet edeceğiz. Gençlerimize daha güzel gelecek sağlamak için elimizden geleni yapacağız."

-"Kanamalı süreçler yaşadık"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, hükümetin bölgeyle ilgili önemli sorunları çözdüğünü söyledi.

"Bugün Kürt kimliğiyle ilgili meseleler büyük ölçüde çözülmüş durumdadır" ifadesini kullanan Eker, "Kanamalı süreçler yaşadık, bu şehirde yüzlerce yıl yaşamış, emeği olan binlerce insan bu şehirden göç etmek zorunda kaldı. Bu şehir kanamalı süreçte bir mülteci kampına dönüştü. Bunlar, hepimizin gözleri önünde oldu. Bir kısmımız göz yaşı dökerken bir kısmımız acılarımızı yüreğimize gömerken bütün bunlar oldu. Bu şehir, sürekli yanan, dumanlı, ağlayan bir şehre dönüştü. Burası ihmal edildi, çocuklar eğitimsiz kaldı" diye konuştu.

Barış ve huzuru getirmek için bir çok adım attıklarına dikkati çeken Eker, yatırımı, istihdamı, insanların refahını ve gelir düzeyini arttırdıklarını anlattı.

" Barışın kodlarını yeniden oluşturmamız lazım"

Eker, barışı kalıcı hale getirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kalıcı bir barışı nasıl inşa ederiz, onu çözmeye çalışıyoruz. Burada, kendilerine oy vermeyen ya da kendileri gibi düşünmeyenlerin iş yerlerinin yakılmasına, yıkılmasına şahit olduk. İşte göz yaşından ve kandan, sefalet düşüncesinden beslenenler var. Bu şehrin sokaklarında, damarlarında barış dolaştı. Böyle bir kültür ve medeniyet bu şehirde inşa edildi. Ne zaman ki barışın kodlarını, şifrelerini unuttuk, bu şehirde insanlar kendisi gibi düşünmeyen insanların dükkanlarını yağmalamaya başladı. Sokakta yürüyen insanların hayatlarına kastetmeye başladı. Barışın kodlarını yeniden oluşturmamız lazım. Hepimizin direnmesi lazım, zulme 'dur' demeden de bir şey olmaz."

"Bir çok yenilik getirdik"

Silvan Barajı'nın bölge için önemli olduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu:

"Sulama kanalları ve Silvan barajı bittiğinde Diyarbakır'ın toplam sulanabilir arazisinin yüzde 95'i sulanmış olacak. Niye bu engelleniyor? Taş atacak çocuk bulunmayacağı için mi? Bunun gibi bir çok yatırım sürüyor. Eğitimin kalitesi, alt yapı hizmetleri arttı. Bir çok yenilik getirdik, tarımı modernleştirdik. Ne kadar teşvik ve proje varsa hepsini gerçekleştirdik. Karayolları, eğitim, sağlık, ulaştırma, enerji, tarımda binlerce bitmiş eser var."

Daha demokratik, sivil bir anlayışın tezahürünü yerel yönetimlerde inşa ettiklerini belirten Eker, Türkiye'de sisteme değişikliliğinin şart olduğunu işaret etti.

Muhalefet partilerinin sistem değişikliğini istemediğini belirten Eker, "Bir sistem değişikliğinin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu en iyi Diyarbakır bilir, Türkiye'de bunu en iyi anlayacak Diyarbakır'dır" dedi.

226 projenin yapımı sürüyor

Vali Hüseyin Aksoy ise Başbakanlık ve Bakanlıklara ait yapımı devam eden 5 milyar lira değerindeki 226 proje hakkında bilgi verdi.

Aksoy, bu projelerin dışında kamu ve özel sektör ortaklığıyla yapılacak olan Kayapınar Sağlık Kampüsü'nün 130 milyon Avro'ya mal olacağını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bakanlar Yılmaz ve Eker, Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement