Balcalı'da Bininci Biyonik Kulağa Pasta Kesildi - Son Dakika
Yerel

Balcalı'da Bininci Biyonik Kulağa Pasta Kesildi

Balcalı\'da Bininci Biyonik Kulağa Pasta Kesildi

Türkiye’nin en önde gelen duyma engelliler merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Hekimleri bininci hastaya yapılan biyonik kulak diğer adıyla koklear implant uygulaması nedeniyle, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ile birlikte pasta kesti.

18.03.2016 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önde gelen duyma engelliler merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Hekimleri bininci hastaya yapılan biyonik kulak diğer adıyla koklear implant uygulaması nedeniyle, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ile birlikte pasta kesti.

Çukurova Üniversitesinde duyma engellilerin rehabilitasyonu ve biyonik kulak uygulamalarına hazırlık olarak 1995 yılında kurulan duyma engelliler merkezindeki çalışmalar sonucu ilk biyonik kulak uygulaması 2000 yılında yapıldı. Çukurova Üniversitesi aynı zamanda bu uygulamaya Türkiye'de ilk başlayan merkezlerden biri.

BİYONİK KULAK ÇIĞIR AÇTI

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Çetik, işitmenin anne rahminden itibaren hayatımıza giren, anlatan, anlayan, geliştiren beynimizi işleyen muhteşem bir duyu olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çetik, işitme kayıplarının çoğu cerrahi yöntemlerle ve alışagelmiş cihazlarla telafi edilebilmekte olduğunu, ancak iç kulak hücreleri ağır şekilde hasarlanmışsa bu çözümlerin yetersiz kaldığını vurguladı. Bu tüm işitme kayıplarının telafisinde koklear implant, diğer adı ile biyonik kulak uygulamasının çığır açtığını dile getiren Çetik, "Koklear implant görevini yapmayan iç kulak yerine işitme sinirini uyararak işitmeyi sağlamaktadır. Günümüzdeki en gelişmiş uygulamadır ve alternatifi yoktur çocukluk çağında olmazsa olmaz ön şart erken tanı ve erken implant uygulamasıdır. Bu sayede çocuklarının gelişmelerine normal çocuklar gibi sürdürmeleri sağlanabilmekte, sosyal iletişim kurabilmeleri, aynı okullarda eğitim görerek beceri ve meslek sahibi olabilmeleri mümkün olmakta, kendine yeterli ve çevresine faydalı bireyler olabilmektedirler" dedi.

SGK İKİ KULAĞIDA KARŞILIYOR

Menenjit sonrası işitme kaybının diğer önemli bir konu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çetik, iç kulakta kireçlenme başlamadan erken dönemde implant uygulaması gerektiğini, iki kulağında da işitmesini kaybeden erişkinlerde biyonik kulak, bireyin normal yaşamını ve işine dönmesini sağlayabildiğini ifade etti. Her iki kulağa implant uygulamasının çocuğun daha iyi gelişimine katkıda bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Çetik, biyonik kulağın sesin yönünü anlamada ve gürültülü ortamlarda anlamayı kolaylaştırdığını gösterdiğini artık her iki kulağa implant uygulamasını sosyal güvenlik kurumunun karşılama kararını aldığını belirtti.

Kurum bünyesinde Duyma Engellilerin Rehabilitasyonu için Uzman Odyologlar ve Eğitim Odyologlarının yetiştiğine değinen Çetik, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümünde duyma engellilerin tanısı, tedavisi ve rehabilitasyonunda kullanılan en gelişmiş cihazlar mevcut olduğuna vurgu yaptı.

Ameliyatların hemen tamamında başarılı sonuçlar aldıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Çetik, "Halen çok sayıda biyonik kulak takılmış çocuğumuz üniversiteye gitmekte, sonradan işitme kaybı olup, sessizliğe bürünen birçok hastamız tekrar işitmesine kavuşup, normal hayatını sürdürebilmekte, şu anda 1000. biyonik kulak uygulamasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz ve bunun gururunu yaşıyoruz" cümlelerine yer verdi.

REKTÖR KİBAR'DAN KBB EKİBİNE TEŞEKKÜR

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise böylesine önemli bir konuda bininci hastaya biyonik kulak uygulaması yapılmasının takdir edilmesi gereken bir başarı olduğunun altını çizerek, bu başarıda emeği geçen tüm Kulak Burun Boğaz Bölümü ekibine teşekkür etti. Biyonik kulak uygulaması ile birçok hastanın yepyeni bir hayata merhaba dediğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar Çukurova Üniversitesi'nin her alanda olduğu gibi bu alanda da ilklere imza attığını ve bugün bininci uygulamayı gerçekleştirerek ne kadar yol katlettiğinin ortaya çıktığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ayrıca güçlerinin yettiği ölçüde üniversiteye bağlı tüm fakülte, bölümler ve Balcalı Hastanesi'ne desteklerinin sonuna kadar devam edeceğini dile getirdi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Balcalı'da Bininci Biyonik Kulağa Pasta Kesildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement