Sanık Avukatı Ülgen: Plan Yamalı Bohça Gibi - Son Dakika
Güncel

Sanık Avukatı Ülgen: Plan Yamalı Bohça Gibi

Sanık Avukatı Ülgen: Plan Yamalı Bohça Gibi

361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına, Yargıtay 9.Ceza Dairesi'nde devam ediliyor.

14.08.2013 12:17  Güncelleme: 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın avukatı Celal Ülgen, "Yasaya aykırı delil toplama almış başını gidiyor. Bunlar ilerde Türk hukukunun başına dert açar. Bu kararlar AİHM'den döner. Gerçeklere aykırı bir yargılama yapılıyor" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davası'nda Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı çıkmıştı. 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmasının 14. gününe Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. Sanıklar Süha Tanyeri, Dursun Çiçek, Nedim Ulusan, Ahmet Zeki Üçok, Çetin Doğan ve Ahmet Bertan Nogaylaroğlu'nun Avukatı Celal Ülgen, savunmasına kaldığı yerden devam etti.

Yargılama süreci içerisinde yerel mahkeme tarafından sürekli sanıklara ve ailelerine umut pompalandığını anlatan Ülgen, "Ailelere yurt dışındaki sanıklar geldikten sonra, savunmalar kısa sürede tamamlandıktan sonra tahliyelerin başlayacağına yönelik söylemler yapıldı. 290 km hızla giden bir ekspres var ve önünde bir beton kurulu, oraya çarpacak, biz çarpmayı yavaşlatmaya çalışıyoruz. Karar aşaması geldiğinde tutuklu aileleri bayram yerine gider gibi en güzel giysilerini giydiler, saçlarını yaptırdılar, güzel kokular sürdüler, bütün inançları tahliye olacakları yönündeydi. Karar okunduğu zaman bayram yerine gelen aileler, bir mezbaha yerinde boğazları kesilmiş kuzular koyunlar gibi yerlere serildiler" dedi. 42 yıllık meslek hayatı boyunca bir yargıcın sanıklara ve yakınlarına iyi davrandığı davalardan kötü sonuçlar çıktığını, kötü davrandığında ise beraat çıktığını öğrendiğini anlatan Ülgen, "Bunu ben biliyorum bunu sanık yakınları bilmiyor her iyi davranış onları iyi kararlar vereceği konusunda onları umutlandırıyor" dedi. Dosyaların Yargıtay'a geldikten sonra kozmik odaya konmasını eleştiren Ülgen, "Yargıtay'da kozmik odaya ne gerek var. Baştan yapılmış olması gerekenler sonra yapılmış gibi göstermek delillerin güvenliğini sağlamaz ki" ifadesini kullandı.

-MAHKEME BAŞKANI GÖZ TEMASINI KESTİ-

Delillerden davanın sanıklardan hiç birisinin üzerinden çıkmadığını ifade eden Ülgen, delillerin imajlarının alınma şeklini ve delillerin saklanma koşullarını eleştirdi. Ülgen, yerel mahkeme sırasında yaşadıklarını anlatarak, "Mahkeme Başkanı Ömer Diken, başlangıçta savunmaların yapıldığı sırada meslektaşlarla sürekle göz teması içerisindeydi. Bir meslektaşımız Mahkeme Başkanının göz teması yapacağı konumun dışına çıktığı için "yerinizi değiştirin göz teması kuramıyorum' dedi. Meslektaşım yerini değiştirdi. 2-3 celse sonra Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan deliler geldi. Mahkeme 163 sanığın 144'ünün tutuklanmasına 29 kişinin de yakalanmasına karar verdi. Ondan sonraki duruşmada mahkeme başkanı bizimle göz teması hiç kurmadı" dedi.

Gerçeklere aykırı ve gerçeklerden kaçan bir yargılama ile temyiz aşamasına geldiklerini savunan Ülgen, bunu kırmak zorunda olduklarını ifade etti. Türk yargısına sahip çıkılmasının zorunlu olunduğunu ifade eden Ülgen, göz göre hukuka aykırılıkların Yüksek Mahkeme'den geçmemesi gerektiğini belirtti. Ülgen, "Yasaya aykırı delil toplama almış başını gidiyor. Bunlar ilerde Türk hukukunun başına dert açar. Bu kararlar AİHM'den döner. Gerçeklere aykırı bir yargılama yapılıyor" dedi. Bu sırada araya giren Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, Ülgen'den maddi gerçeklere ilişkin savunma yapmasını tekrarlardan kaçınmasını istedi.

-YAMALI BOHÇA GİBİ-

Ülgen, delil CD'leri göstererek, üzerilerindeki yazıların sanık Süha Tanyeri'nin yazılarından harfler alarak kopyalandığını savundu. Balyoz planındaki ekonomi politikalar programının Haydar Baş'ın 2005 yılında yaptığı konuşmanın aynısı olduğunu, Baş'ın daha sonra bunu kitap haline getirdiğini anlatan Ülgen, "Sahtecilik yapanların akıllarını, zekalarının bu kadar olduğunu gösteriyor. Çok mükemmel çok ayrıntılı bir plan yapmışlar ama tek eksikleri zaman kurgularını yerine getirememek olmuş, bu çelişkileri yapmamayı düşünememişler, kusursuz plan olmaz, bu kadar şey çıkacaktır" dedi. Balyoz Planı'na darbe yapıldıktan sonra oluşturulacak hükümet programının Mesut Yılmaz'ın hükümet programından alındığını ve Bayrak Harekat Planı'ndan alıntılar bulunduğunu anlatan Ülgen, "Plan özgün olarak bile hazırlanmamış. Çeşitli yerlerden alıntılar yapılmış, yamalı bohça gibi" dedi.

Bu sözlerin ardından araya giren Mahkeme Başkanı Ertuğrul, şu ana kadar 75 avukatın savunma yaptığını anımsatarak, "Bu savunmalar genelde dosyanın geneli üzerindeki mahkümiyet hükmüne esas alınan deliller anlatıldı. Daha sonra avukatlar kendi müvekkillerine yönelik spesifik savunmalar gerçekleştirdiler. Üzerinden çok da zaman geçmedi, yararlı olmadı dersek doğru olmaz ama savunma süresinin de tasarruflu kullanılması adına özetlerseniz, bunu mesleki tecrübenizle yapacağınıza inanıyorum. Aramızda diyalog olsun diye bunları söylüyorum" dedi. Ülgen ise konuşan yargıç istediklerini belirterek, "Bizde yargıçlar susuyor, konuşan yargıçlara susamış vaziyetiyiz. Avrupa'da yargıçlar "o konuyu geç, biz ikna oldum' diyor bizde bu yok" dedi. Ülgen, duruşmaya verilen aranın ardından öğleden sonra devam edilecek. (ANKA/DEVAM)

(YE/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sanık Avukatı Ülgen: Plan Yamalı Bohça Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement