Bakırcılar Çarşısında Çekiç Sesleri Hiç Susmuyor - Son Dakika
Yerel

Bakırcılar Çarşısında Çekiç Sesleri Hiç Susmuyor

Bakırcılar Çarşısında Çekiç Sesleri Hiç Susmuyor

Bakırcılık mesleği, bakır mutfak malzemelerine ilgi azalınca unutulmaya yüz tuttu.

12.03.2015 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakırcılık mesleği, bakır mutfak malzemelerine ilgi azalınca unutulmaya yüz tuttu. Bakır ustaları, zamana inat çarşıda bulunan 16 dükkanda çekiş seslerini susturmuyor. Son bir asırda dünyada olduğu ülkede ve Güneydoğu bölgesinde altın dönemini yaşayan bakırcılık mesleği, bakır mutfak eşyalarına ilginin her geçen gün azalması ile daha da unutulmaya başlandı. Şanlıurfa'da bulunan Bakırcılar Çarşısı'nda herbirinde 5-6 çırak bulunan 70-80 bakırcı dükkanı bulunurken, bakır eşyalara ilginin azalmasına rağmen, çarşıda bulunan ve 2'şer kişinin çalıştığı 16 dükkanda çekiç sesleri duyulmaya devam ediyor. Bakır eşyalarına olan ilginin azalmasında en büyük etken olarak, mutfakta kullanılan bakırların en az yılda bir kez kalaylanması gerekliliği görülüyor. Unutulmaya yüz tutan bakır eşyaların günümüzde turistik ve nostaljik eşya olarak rağbet gördüğünü belirten bakır ustaları, 'kabarma çekiç' tekniği ile balıklı gölü simgeleyen balık motifi gibi yöresel yerleri ve amblemleri ustaca tepsi, cezve gibi mutfak eşyalarına işliyor.

Mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu anlatan 65 yıllık bakır ustası Mahmut Çirkin, bakırın yatırım yapanlar tarafından sadece turistik bir eşya olarak kullanıldığını kaydetti. Çirkin, "Bakırcılık mesleğinin 50 yıl önceki durumu ile şimdiki durumu kıyaslanamaz. 50 yıl önce bakırdan yapılmış ürünler mutfak eşyası olarak kullanılırdı, şimdi ise sadece turistik bir eşya olarak kullanılıyor. Bunun en önemli sebebi bakırların yılda bir kalaylanması gerekliliğidir" dedi.

Bakır ustaları, ekonomik anlamda yeterli olmaması nedeniyle mesleğe ilginin azaldığını, eskiler gibi bakır ustalarının yetişmediğini de söyledi.

Harran'da 1950 yıllarında yapılan Türk-İngiliz ortak kazılarında, İç Kale bölgesindeki bir odanın tavanının tesadüfen çökmesi sonucu bulunan ve 11. yüzyıl sonu ve 12. yüzyıl Eyyübiler dönemine tarihlenen 199 parça nadide madeni eser bakırcılık sanatının ise bölgedeki önemini gözler önüne sererken, fabrikasyon mutfak eşyalarına rağmen, halen bazı evlerde kullanılan bakır mutfak eşyaları ise mesleğinin kolay kolay unutulmayacağı yorumlarına neden oluyor. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bakırcılar Çarşısında Çekiç Sesleri Hiç Susmuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement