Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü Kutlandı

Balıkesir\'de Kuva-yi Milliye Günü Kutlandı

Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü nedeniyle tören düzenlendi.

16.05.2015 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü nedeniyle tören düzenlendi. Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir'in Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında önemli bir payı olduğunu hatırlatarak şehitleri rahmetle andı. Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü nedeniyle, 14 yıl önce tüm Balıkesirliler'in imece yöntemiyle Adnan Menderes Mahallesi'nde yaptırdıkları Kuva-yi Milliye Anıtı'nda kutlama düzenlendi. Adnan Menderes Anadolu Lisesi folklor ekibinin halkoyunları gösterileriyle başlayan kutlamaya Vali Mustafa Yaman, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale, Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı. AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, üzerinde ay yıldız bulunan Türkiye haritalı çelengi anıta bıraktı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir'in Kurtuluş Savaşı döneminde kahramanlıklarıyla destan yazdığını söyledi. Yunanlıların 15 Mayıs 1919'da İzmir ve çevresini işgal etmeye başlamasıyla birlikte 16 Mayıs'ta Okuma Yurdu'nda toplanan Balıkesirlilerin mücadele kararı aldığını hatırlatan Çaltı, şöyle dedi:

"41 Bayrak Adam Alaca Mescid'te toplanıp, 'Heyet-i Merkezi' kurarak ilk harekatı başlattı. Bu harekat çeşitli kongrelerle devam ederek Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yollardan biri oldu. Balıkesir ve çevresinin yiğit evlatları işgal ve esareti asla kabul etmeyeceklerini gür bir sesle dünya kamuoyuna duyurdu. Balıkesir tüm gücüyle ayağa kalkarak tam bir seferberlik ilan etti. Devlet gibi çalışarak asker topladı, vergi topladı. Kuva-yi Milliye cepheleri kurdu. Biz torunları olarak bu Kuva-yi Milliye gününde ve her zaman onlarla gurur duyuyoruz. Onları minnetle anıyoruz."

Etkinlikler, Devrim Erbil Sanat Galerisi'nde 'Kuva-yi Milliye' konulu fotoğraf sergisi ile devam etti. Karesi Belediye Başkanlığı ile İl Müftülüğü Alacamescit Camii'nde mevlit okutup, lokma dağıttı. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement