Balkanlar'da Güneş Tutulması - Son Dakika
Güncel

Balkanlar'da Güneş Tutulması

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, Batı Balkan ülkelerinde de vatandaşların ilgisini çekti.

20.03.2015 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, Batı Balkan ülkelerinde de vatandaşların ilgisini çekti.

Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan'daki birçok astronomi meraklısı, nadir yaşanan güneş tutulmasını izlemek için biraraya geldi.

Nadir olarak yaşanan astronomik olayı izlemek için Bosna Hersek'in başkent Saraybosna'daki Mariyin Dvor semtinde yer alan parkta toplanan astronomi meraklıların, oldukça heyacanlı oldukları gözlendi.

Bosna Hersek'te başkent Saraybosna dışında tarihi Mostar kenti ile Tuzla, Zenitsa ve diğer şehirlerde de güneş tutulması olayını görmek isteyen çok sayıda vatandaş, özellikli gözlük ile cam parçaları kullandı. Amatör olarak astronomi ile uğraşanlar ve foto muhabirleri ise kulllandıkları cihazlara güneş filtreli özel cam kullanarak bu anı ölümsüzleştirdi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de ise vatandaşlar, güneş tutulmasını izlemek için kent merkezindeki Mareşal Tito Meydanı'nda buluştu. Çoğunlukla gençlerden oluşan astronomi meraklıları beraberinde güneş tutulmasını rahat bir şekilde izlemelerini sağlayan cihazları da getirdi.

Güneş tutulması Kalemegdanı'nda izlendi

Sırbistan'daki astronomi meraklıları ise güneş tutulmasını tarihi Kalemegdanı'ndaki Ulusal Gözlemevi ile Belgrad'ın Vraçar semtinde bulunan Halk Kütüphünesi önünde toplandı. Güneş tutulmasını bir çok astronomi derneği üyesinin yanı sıra çok sayıda vatandaş da izledi.

Güneşli ve az bulutlu havanın olması nedeniyle, Belgrad'daki astronomi sevdalıları güneş tutulmasını güneş gözlüğü ve teleskopları kullanarak heyecanla izledi.

Belgrad'daki Rucer Boşkoviç Astronomi Derneği'nden Branko Simonoviç, burada yaptığı açıklamada, Sırbistan'da güneş tutulmasının kısmen görülebildiğini söyledi.

Kosova Amatör Astronomi Kulübü de Kosova'nın başkenti Priştine'de toplu güneş tutulması programı organize etti.

Kulüb Başkanı Pranvera Hyseni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş tutulmasını izlemek isteyen vatandaşlar için teleskop ve özel gözlükler hazırladıklarını söyledi.

Makedonyalılar ise güneş tutulmasını izlemek için başkent Üsküp'ün tarihi Makedonya Meydanı'nı seçti. Buraya gelen çok sayıdaki vatandaş, gözlerinin zarar görmemesi için çeşitli cam ile özellikli gözlük kullandı. Astronomi ile amatör olarak uğraşanlar ise teleskop kullandı.

Bu arada Balkan ülkelerinde Güneş tutulması olayı 09.35 sularında başladı. Vatandaşlar, güneş tutulmasını, bulutların izin verdiği kısa anlarda izleyebildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkanlar'da Güneş Tutulması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement