Balkan Belediye Başkanları Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Balkan Belediye Başkanları Türkiye'de

Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) düzenlediği "Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programları"na, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova ve Makedonya'dan 30'a yakın belediye başkanı katıldı.

23.02.2015 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) düzenlediği "Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programları"na, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova ve Makedonya'dan 30'a yakın belediye başkanı katıldı.

TDBB Birlik Başkanvekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Merkez Efendi Konağı'nda başlayan programının açılışında yaptığı konuşmada, birliğin, 28 farklı ülkeden bin 103 üyesinin olduğunu söyledi.

Birlik olarak, üyelerinin bulunduğu coğrafyalarda, insanların mutluluğuna, yaşam kalitesine katkı vermeyi amaçladıklarını belirten Aydın, 103 üyenin, bilgilerini birbirleriyle paylaşmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Aydın, yaşam kalitesini artırma noktasında, bölgedeki barış ve huzurun yaygınlaşmasına katkı vermek amacıyla çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da değişik kategorilerde çalışmalar yaptıklarını, müstakil çalışmayla kardeş şehir ilişkilerinin yeni bir formatta, yeni bir içerikte daha aktif hale getirilmesini amaçladıklarını anlattı.

Belediye başkanlarının ziyaretlerini zaman zaman müstakil ülkeler şeklinde de gerçekleştirdiklerini ifade eden Solak, "Yani sadece Kazakistan'daki ya da Tataristan'daki üyelerimiz gibi. Fakat Balkanlar'da tek bir ülkeden, 20-25 kişilik bir heyet oluşturacak üye sayımız olmadığı için Balkan belediyelerimizi bir heyet halinde davet etmeyi ön gördük. Zaman içerisinde her bir ülkenin üye sayısı heyet oluşturacak boyuta ulaşırsa, müstakil ülke programları da yapabiliriz. Bulunduğunuz ülkelerde meslektaşlarınızı, diğer belediye başkanlarını birliğe üye olma konusunda cesaretlendirir, teşvik ederseniz memnun oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bosna Hersek'ten gelen heyet adına konuşan Gorazde Belediye Başkanı Muhamed Ramovic, ülkesinden 10 belediye başkanının toplantıya katıldığını söyledi.

Bosna Hersek'in üç cumhurbaşkanı olduğunu bu yüzden gelişmenin ağır ilerlediğini ifade eden Ramovic, "Burada yaşayanlar olarak belki farkında değilsiniz ama yılda bir iki kez Türkiye'ye geliyoruz ve büyük ilerleme görüyoruz" dedi.

"Türkiye var korkumuz yok"

Antonovo Belediye Başkanı Tanel Ali de Türkçe yaptığı konuşmasında, Bulgaristan'da 265 belediyenin bulunduğunu, 40 belediye başkanının Türk asıllı olduğunu söyledi.

Ali, "Bulgaristan AB tam üyesidir ama acaba iyi mi? Kötü mü? Siyasetçi olarak konuşursam, Avrupa Birliği mükemmel. Ancak kişisel olarak "hayır" derim. AB'ye tam üye olduk ama Bulgaristan'da şu anda aşırı sağ ırkçı partiler var. Azınlıklara çok eziyet ediyorlar ve bunu da hükümet destekliyor, Avrupa Birliği de göz yumuyor maalesef. İyi ki Türkiye var da korkumuz yok" dedi.

Makedonya heyetinden Debre Belediye Başkanı Ruzhdi Ljata ise çok sıkıntılar çektiklerini, savaşlar gördüklerini anlatarak, Türkiye ile kardeş olduklarını bildirdi.

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Muammer Coşkun da programda, belediye başkanlarına Türkiye'deki istihdam konuları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin nüfusunun 77 milyon 695 bin 900 olduğunu, bunun yüzde 67'sinin 15 ile 64 yaş aralığında ve çalışma çağında bulunduğunu ifade eden Coşkun, ülkede her yıl 750 ile 800 bin kişinin iş gücüne katıldığını aktardı.

Kadınların iş gücüne katılım oranının AB ortalamalarına göre biraz düşük olduğunu anlatan Coşkun, "Yüzde 31'ler civarındayız. Ülkemizdeki işsizliğin yüksek olması ve kadın iş gücünün istihdama daha az seviyede katılması gerekçesiyle hükümetimiz bir strateji belirledi 2023 hedefleri doğrultusunda" dedi.

-Balkan Belediyeleri Türkiye'de

Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB), üyelerinin bulunduğu ülkelerdeki belediye başkanlarına yönelik düzenlediği, "Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programları" kapsamında, bu yılın ilk programında, "Atık Yönetimi/Geri Dönüşüm ve Meslek Edindirme Uygulamaları" konuları ele alınacak.

TİKA işbirliği ile düzenlenen, İstanbul ve Konya'da 28 Şubat'a kadar sürecek programa,  Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova ve Makedonya'dan 30'a yakın belediye başkanı katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkan Belediye Başkanları Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement