Balyoz'da Reddi Hakim Talebi Reddedildi - Son Dakika
Güncel

Balyoz'da Reddi Hakim Talebi Reddedildi

Balyoz\'da Reddi Hakim Talebi Reddedildi

Balyoz Davası'nda mahkeme, avukat Mahir Işıkay'ın reddi hakim talebini yargılamayı uzatacağı gerekçesiyle reddetti.

07.05.2012 17:56  Güncelleme: 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balyoz Davası'nda mahkeme avukat Mahir Işıkay'ın yaptığı reddi hakim talebini yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddetti.Duruşmada 14 sanığın avukatı Haluk Pekşen, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmasını tamamladı. Avukat Pekşen : "Mütalaa bir mütalaanın nasıl olmaması gerektiğine tarihi bir ibret belgesidir"

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250'si tutuklu 365 sanıklı davanın 94. duruşması sona erdi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada, 14 sanığın avukatı Haluk Pekşen esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını tamamladı.

"MÜTALAA İBRET BELGESİDİR"

Savcılar Hüseyin Kaplan ve Savaş Kırbaş tarafından hazırlanan mütalaaya ilişkin "Mütalaa bir mütalaanın nasıl olmaması gerektiğine tarihi bir ibret belgesidir. Cumhuriyet Savcılığının cezalandırma istemine bakıldığında adı geçenler arasındaki yargılanmayanlar, tutuksuz yargılananlar, tutuklu yargılananlar ayrımının hiçbir tutarlı tarafının olmadığı görülmüştür. Tüm sanıklara aynı cezalandırma talep edilirken farklı yargılamanın izahı yoktur" dedi. Somut verilerin tek tek incelenmesi durumunda iddiaların ne denli tutarsız olduğunun görüldüğünü öne süren avukat Pekşen, "İddiaları tümüyle çökertecek son derece önemli usul işlemleri ise, sürekli ötelenerek yerine getirilmekten kaçınılmıştır" dedi.

"TEŞEBBÜSE İLİŞKİN CEZA VERİLEMEZ"

İddia edilen planlarda geçen eylemlerin gerek hayatta uygulanabilmesinin mümkün olmadığını savunan Pekşen, "Bu eylemlerin planlarda yer aldığı şekilde icra edilme imkanı da olmadığından yine sanıklar hakkında teşebbüse ilişkin hükümlerden ceza verilemez, çünkü bahsedildiği üzere, icra hareketlerinin isnat edilen suçun neticesini gerçekleştirmeye yönelik olması gerekmektedir. Oysa planda yer alan birçok hususun dosya kapsamında yargılanan sanıklar tarafından gerçekleştirilme imkanları gerek bu sanıkların görev alanları, gerekse bahsedilen olayların teknik ve fiili imkansızlıkları nedeniyle mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"GÖNÜLLÜ VAZGEÇME HÜKÜMLERİ DEĞERLENDİRİLSİN"

İddianamede ve mütalaada sanıklar hakkında belirtilen suçta eksik teşebbüs nedeniyle indirim yapılmasının da talep edildiğinin anlaşıldığını ifade eden Pekşen, "İsnad edilen hükümeti cebren ıskat suçunun icra hareketlerine başlandığının kesinlikle kabul edilemeyeceği kanaatindeyiz. Bu itibarla her şeyden önce sanıkların zaten icrai hareketleri söz konusu olmadığından cezalandırılamayacakları kanaatindeyiz. Ancak sayın mahkemeniz tarafından aksi görüşte olunması durumunda birtakım davranışların icra hareketi olarak kabul edilmesi halinde gönüllü vazgeçmeye ilişkin hükümlerin değerlendirmesinin yapılması gerekecektir.

Somut olayda şayet gönüllü vazgeçmeye ilişkin olan savunmalar kabul görmeyecekse o halde sanıkların hangi dış etkenler ile iddia olunan eylemi işlemeye son verdikleri ispatlanmalıdır." diye konuştu. Avukat Pekşen, 14 müvekkili hakkındaki değerlendirmeleri tek tek yapmasının ardından müvekkillerinin beraatine karar verilmesini talep etti.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Avukat Haluk Pekşen'in esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını tamamlamasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, yarınki duruşmada Avukat Pekşen'in müvekkillerinin mütalaya karşı beyanlarının alınacağını belirtti. Başkan Diken ayrıca, bir kısım sanıkların avukatı Mahir Işıkay'ın yaptığı ve 'mahkemenin sanıklara hasmane tarzda davranışlar bulunduğu, yargılamanın sonucunun belli olduğu ve savunmanın taleplerinin reddedildiği' gerekçeleriyle yaptıkları reddi hakim talebinin reddine karar verildiğini belirtti. Başkan Diken, talebi daha öncede aynı gerekçelerle yapılan bu talebin görevli mercilerce yerinde görülmemesi ve yargıyı uzatma amacı taşıdığı gerekçeleriyle reddettiklerini ifade etti. Duruşma yarın saat 09.30'a ertelendi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz'da Reddi Hakim Talebi Reddedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement