Balyoz Hakimi: İstanbul Barosu Bizi Tehdit Ediyor - Son Dakika
Güncel

Balyoz Hakimi: İstanbul Barosu Bizi Tehdit Ediyor

Balyoz Davası'nın 92.duruşmasına sanık avukatları yine katılmadı.

03.05.2012 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balyoz Davası'nın 92. duruşmasına sanık avukatları yine katılmadı. İstanbul Barosu mahkemeyi protesto ederek duruşmalara girmeyen avukatların yerine yeni avukat göndermedi. İstanbul Barosu mahkemeye gönderdiği yazısında sanıkların kendi avukatlarının mevcut olduğu bu durumda yeni avukat gönderilemeyeceği baronun buna zorlanması durumunda ise bunun suç sayılacağı ifade edildi. Baro'nun yazısını eleştiren Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Baro bizi tehdit ediyor" dedi.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250'si tutuklu 365 sanıklı davanın 92. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in aralarında bulunduğu 162 tutuklu sanık katıldı. Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 88 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada 8 tutuksuz sanık da hazır bulundu. İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Duruşma başlamadan önce Orgeneral Bilgin Balanlı yakınlarının 'Nasılsın' şeklindeki sorusuna, "İyiyiz. Suçsuzuz. İğne ucu kadar suçumuz yok" diye cevap verdi.

AVUKATLAR YİNE DURUŞMAYA KATILMADI

Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları duruşmaya katılmadı. Ancak HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın avukatı Saliha Savaşkan'ın da aralarında bulunduğu 6 avukat duruşmaya katıldı. Bazı avukatlar ise izleyici bölümünde oldukları görüldü.

BARO YİNE AVUKAT GÖNDERMEDİ

Yoklamanın ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken mahkemeye gelen dilekçe ve yazı cevaplarının üye hakim tarafından okunacağını belirtti. Üye hakim Ali Efendi Peksak İstanbul Baro'sunun mahkemeye gönderdiği yazıyı okudu. Mahkemenin, avukatlar duruşmaya girmediği için 232 tutuklu sanığa avukat görevlendirilmesi yapılması amacıyla İstanbul Barosu Başkanlığı'na yazılan yazıya cevap verildi. Baro, ilgili yasa hükümlerine yer verdiği yazısında, "Sanıkların kendi avukatlarının mevcut olduğu, sanık ve avukatın vekalet ilişkileri devam etmekteyken İstanbul Baro'sunun avukat tayin etmesi hukuken mümkün değildir. İstanbul Baro'sunun hukuka aykırı işlem yapması mümkün değildir. İstanbul Baro'su meslek kurallarına uymak zorundadır" ifadelerine yer verildi.

MAHKEME BAŞKANI: BARO BİZİ TEHDİT EDİYOR

İstanbul Baro'sunun 2 Mayıs'da mahkemeye gönderdiği 5 sayfalık cevap yazısının sonuç kısmında ise "Mahkeme her ne kadar sanıklara avukat tayin edilmemesi durumunda başkanlığımız hakkında yasal işlem yapılacağı belirtmiş ise de İstanbul Baro'su işlemlerini yasal çerçeve içerisinde yapmaktadır. Mahkemenin bu yazısı başkanlığımızı hukuka aykırı işlem yapmaya zorlama anlamına gelmektedir. Hukuka aykırı işlem yapmaya zorlamanın cezası TCK'da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur" denildi. Bunun üzerine mahkeme Başkanı Diken "Baro bizi tehdit ediyor. Bizi de denetlediğini belirtiyor. Bir meslek kuruluşu mahkemenin ara kararını subjektif olarak değerlendiriyor" dedi. Bazı sanıklar da Mahkeme Başkanına hitaben "Siz de tehdit ettiniz" diyerek tepki gösterdiler. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Diken, "Mahkeme tehdit etmez. Yazı yazdığı makamlara 'Eğer gereğini yerine getirmezseniz hakkınızda yasal işlem yapılır' şeklinde uyarıda bulunur. Meslek kuruluşları mahkemeyle tartışamaz. Mahkemelerin hata yaptığını düşünüyorsalar bu itirazların yasal yolları vardır" dedi.

"MAHKEME HUKUKU BİLİYOR"

Baro'nun cevap yazısını değerlendiren Mahkeme Başkan Diken, "Bir meslek kuruluşu mahkemeye hukuku hatırlatıyor. Mahkeme hukuku biliyor. Hatırlatılmasına gerek yok. Baro'nun denetleme yetkisini kendisinde görmesi hoş değildir" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Ömer Diken bazı sanık avukatlarının duruşmaya katıldığını birçok sanık avukatının da izleyiciler bölümüne oturduğunu söyledi. Başkan Diken sorusu üzerine duruşmaya katılan bazı sanık avukatları savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapacaklarını ifade etti. Bazı sanık avukatları da savcı mütalaasının ellerine ulaşmadığını duruşmaya bu mütalaayı almak için geldiklerini savunmalarını da daha sonra yapacaklarını belirttiler.

TUTUKLU SANIK YARMAN: SANIKLARA ALELACELE SUÇLAMALAR YAPILMIŞ

Savunmasına başlayan tutuklu sanık HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman "Mesnetsiz suçlamalarla dolu 920 sayfalık mütalaa anlaşılmazdır. Sanık ve avukatların savunmaları hiçe sayılmıştır. Sanıklara alelacele suçlamalar yapılmış. Olay yer zaman kavramları hiçe sayılarak tüm sanıklara aynı suçlamalar yapılmış ve aynı cezalar istenmiştir. Mütalaada suçumun ispatına rastlayamadım" dedi. Duruşma sanık Yarman'ın savunması ile devam ediyor.

(BB) - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz Hakimi: İstanbul Barosu Bizi Tehdit Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement