Balyoz Hakiminden Sanıklara: Sizi Yanlış Yönlendiriyorlar - Son Dakika
Güncel

Balyoz Hakiminden Sanıklara: Sizi Yanlış Yönlendiriyorlar

Balyoz Davası'nın 95.duruşmasında Mahkeme Başkanı Ömer Diken sanıklara "Duruşmalara girmeme konusunda sizi kim yönlendiriyorsa yanlış yapıyor."

08.05.2012 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balyoz Davası'nın 95. duruşmasında Mahkeme Başkanı Ömer Diken sanıklara "Duruşmalara girmeme konusunda sizi kim yönlendiriyorsa yanlış yapıyor. Kendi hukuki durumunuzu güçleştiriyorsunuz. Yargılamayı tıkama amacı güdüyorsunuz" dedi.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250'si tutuklu 365 sanıklı davanın 95. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 124 tutuklu sanık katıldı. Orgeneral Bilgin Balanlı, Emekli Orgeneral Ergin Saygun, Koramiral Kadir Sağdıç ve Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 126 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada iki tutuksuz sanık da hazır bulundu. İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile ise duruşmaya katılmadı.

AVUKATLAR YİNE DURUŞMAYA KATILMADI

Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları duruşmaya katılmadı. 5 sanık avukatı ise duruşmada hazır bulundu. 14 sanığın avukatı Haluk Pekşen dün esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını tamamlamıştı. Bugün ise müvekkillerinin beyanları alınacaktı.

BAŞKAN DİKEN: SİZİ YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR

Balyoz davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, duruşmaya gelmeyen avukatlara ve sanıklara uyarılarda bulundu. Duruşmalara girmeyerek bir yarar sağlanamayacağını belirten Başkan Diken, "Duruşmalara girmeme konusunda sizi kim yönlendiriyorsa yanlış yapıyor. Kendi hukuki durumunuzu güçleştiriyorsunuz. Yargılamayı tıkama amacı güdüyorsunuz" dedi.

"Hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapıyorsunuz hem de duruşmalara girmeyerek yargılamayı tıkıyorsunuz. AİHM bunları görmezden gelmez" diyen Diken sözlerine şöyle devam etti:

"MAHKEME KİMSEYLE PAZARLIK YAPMAZ"

"Yargılamanın uzamasında mahkemenin bir kusuru yok. Tek sorumlu savunmadır. Şunlar şunlar olursa duruşmalara katılırız diyorsunuz. Mahkeme kimseyle pazarlık yapmaz. Biz problemleri hukuk içerisinde çözeriz. Duruşmalara girmeme tavrı devam ederse mahkeme bu durumu aşmak içinde karar alır. Sanıklara verilen haklar suistimal şeklinde kullanılamaz. Eğer suistimal varsa mahkeme bunun için de karar alır. Özellikle Hasdal Cezaevi'nden gelen sanıklar hergün revire çıkıyor. Merak ediyorum her gün doktor ne teşhis koyuyor. Bakın bunun da bir yaptırımı var. Göndeririz raporları adli tıpa bakarlar. Eğer ortada farklı bir durum varsa oradaki doktor içinde sanık içinde hukuki neticesi olur. Baktırırız, duruşmaların olmadığı günlerde de bu sanıklar iki günde bir revire çıkıyor mu? tutuklu sanıkların duruşmalara gelmesi mecburidir" diye konuştu.

"HUKUK KİTAPLARINDAN KES YAPIŞTIR BÖLÜMLERDİ"

Avukat Haluk Peşken'in 3,5 gün savunma yaptığını ifade eden Başkan Diken, "Biz savunmaya saygımızdan bölmedik. Bugün Haluk Pekşen'n gelmemesi ne anlama geliyor. 14 tane sanığı var. Keşke deseydi ki müvekkillerimin söyleyeceği yok veya kısa kısa beyanlarını alsaydık. Şimdi ne olacak. Avukat yok burada. 3,5 gün anlattıklarından sadece yarım günü davaya ilişkindi. Gerisi hukuk kitaplarından kes yapıştır bölümlerdi. Biz bunları çok okuduk" ifadelerini kullandı.

"MAHKEME DURUŞMAYI DAHA İLERİ BİR TARİHE ATACAK GİBİ DURUYOR"

Ardından söz alan emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Sayın başkan biz dedillerin tartışılmasını ortaya sizin karşınızda ortaya konmasını istiyoruz" dedi. Bu sözler üzerine Başkan Diken, "Bakın mahkeme kanaatini gerekçeli kararda açıklar. Mahkeme delilleri yargılama aşamasında da kendi arasında değerlendirir. Ancak bu kesin hüküm değildir. Biz şu anda kuvvetli suç şüphesi şeklinde yorumluyoruz. Ama bu hüküm zamanında değişebilir. Tutukluluğu devamı kararır sizler için kesin yargı değildir. Karar aşamasında yeni çıkan deliller değerlendirilir farklı bir durumlar ortaya çıkabilir. Sizlere açık yüreklilikle yargılama sürecini delillerin nasıl ne zaman mahkeme tarafından değerlendirileceğini söyledim. Bunu yapmak zorunda da değilim. Mahkeme duruşmayı daha ileri bir tarihe atacak gibi duruyor" diye konuştu. Duruşma tutuklu sanık Tuğgeneral Nurettin Işık'ın esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasıyla devam ediyor.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Bu arada tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları savunma haklarının engellendiği gerekçesiyle ve Başkan Diken'in duruşmada sarf ettiği sözlerin avukatların kişisel ve mesleki onurlarını hedef aldığı iddiasıyla reddi hakim talebinde bulundu. Duruşmaya ara verildi.

(BB) - İstanbul/ Kağıthane

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz Hakiminden Sanıklara: Sizi Yanlış Yönlendiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement