Balkanlar'da Ramazan Bayramı Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Balkanlar'da Ramazan Bayramı Coşkusu

Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Hırvatistan ve Arnavutluk'taki Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti.

28.07.2014 09:40  Güncelleme: 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Hırvatistan ve Arnavutluk'taki Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'nde toplanan binlerce Müslümana bayram namazını, Bosna Hersek Reis-ul-uleması Hüseyin Kavazoviç kıldırdı. Tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'ndeki bayram namazına Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, eski Reis-ul Ulema Dr. Mustafa Ceriç, Türkiye'nin Sarayabosna Büyükelçisi Cihad Erginay ile diğer yetkililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kavazoviç, bayram hutbesinde, dünyada tüm Müslümanların görevi barışı ve iyiliği yaygınlaştırmak, kötülüğü engellemek olduğunu belirtti.

Bosna Hersek'te mayıs ayında yaşanan sel felaketinden etkilenen vatandaşların da bu bayram gününde unutulmamaması gerektiğine dikkati çeken Kavazoviç, şunları söyledi:

"Çok sayıdaki vatandaşımız evsiz kaldı ve onlar bizim vicdanımızın sınavıdır. Bayramda her zaman sorumluluklarımızı ve görevlerimizin ne olduğu hatırlıyoruz, dolayısıyla selde zarar gören kadeşlerimizi unutmayalım. Devletimize de bu vatandaşlara evlerini vereceği sözünün yerine gitirilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz."

- Filistin insanlığın gözü önünde açık bir yara

İslam dünyasındaki bir çok ülkede savaşın devam ettiğini hatırlatan, ancak haksızlığın sonsuza dek sürmeyeceğini ifade eden Kavazoviç, "Dünyada bugün masum insanların kanı akıyor, özellikle Müslümanların. Kötülük yapanlar cezasını bulsun. Filistin insanlığın gözü önünde açık bir yaradır. Filistin halkına yapılan bu kötülük sonsuza kadar asla sürmeyecek" dedi.

Bayramın ikinci gününün Şehitler Günü olduğunu anımsatan Kavazoviç, Boşnak halkını şehitleri anmaya ve kabirleri ziyarete davet etti. Bosna Hersek ve Boşnak diasporasına hayırlı bayramlar dileyen Kavazoviç, kılınan bayram namazının ardından cemaatle bayramlaştı.

Bayram namazı nedeniyle Gazi Hüsrev Bey Camisi'nin avlusunda da yer bulamayan cemaatin, tarihi Başçarşı'da saf tuttukları görüldü.

- Balkanlar'ın diğer ülkelerinde de bayram coşkusu

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da da kentin tek camisi olan Bayraklı Camisi'nde toplanan vatandaşlar, bayram namazı kıldı. Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan yaklaşık 300 cami de Ramazan Bayramı namazı dolayısıyla dolup taştı.

Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar ile Müslümanların yaşadığı Preşeva Vadisi'nin yanı sıra, Sırbistan'ın Şabac, Kraguyevac, Novi Sad ve Niş kentlerinde de Ramazan Bayramı sevinci yaşandı.

Yaklaşık 2 milyonluk nüfusunun çoğunu Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılar'dan oluşan Kosova'da da başta başkent Priştine olmak üzere Prizren ve Gilan gibi diğer kentlerdeki camilerde bayram namazı kılındı.

Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Rojaye, Biyelo Polje ve Pleevlya, Ulciny ve Bar gibi kentlerde de bayram namazı eda edildi. Bayram namazının ülke genelindeki yaklaşık 130 camide kılındığı Karadağ'da, başkent Podgoritsa'nın tek camisi olan Starodoganyska Camii'nde de eda edilen namazın ardından bayramlaşma töreni oldu.

Makedonya genelindeki tüm camilerde de bayram namazı kılındı. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te tarihi Mustafa Paşa Camii'nde kılınan bayram namazına, İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı) Süleyman Recepi, müftüler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Düzenlenen programda İslam Birliği İlahiyat Fakültesi İlahi korosu da Arapça, Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça ilahiler seslendirdi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te yaşayan Müslümanlar da bayram namazını Zagreb Camisi'nde kıldı. Bayram namazına katılan çok sayıdaki Müslümanlar, namazın ardından bayramlaştı, sohbet etti.

Arnavutluk'ta da bayram namazı coşkusu yaşandı. Ülke genelindeki camilerde bayram namazı nedeniyle Müslümanlar camilere akın etti. Başkent Tiran'daki tarihi Edhem Bey Camisi'nde yer bulamayan Müslümanlar, kent meydanındaki caddede saf tutarak namazlarını kıldı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkanlar'da Ramazan Bayramı Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement