Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut" - Son Dakika
Güncel

Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : "Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut" Din adamlarının gelişleri TİKA Başkanı Serdar Çam'ın açıklamaları Doç. Dr. Muhammet Savaş Kafkasyalı'nın konuşması AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen'in açıklamaları "Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut" TİKA Başkanı Serdar Çam: "Dünyada bugün yaşanan acılara, radikalizme ve çatışmalara karşı, İslam'ın yanlış yorumlanarak terörizme sahne oluşturulduğu bir dünyada, ortada taş gibi sapasağlam duran bir Balkan gerçeği var" AK Parti Sakarya Milletvekili İsen: "Bugün Balkanlar dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen Balkanların kültürel ve kimlik anlamında ne kadar büyük bir çeşitliliğe sahip olduğudur.

23.06.2016 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

"Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut"

Din adamlarının gelişleri

TİKA Başkanı Serdar Çam'ın açıklamaları

Doç. Dr. Muhammet Savaş Kafkasyalı'nın konuşması

AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen'in açıklamaları "Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut"

TİKA Başkanı Serdar Çam:

"Dünyada bugün yaşanan acılara, radikalizme ve çatışmalara karşı, İslam'ın yanlış yorumlanarak terörizme sahne oluşturulduğu bir dünyada, ortada taş gibi sapasağlam duran bir Balkan gerçeği var"

AK Parti Sakarya Milletvekili İsen:

"Bugün Balkanlar dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen Balkanların kültürel ve kimlik anlamında ne kadar büyük bir çeşitliliğe sahip olduğudur. Orada aynı zamanda çok hakim bir renk olarak İslamiyet vardır"

ANKARA (AA) – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, "Dünyada bugün yaşanan acılara, radikalizme ve çatışmalara karşı, İslam'ın yanlış yorumlanarak terörizme sahne oluşturulduğu bir dünyada, ortada taş gibi sapasağlam duran bir Balkan gerçeği var." dedi.

Bilkent Otel'de düzenlenen, TİKA'nın hazırladığı "Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut" kitabının tanıtımı barkovizyon gösterimiyle başladı.

Tanıtım programında konuşan TİKA Başkanı Serdar Çam, dünyada bugün yaşanan acılara, radikalizme ve çatışmalara dikkati çekerek, İslam'ın yanlış yorumlanarak terörizme sahne oluşturulduğu bir dünyada Balkanların "sağlam duruşuna" dikkati çekti.

Balkan coğrafyasının "Beraberce ve çeşitlilikler içinde yaşama kültürünü" geliştirdiğini ve bunu dünyaya da öğrettiğini vurgulayan Çam, "Balkanların etkisi dünyada azaldı ki yaşanan çatışmalar artmaya başladı." diye konuştu.

Çam, Balkanlar ile Türkiye'nin ortak tarihi geçmişinin altını çizerek, Balkanlardaki çok kültürlülük ve sesliliğin bütün dünyaya hakim olmasını temenni etti ve eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Doç. Dr. Muhammet Savaş Kafkasyalı, "Bu çalışma, bundan sonra yapılacak diğer çalışmalar için hem kaynak bilgisi oluşturur hem de ilham kaynağı olur." diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

"Balkanlarda geçmişten günümüze doğal ve kurgusal kimlikler"

Tanıtım programı kapsamında yapılan "Balkanlarda geçmişten günümüze doğal ve kurgusal kimlikler" oturumunda konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Balkan coğrafyasındaki çeşitliliğin bölgenin kültürüne de etki etiğini söyledi.

İsen, Balkan coğrafyasının birçok farklı unsuru bir arada barındırdığını belirterek, "Bugün Balkanlar dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen Balkanların kültürel ve kimlik anlamında ne kadar büyük bir çeşitliliğe sahip olduğudur. Orada aynı zamanda çok hakim bir renk olarak İslamiyet vardır." ifadesini kullandı.

Balkanlarda son asırda yaşanan baskılara, tahribatlara rağmen Balkan nüfusunun neredeyse dörtte bire yakın bölümünün Müslümanlardan oluştuğunu belirten İsen, geçmişte durumun daha farklı olduğunu kaydetti.

İsen, Balkanlardaki İslami anlayışın tasavvufla yoğurulmuş olduğunu dile getirerek, "Dünyada sadece Osmanlı coğrafyasında camii, kilise ve havranın bir arada yaşadığını görürsünüz. Bunu başka bir yerde görmek mümkün değildir." dedi.

Belgrad'da 270 tane cami varken bugün bunlardan sadece 2'sinin ayakta kaldığına dikkati çeken İsen, Balkanların daha Müslüman bölgelerinde bile Osmanlı eseri olan camilerin az miktarının korunabildiğini aktardı.

Eski Arnavutluk Başbakanı Prof. Dr. Alexander Meksi de, "15. ve 19. yüzyıl arasında inşa edilen ve bütün çeşitliliğiyle önemli yer kaplayan İslami dini binalarla ilgili çalışma Arnavutluk'taki Osmanlı dönemini daha iyi anlamamız açısından bizlere imkan sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Meksi, Osmanlı dönemine ait yapıların tarihi öneme sahip olmalarının yanı sıra Arnavutluk halkının İslamlaştırılması ve ülkenin ekonomik gelişimi açısından da son derece önemli olduğuna işaret ederek, Osmanlı'nın buraya yerleşmesiyle birlikte dini binaların inşa edilmesinin İslamlaşma ile orantılı olduğunu, artan Müslüman sayısı ile birlikte dini binalara olan ihtiyacın da arttığını vurguladı.

Meksi, Arnavutluk halkı olarak camiler, köprüler, medreseler gibi Osmanlı dönemine ait hiçbir binaya küçümseyerek yaklaşmadıkların, mevcut mimari yapıların ve camilerin incelenmesine yönelik çalışmalardan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

?

Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkanlarda İslam: Miadı Dolmayan Umut' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor
    14:24 YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldiğini belirterek, YÖK'ün uluslararasılaşma stratejisinin temel hedefinin ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu söyledi. Özvar ayrıca, YÖK'ün yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ve uluslararası öğrencilere yönelik olumsuz algı çalışmalarını kınadığını ifade etti.

  • Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
    14:24 Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen çember operasyonunda, 9 ayrı suç kaydı ve 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli C.Y., Nurdağı ilçesinde saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.

  • Akçadağ Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığına Eyüp Gönültaş Seçildi
    14:23 Akçadağ Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığına Eyüp Gönültaş Seçildi

    Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan Mahalle Muhtarları Derneği'nin başkanlığına Eyüp Gönültaş seçildi. Dernek binasında gerçekleştirilen seçimde, 60 mahalle muhtarı katılım gösterdi. Gönültaş, seçim sonrası birlik ve beraberlik mesajları vererek, Akçadağ'a hizmet etmeyi öncelikli hedefleri arasında belirtti.

  • Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı
    14:23 Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı

    Ordu'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, organize suç örgütü üyeliği ve kanuna muhalefet suçlarından aranan E.A.G. ve E.E. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada ruhsatsız bir tabanca ve 8 mermi ele geçirildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

  • Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı
    14:22 Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Şehitler Haftası dolayısıyla Şehitliği'nde temizlik yapan lise öğrencileri, şehit mezarlarını sulayarak dua etti. Etkinlikte öğrencilere milli ve manevi duygular aşılanırken, şehitlere vefa ve minnet duyguları ifade edildi.

  • Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek
    14:22 Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek

    Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir merkezinde kaldırımları işgal eden esnafa yönelik denetim gerçekleştirildi. Kaldırımları kullanmak isteyen vatandaşların talepleri üzerine denetimler sık bir şekilde devam edecek.


Advertisement