Bal Üreticisini Yaylalar Kurtardı - Son Dakika
Ekonomi

Bal Üreticisini Yaylalar Kurtardı

Bal Üreticisini Yaylalar Kurtardı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz: "Türkiye'de balın yüzde 90'ı gezici arıcılar tarafından üretiliyor.

18.08.2014 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALİ RIZA KARASU - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de balın yüzde 90'ının gezici arıcılar tarafından üretildiğini, haziran ayındaki yağmurun yaylalardaki florayı olumlu etkileyince üreticinin arılarını çiçeklerin bulunduğu yerlere götürdüğünü belirterek, "Üretimde bir sıkıntı görünmüyor. Beklenen rekolte yakalanacak" dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yılda 100 bin tona yakın olan bal üretiminin 70-75 bin tonunun çiçek balından karşılandığını, bal üreticilerinin mart-mayıs ayları arasındaki kuraklık sebebiyle endişeye yaşadığını belirtti. Haziran ayında yağan yağmurların özellikle yaylalardaki florayı olumlu etkilediğini ve kuraklığın etkilerini giderdiğini söyleyen Yılmaz, çiçek balında beklentiye yakın ürün alınacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Türkiye'de balın yüzde 90'ının gezici arıcılar tarafından üretildiği, üreticinin çiçeklerin bulunduğu bölgeye kovanını götürdüğü, bu nedenle de üretimde bir sıkıntının yaşanmadığı bilgisini paylaşan Bahri Yılmaz, yaylalara dağılan gezici arıcıların hasada başladığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Türkiye'de 100 bin ton olan rekoltenin yaklaşık yüzde 70'i çiçek, 20'si çam, 10'u ise pamuk, ayçiçeği gibi endüstri bitkilerinden elde edilen baldan karşılanıyor. Endüstri bitkilerinden bu yıl iyi verim alınamadı. Çiçek balında hasat devam ediyor. Beklenene yakın bir rekolte elde edileceğini gözlemliyoruz. Çiçek balında az miktarda oluşabilecek rekolte açığını da çam balı üretimi kapatacak. Havaların sıcak olması çam balı üretimini olumlu etkileyecektir. Bir kaç yıldır havadan ilaçlanma olmadığı için çam balı böceğinin gelişimi iyi görünüyor. Bu da üretimi olumlu etkileyecektir."

Yaylalarda iyi çiçek oldu

Hatay Arıcılar Birliği Mehmet Ekici ise yüksek rakımlı bölgelerin iyi yağış aldığını, bunun da çiçeklenmeyi olumlu etkilediğini ifade ederek, üreticilerin kuraklığın etkilerini yüksek yaylalara giderek azalttığını belirtti.

"Kuraklık sebebiyle bu yıl daha yüksek rakımlı yaylalara çıkan arıcı, bahar aylarının açığını kapattı. Lokal bazı bölgelerde üretim düşse de bu yıl yine ülke rekoltesine yakın ürün hasat edilecek" ifadelerini kullanan Ekici, çiçek balında bazı bölgelerde üretimin geçen yılın altında kaldığını, bunun çam balı üretimiyle kapatılabilecek bir miktar olduğu dile getirdi.

Geçen yıl çiçek balının bir tenekesini 270 liradan alan Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) bu yıl da aynı fiyattan alım yapacağını açıkladığını belirten Ekici, fiyatlar büyük alıcıların politikalarına göre oluştuğunu kaydederek, bu yılki fiyatların da geçen yıl fiyatları seviyesinde olmasını beklediklerini söyledi.

Bilmediğiniz yerden bal almayın

Arının ürettiği balın sahte olamayacağını, ancak kalite anlamında önemli fark bulunabileceğine dikkati çeken Mehmet Ekici, "Sahte bal üretiliyor. Gerçek bal ile sahte bal arasındaki fark ancak laboratuvar ortamında belirlenir. Bu nedenle tüketicilerimiz her balı satın almasın, tanıdığı bir arıcıdan ya da Türkiye'nin her tarafında bulunan bal birliklerinden alım yapsınlar. Markasız, barkodu olmayan balları almasınlar" uyarısında bulundu.

"Bir bölgeyi başka üreticilere kapatmak doğru olmaz"

Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Saylak da kuraklığın etkilerinin en fazla kendi bölgelerinde görüldüğünü, kuraklığın hem bal üretimi hem de arının gelişimini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Diyarbakır bölgesindeki üreticilerin umudunu çam balına bağladığını dile getiren Saylak, çam balının üretim merkezi olan Muğla ve civarında "başka bölgeden arıcı gelmesin" yönünde bir görüşün hakim olduğunu kaydederek, "Üreticilerin büyük bölümü gezici. Bir bölgeyi başka üreticilere kapatmak doğru olmaz. Bu anlayış Türkiye'de arıcılığın sonunu getirir. Floramız zengin hepimize yeter" diye tepkisini dile getirdi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bal Üreticisini Yaylalar Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement