Balıkçılar ?vira Bismillah? Dedi Ağlara Bereket Geldi - Son Dakika
Güncel

Balıkçılar ?vira Bismillah? Dedi Ağlara Bereket Geldi

Balıkçılar ?vira Bismillah? Dedi Ağlara Bereket Geldi

Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi ağlara bereket geldi Avlanma sezonun başlamasıyla birlikte ağlara takılan balık sardalya oldu.

01.09.2015 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi ağlara bereket geldi

Avlanma sezonun başlamasıyla birlikte ağlara takılan balık sardalya oldu. İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ilk ağların çekilmesinin ardından bu yıl hamsi ve palamutta bolluk olacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül, İstanbul'un Türkiye toplam balık üretiminin yüzde 40'ını karşıladığını belirterek, balıkçıları kural dışı avlanmamaları konusunda uyardı.

Denizlerde avlanma sezonu 1 Eylül itibariyle başladı. Balıkçılar saat 12.00 de ağlarını denizlere bırakan balıkçılar kısmetlerini beklemeye başladılar. Sezonun ilk balığı sardalya olurken, ağlara takılan iki küçük köpek balığı da yeniden denize bırakıldı.

Balıkçıların uzun süredir heyecanla bekledikleri avlanma yasağı nihayet kalktı. 1 Eylül'ün ilk saatlerinde 'Vira Bismillah' diyerek ağlarını denize bırakan balıkçıların yüzleri, gecenin sonunda güldü. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği sezon açılış töreninde ağlardan dökülen balıklar renkli görüntülere sahne olurken, balıkçılar bu yılın bereketli olacağını söylediler.

İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, İstanbul Tarım İl Müdürü Hamit ve ilçe kaymakamlarının da hazır bulunduğu gecenin açış konuşmasını yapan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl hamsi ve palamutta bolluk yaşanacağının müjdesinin verdi.

'İhracat hedefini 3 milyar dolara çıkardık'

Türk Balıkçılık sektörünün Avrupa'nın üçüncü büyük üreticisi olduğunu ve birlik olarak 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 692 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirten Sagun, '2015 yılının ilk yedi ayında su ürünleri sektöründe toplam 395 milyon dolar ihracat yaptık. Sektördeki hızlı büyüme nedeniyle 2023 ihracat hedeflerimizi de revize ettik. Hem büyümemizi devam ettirmek hem de 3 milyar dolara çıkardığımız hedefi tutturmak için tüm birliklerimiz, dünyanın pek çok yerinde pek çok aktivite gerçekleştiriyorlar, fuarlara katılıyorlar, heyetler düzenliyorlar, görüşmeler yapıyorlar. Artık balıkçılıkta markalı ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Tüm hedef pazarlardaki fuarlara katılarak ürünlerimizi

tanıtıyoruz. Bu yıl ilk kez 23-26 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul'da CNR EXPO fuar Merkezinde 'İstanbul Su Ürünleri ve Teknolojileri Fuarını' hayata geçireceğiz? dedi.

Üç tarafımız denizlerle çevrili ama az balık tüketiyoruz.

Dünyanın bir çok ülkesine balık yedirdiklerini vurgulayan Tuncay Sagun iç piyasada tüketimin azlığından şikayetçi, AB ülkelerinde kişi başına düşen balık tüketiminin yıllık 24 kilogram, dünya genelinde 18, Japonya'da ise 34 kilogram olmasına karşın Türkiye'de tüketimin 8.6 kilogramda kalmasına dikkat çeken Sagun, vatandaşların gönül rahatlığıyla işlenmiş, donmuş balık tüketmelerini istedi.

Balık olmazsa balıkçı olmaz

Törende konuşan İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül'se 'İstanbul su ürünleri açısından çok önemli bir şehir. Türkiye'deki su ürünleri üretiminin yüzde 15'i İstanbul'da yapılıyor ve burada yapılan üretim katma değer bakımından da zengin.' dedi ve 'Bundan 1 asır önce dünya genelindeki su ürünleri üretimi sadece 4 ton iken, bugün 130 milyon ton üretim yapılıyor. Avlanma, üretim üzerine teknolojiler sürekli gelişiyor. Fakat daha fazla balık yakalamak kadar daha fazla balığın yetişeceği ortamlar yaratmak da önemli. Bu konuda denetimler ve projelerle 350 bin kişiye istihdam sağlayan bu sektörü korumak için balıkçıların da özverili olması gerekli. Unutmamalıyız ki balık olmazsa balıkçı olmaz, sürdürülebilirlik bizim için çok önemli' dedi.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkçılar ?vira Bismillah? Dedi Ağlara Bereket Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement