Balıkesir'de Modern "Robotik Otopark" Dönemi - Son Dakika
Güncel

Balıkesir'de Modern "Robotik Otopark" Dönemi

Balıkesir'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "robotik otopark" hizmete girdi.

01.04.2016 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "robotik otopark" hizmete girdi.

Valilik yanında inşası 4 ayda tamamlanan robotik otoparkın açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, tesisin 84 araç kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

Bursa'dan bir firma tarafından inşa edilen tesisin az bir yer kapladığını ve son teknolojiyle donatıldığını vurgulayan Uğur, sürücünün sadece aracını otoparkın kapısına kadar getirdiğini ve ardından tüm işlemlerin otomatik yapıldığını söyledi.

Tesisin kent merkezindeki otopark ihtiyacını büyük ölçüde gidereceğini anlatan Uğur, şöyle devam etti:

"Bir araştırmaya göre, trafikteki araçların yüzde 30'u sadece park yeri aramak için geziyormuş. Dolayısıyla trafik yoğunluğunun en önemli sebeplerinden biri, yeterli otopark imkanının olmayışı. Uzmanlar çözüm için daha fazla park yeri yaratarak hem trafiğin rahatlatılabileceğini hem de çabuk ve kolay park imkanının sağlanacağını söylüyor. Robotik akıllı park sistemleri, konvansiyonel park etmeye göre daha az yer gereksinimiyle park sorunlarına uygun çözümler sunabilmektedir. Bu da daha fazla yeşil alan, daha fazla sosyal alan uygulaması için daha fazla yaşam alanı ayırabilmek demektir. Bu akıllı parklarla hemşehrilerimiz arabalarını daha güvenli, temiz ve en ileri teknoloji ürünü sistemlerle park etme imkanı elde edecek."

Uğur, otoparkın çoklu sensörler ve üçlü güvenlik sistemiyle donatıldığını aktardı.

Arızasını teşhis edebilen yapay zekaya sahip kontrol ünitesi sayesinde güvenlik seviyesinin mükemmele ulaştığını dile getiren Uğur, "Araçları çevresel etkenlerden korumak için dış kaplama yapılmıştır. Aynı anda birden çok aracı yerleştirme veya teslim etme işlemi yapılabilmektedir. Geleneksel bir otoparka kıyasla 12 kat daha az yer kaplıyor." ifadelerini kullandı.

Otoparkın 183 metrekare alana kurulduğu bilgisini veren Uğur, bir araca iki metrekare alan düştüğüne değindi.

Uygulamanın eski sistemle yapılması halinde bir araç için 25 metrekare, 84 araç için en az 2 bin metrekare alan gerektiğine dikkati çeken Uğur, "Bunu sadece 183 metrekarede hallediyoruz. Dünyada sadece ABD'nin San Diego şehrinde olan robotik otoparkın Türkiye'deki ilk uygulaması Balıkesir'de yapıldı. Balıkesirlilere hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Daha sonra kurdele kesilerek otopark hizmete açıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balıkesir'de Modern 'Robotik Otopark' Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement