Bakanlık Bitki Koruma Ürünlerinde Yeni Bir Düzenlemeye Gitti - Son Dakika
Güncel

Bakanlık Bitki Koruma Ürünlerinde Yeni Bir Düzenlemeye Gitti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitki koruma ürünlerinde yeni bir düzenlemeye gidildiğini açıkladı.

03.12.2014 12:05  Güncelleme: 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitki koruma ürünlerinde yeni bir düzenlemeye gidildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmeliğin 3 Aralık 2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandığı bildirildi. Yayımlanan yönetmeliğin amacının bitkisel ürünlerde bitki koruma ürünlerinin (pestisit) uzman kişilerce önerilmesi, uygulanması ve gerekli kayıtların tutularak güvenilir gıda üretimi ve izlenebilirliğin sağlanması olduğu belirtildi. Bu yönetmelik ile farklı yıllarda yayınlanmış, fakat aynı amaca hizmet eden üç yönetmelik kaldırılarak, reçete uygulamasının geliştirilmesi, profesyonel uygulayıcıların etkin kılınması ve risk bazlı bir yönetim sistemi kurulması hedeflendi. Yönetmelikle getirilen yenilik ve düzenlemeler şöyle:

"- Reçete yazma yetkisi için merkezi sınav sistemi kaldırılmış olup, ziraat mühendisleri Bakanlık İl Müdürlüklerine başvuru yaparak Bitki Koruma Ürünü Reçete Yazma Yetki Belgesi alabileceklerdir.

Yönetmeliğe tabi olacak bitkisel ürünler ve pestisitler bakanlığımızca risk esaslı olacak şekilde her yıl yeniden belirlenerek ve ocak ayında kamuoyuna duyurulacaktır.

Geçmişte ayrı olarak bulunan reçete, kayıt defteri ve uygulama defteri tek bir kayıt sitemi olan 'Üretici Kayıt Defteri'nde bir araya getirilerek basitleştirmiş olup, izlenebilirliği kolaylaştırılmıştır.

Biri bitki koruma bölümü mezunu olmak üzere en az iki ziraat mühendisi bulunan ve teknik altyapısı uygun zirai ilaç bayilerine yeni bir kariyer sistemi getirilerek, 'Yetkili Bitki Koruma Ofisi (YBKO)' olma imkanı verilecektir. YBK ofisleri, sözleşme imzaladıkları üreticilere zararlı organizma teşhisi, reçete yazılması, BKÜ uygulaması gibi hizmetleri sunabilecekleri gibi bitki koruma ürünlerini de satmaya devam edebileceklerdir. Böylece zirai ilaç bayileri yalnızca bitki koruma ürünü satan işletmeler değil, hizmet üreten ve sorumluluk alan bir yapıya kavuşacaktır.

Bitki koruma ürünlerinin uygulaması esansında üreticilerin zarar görmelerini engellemek, uygulama hatalarını ve çevre üzerine olan riskleri azaltmak için bitki koruma ürünlerinin uzmanlar tarafından, yani 'profesyonel uygulayıcılar' tarafından uygulanmasının önü açılmış ve gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Bu yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kişilere kanuni zorunluluk olan ihbarı zorunlu olan zararlı organizmaları Bakanlığa bildirme mecburiyeti getirilmiştir.

Bakanlığın 'tarladan sofraya gıda güvenilirliği' hedefine yönelik yapılan hasat öncesi kalıntı denetimi yönetmelikte yer alan reçete yazımı, ilaç satışı ve uygulamaların kaydı sistemi ile yetkili bitki koruma ofisi sistemine entegre edilerek daha etkin hale getirilmiştir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakanlık Bitki Koruma Ürünlerinde Yeni Bir Düzenlemeye Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement