Balıkesir - Yenilenen Seka Kağıt Fabrikası Daha Çevreci Olacak - Son Dakika
Güncel

Balıkesir - Yenilenen Seka Kağıt Fabrikası Daha Çevreci Olacak

Balıkesir - Yenilenen Seka Kağıt Fabrikası Daha Çevreci Olacak

Yenilenen SEKA Kağıt fabrikası daha çevreci olacak Balıkesir'deki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 10 yıl önce alınan SEKA Kağıt Fabrikası'nı yeniden faaliyete geçirecek Albayraklar Kağıt Fabrikası'nın Genel Müdürü Ahmet Çetin Taşçı, yeni fabrikanın doğaya eskisinden 10 kat daha az zarar vereceğini ve kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

24.07.2015 22:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yenilenen SEKA Kağıt fabrikası daha çevreci olacak

Balıkesir'deki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 10 yıl önce alınan SEKA Kağıt Fabrikası'nı yeniden faaliyete geçirecek Albayraklar Kağıt Fabrikası'nın Genel Müdürü Ahmet Çetin Taşçı, yeni fabrikanın doğaya eskisinden 10 kat daha az zarar vereceğini ve kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

Otel Basri'de, bugün basın açıklaması düzenleyen Ahmet Çetin Taşçı, kağıtları kurutmak için kullanılan buhar kazanını yenilediklerini söyledi. Buhar kazanından fabrikanın ihtiyacı kadar elektrik üreteceklerini ifade eden Taşçı, bunun bir termik santral olmadığına dikkati çekti.

Kağıdı kurutmak için buhara ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Taşçı, " Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yatırım yapmak ve kağıt üretmek üzere satın aldığımız Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikası'nı devreye alıp, üretime başlamak için çalışma başlatık. Burada kağıt üretmekten başka şansımız da yok. 150 milyon dolarlık yatırımla yeni fabrikayı kuracağız. Mevcut kağıt fabrikasını günümüz teknolojisine uygun bir şekilde modernize ettik. Kağıt fabrikamızın ihtiyacını karşılamak üzere bir kojenerasyon (elektrik enerjisi ve ısı üretebilen modüler sistem) tesisi yapacağız. Bu tesiste ithal kömür kullanılacak. Üretilen buhardan elektrik sağlanacak. Üretilen elektriğin dışarıya satılması söz konusu değil. Termik santraller 300 MW ve üzerinde ısıl güce sahip olup elektrik satmak üzere kurulan tesislerdir. Direkt olarak ÇED yönetmeliğine tabidir. Oysa ki bizim kazanımız küçük olduğundan (140 MW) ÇED raporuna tabi değil" dedi.

"SADECE HURDA KAĞITLA ÇALIŞACAĞIZ"

Taşçı, yeni fabrikada kağıt üretiminden başka bir şey yapmalarının mümkün olmadığının da altını çizip, "Mevcut SEKA Kağıt Fabrikası ise çok eski bir teknoloji. Ayrıca ağaca dayalı bir üretim yapıyor. Ülkemizde ormanlarda devlete ait olduğu için ağaç alıp üretim yapmak mümkün değil. Türkiye'deki SEKA'ların kapanma nedenlerinden birisi de budur. Biz burada sadece hurda kağıtla çalışacağız. Ham madde olarak hurda kağıt kullanacağız. Bu nedenle fabrikanın teknolojisini komple yeniliyoruz. Eski teknolojide istenen gramajda kağıtta üretilemiyor" diye konuştu.

"DOĞAYA 10 KAT DAHA AZ ZARAR VERECEK"

Yeniden yapılandırılan fabrikanın eskisinden 10 kat daha az doğaya zarar vereceğini de aktaran Taşçı, şunları söyledi:

"Bu değerler, devletin verdiği değerlerin çok çok altında olacak. Devlet bize mesela 100 miligram kirletebilirsin derken, yeni yapılandırılan fabrikamızda bu değeri 20 miligrama indireceğiz. Fabrikadaki buhar ve elektrik kazanında tamamen ithal kömür kullanılacak. Bu fabrika daha önce 6 numara fuel oil ve ağaç kabukları yakıyormuş. 6 numara fuel oilde kükürt yüzde 1-1,5 arasındadır. Bizim kullanacağımız ithal kömürde bu oran yüzde 0,5 olacak. Yani eski fabrikaya göre daha temiz bir ürün kullanacağız. Albayrakların termik santral kurma şansı yok. Burada sadece kağıt üretme şansı var. Bizim ürettiğimiz elektriği dışarı satma şansımız yok. Çünkü çok küçük bir tesis ve bizim ihtiyacımızı bile karşılamayacak durumda."

"KÖMÜR DIŞINDA BAŞKA ENERJİ KULLANAMAYIZ"

Kömür dışında başka bir enerji kaynağı kullanmalarının mümkün olmadığını da vurgulayan Taşçı, "Doğalgaz kullandığımızda bu fabrika para kazanamaz. Rüzgar zaten mümkün değil. Çünkü, bizim buhar üretmemiz gerekiyor. Bu nedenle Rüzgar Enerji Santrali'de (RES) de olmaz. Buharla birlikte elektrik üretip maliyetleri aşağıya düşürüp dünya ile rekabet etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Kağıt fabrikası için Balıkesir'i tercih etmelerindeki etkenin kendilerini davet eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur olduğunu da vurgulayan Taşçı, "Yeni kağıt fabrikası, en az 2 bin aileye direkt veya endirekt olarak ekonomik fayda sağlayacaktır. Tahmin edileceği gibi istihdam yönünden en büyük faydayı fabrikanın çevresindeki köyler görecektir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkesir - Yenilenen Seka Kağıt Fabrikası Daha Çevreci Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement