Bakanlıktan Volkswagen İçin İnceleme - Son Dakika
Ekonomi

Bakanlıktan Volkswagen İçin İnceleme

Çevre Bakanlığı, Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in emisyon skandalına yönelik ABD'nin raporunu ve Türkiye'ye satılan araçlardaki durumu inceleyeceklerini açıkladı.

30.09.2015 09:13  Güncelleme: 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre Bakanlığı Volkswagen skandalı için harekete geçiyor. Bakanlık olayla ilgili inceleme başlatacak.

ÖLÜÇÜMLERDE YENİ KONSEPTE GEÇİLECEK

Çevre Bakanlığı bürokratları Türkiye'de egzoz ölçümlerinin muayene istasyonlarında yapıldığını, VW marka araçlarında sınır değerlerini sağladığını belirtiyor. Aynı yetkililer Amerika'da hem seyir halinde, hem de rölantide emisyon ölçümü yapıldığını ve arasında 40 kat fark oluştuğunu, Türkiye'ninde egzoz ölçümünde yeni konsepte geçmek zorunda olduğunu ifade ettiler.

OLUĞUN ÜSTÜ TOPLANTI

Bir Çevre Bakanlığı yetkilisi ayrıca konuyla ilgili haberlerin dünya medyasında yayınlanmasının ardından bakanlıkta olağanüstü bir toplantı yapıldığını da belirterek, iki önemli karar aldıklarını dile getirdi. Ve şöyle devam etti:

"İlk kararımız Amerika Birleşik Devletleri Çevre Ajansı'nın VW firmasıyla ilgili raporunu temin etmek. Bunun için Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bu yazıyı istetiyoruz. İkinci kararımız ise, Gümrük Bakanlığı'na bir yazı yazarak, -Türkiye'ye ne kadar VW marka araç girdi, bunların egzoz ile ilgili Türkiye'ye verdiği taahhütler var mı?- sorularının yanıtını bulmak. Bu raporlar geldikten sonra önce bakanlık içerisinde bir değerlendirme yapacağız.

Sonra Sanayi ve Gümrük Bakanlığı yetkilileri ile oturup yasal süreci nasıl çalıştıracağımızı değerlendireceğiz ve yol haritamızı ortaya koyacağız"

RESMİ AÇIKLAMA YOK

Yaşanan emisyon skandalının ardından Türkiye'de nasıl bir etki olacağına dönük ilgili bakanlıklardan bugüne kadar bir açıklama yapılmazken, Vokswagen'in yetkili satıcısı Doğuş Otomotiv konu ile ilgili olarak Volkswagen AG ile temas halinde olduğunu duyurmuştu.

SKANDAL NASIL ORTAYA ÇIKTI?

VW'nin dizel motorlara yerleştirdiği, çevreye ve sağlığa zararlı egzoz gazı değerlerini düşük gösteren aletin adı "Electronic Diesel Control 17". Gizli bir bilgisayar yazılımı. VW'nin skandalı nasıl ortaya çıktı? ICCT adlı Uluslar arası çevre vakfında görevli Berlinli kimyager Peter Mock, Almanya'nın ABD için ürettiği otomobillerin Avrupa'dakinden çok daha temiz ve çevreye uygun olduğu görüşünden hareketle test yapmak istedi. ICCT, West Virginia Üniversitesi'ne 2014 Mart'ında görev verdi. Bir profesör, bir mühendis, iki öğrenci ve bir üniversite çalışanından oluşan 5 kişilik bir araştırma grubu kuruldu. Grup, elektrikli süpürgeye benzeyen, İki ölçüm aletinden oluşan, jeneratörlü ve hortumlu aleti aracın bağajına yerleştirerek, test için trafiğe çıktı. Araçlar 4 bin km trafikte kullanıldı. Egzoz gazının Avrupa'dakinden daha temiz olduğu düşüncesinden hareket eden araştırmacılar, tam tersi bir sonuç üzerine kendilerinin hata yaptığını sanarak, kim hata yaptı diye kavgaya tutuştu. İki ay sonra değerlerin doğru olduğu sonucuna varan araştırma grubu, Amerikan Çevre Ajansı'nı (EPA) alarma geçirdi. 2012 yapımı VW Jetta ve 2013 yapımı VW passat aracındaki egzoz gazı değerleri çok yüksek dedi. BMW X5 modelinin değerlerinin ise tuttuğunu belirtti. ABD Çevre Ajansı, 2014 Aralık ayında VW'ye bunun kaynağını sordu. VW değerlerin yüksek olmasına teknik bir sorunun neden olduğunu gösterdi ve Jetta, Golf, Beetle, Audi A3 model 482 bin aracı egzoz servisi adı altında tamire çağırdı. Ama araçlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. 3 Eylül 2015'te VW, Amerikan Çevre Ajansı'na dizel motorların yazılımında manipülasyon yaptığını itiraf etti.

Bakanlıktan Volkswagen İçin İnceleme

Son Dakika Ekonomi Bakanlıktan Volkswagen İçin İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Hakan: Haydi dogus otomotiv görev başına gobeginizi kasıya kasiya araba satiyordunuz.şimdi bakalım ne yapacaksınız ))) 5 1 Yanıtla
  • Türk aklı: Bize birşey olmaz Türkiş 5 0 Yanıtla
  • alby: fabrika atiklarinin yaninda bu ne ki hic bir tane bile denetleme yok 4 1 Yanıtla
  • wje: rüşvet verirler olur biter 4 0 Yanıtla
  • Katalog ve araç teslim evrakları: VW sahipleri , vw kataloğunda yada araç satış sözleşmelerinde uydurma emisyon değerleri varsa kendilerini yanılttığından dolayı VW Türkiye dağıtıcılarını mahkemeye versin. 3 0 Yanıtla
  • Tengri şamanizm: Bütün faşistler şamanisttir. 1 2 Yanıtla
  • Corc: Adamlar zaten inkar etmiyoki sen ne incelemesi başlatıyon 2 0 Yanıtla
  • ....: la neyini incelilion adamlar teknoloji devi abd itelemisler cevre kirliligi hast safhada bizse bakalim dioz aman oyuna gelmeyek bize bilezik gibi geçirirler gerekirsr tazminat olmadi yada turkiyeye fabrika kursunlar uretime burada devam etsinler böylelikle is istihdami saglanmis olur 2 0 Yanıtla
  • Yanlis : Araçları geri alacaklarımı inş alırlar 1 0 Yanıtla

Advertisement