Balyoz Sanığı Albay'a 7 Yıl Sonra 'Kopan El' Davası - Son Dakika
Güncel

Balyoz Sanığı Albay'a 7 Yıl Sonra 'Kopan El' Davası

Balyoz Sanığı Albay\'a 7 Yıl Sonra \'Kopan El\' Davası

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde, 7 yıl önce bulduğu bombanın patlaması sonucu sağ eli kopan 24 yaşındaki Kadri Ceyhan olayına ilişkin davanın görülmesine başlandı.

11.07.2014 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde, 7 yıl önce bulduğu bombanın patlaması sonucu sağ eli kopan 24 yaşındaki  Kadri Ceyhan olayına ilişkin davanın görülmesine başlandı. Askeri Savcılık, Balyoz davasından aldığı 16 yıl hapis cezasının bozulması üzerine tahliye edilen dönemin Ergani 2'nci Mekanize Piyade Tabur Komutanı olan Kurmay Albay Barbaros Kasar ile Binbaşı Serhat Özdemir'in 'İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Kadri Ceyhan ise İçişleri Bakanlığı'ndan 200 bin lira maddi ve manevi tazminat istiyor.

Ergani İlçesi Şölen Köyü'nde yaşayan Kadri Ceyhan, 18 Mart 2007 günü hayvan otlatmak için gittiği Taşocağı mevkisinde, yerde bulduğu metal bir cisimle oynarken patlama meydana geldi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Ceyhan'ın sağ eli koparken, vücuduna çok sayıda şarapnel parçası saplandığı belirlendi. Olaydan sonra adli soruşturma başlatılırken, bölgede çok sayıda patlamamış mühimmat olduğunu belirten Ceyhan ailesi, hukuki yardım almak için İnsan Hakları Derneği'ne başvurdu. Daha sonra olay yerine giden baba Recep Ceyhan bulduğu patlamamış mühimmatları savcıya teslim etti. Savcıya ifade veren Recep Ceyhan, "Asker gelip burada atış yapıyordu. Yerde bıraktıkları boş kovanlar arasında patlamayan mermiler vardı. Oğlum yaralandıktan sonra olay yerinde bir çok mermi buldum" dedi.

PATLAMAMIŞ TÜFEK BOMBASI

Bölgede bulunan patlamamış mühimmatı inceleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, cismin ABD yapımı tüfek bombası olduğu ve üzerindeki izlerden atış yapıldığı, ancak patlamadığını bildirdi. Olay yerinde ve Kadri Ceyhan'ın vücudundan çıkan parçaları inceleyen Jandarma Kriminal Laboratuvarı ise, metal parçaların neye ait olduğunun tespit edilemediğini belirtti.

Olayı araştıran Savcılık, 16'ncı Zırhlı Mekanize Piyade Tugayı'ndan bölgede yapılan atış eğitimi ve kayıp mühimmat hakkında bilgi istedi. Gelen yanıtta 2'nci Ordu Komutanlığı denetleme heyetince 2'nci Mekanize Piyade Taburu'nun atış denetlemesine tabi tutulduğu, atışta 4 mühimmatın patlamadığı, aramada bunlardan 3'ünün bulunduğu, ancak T-40 tüfek bombasının zeminin karlı olması nedeniyle bulunamadığı belirtildi.

SAVCI: GÖREVİ İHMAL

Bir yıl boyunca olayı araştıran Savcı, olayın askeri suç olduğunu belirtip, görevsizlik kararı vererek dosyayı 7'nci Kolordu Askeri Savcılığı'na gönderdi. Kararda suçun 'taksirle yaralama' kapsamına girdiğini belirten Savcı, "Suç, sorumluların tedbirsiz ve dikkatsiz davranmaları, görevlerini ihmal etmeleri nedeniyle meydana gelmiştir. Atış sonrası gereği gibi araştırma yapmayan, patlamamış mühimmat bulunmamasına rağmen halka bilgi vermeyen ihmaller ve mağdurun dikkatsizliği nedeniyle yaralanma meydana gelmiştir" dedi.

6 YIL İŞLEM YAPILMAYINCA ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDULAR

2014 yılına kadar dosyada bir işlem yapılmadığını belirten İnsan Hakları Derneği avukatları, savcılığa 6 yıl boyunca işlem yapılmama gerekçesini sordu. Bilgi alamayan avukatlar bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Başvuruyu yapan avukat Rehşan Bataray şunları kaydetti:

"Deliller toplanmasına rağmen yetkililer hakkında kamu davası açılmamış. 6 yıl geçmesine rağmen halen dosyada bir ilerleme sağlanmamış, adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Faillerin 6 yıldır tespit edilmemesi, dosyanın zaman aşımının dolmasını beklemeye terk edilmesi anlamına gelmektedir. Tek bir fail ismi belirlenmemiş ve ifadeleri alınmamıştır."

Anayasa Mahkemesi'nin Şubat ayında başvuruyu kabul etmesinden kısa bir süre sonra, soruşturmanın tamamlandığı ortaya çıktı. Patlamadan 7 yıl sonra soruşturmayı tamamlayan askeri savcılık, o dönem binbaşı rütbesiyle Ergani 2'nci Mekanize Piyade Tabur Komutanı olan ve Balyoz davasından aldığı 16 yıl hapis cezası bozulduğu için tahliye edilen Kurmay Albay Barbaros Kasar ile o dönem Üsteğmen olan Bölük Komutanı Serhat Demirtaş'ın 'İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

KURUMSAL İHMAL VAR

İddianamede Kara Kuvvetleri Komutanlığı askeri savcılığınca atanan bilirkişi raporuna vurgu yapıldı. Kayıp mühimmatın mülki amirliğe yazılı olarak bildirilmesi gerekirken, sadece koruculara sözlü olarak uyarı yapıldığı belirtilen raporda, üst komutanlığa bile bilgi verilmediği ve 2'nci Mekanize Piyade Tabur Komutanlığı'nın kurumsal olarak ihmalı bulunduğu ifade edildi.

SARF İŞLEMİ YAPILMIŞ

Şüpheli Albay Barbaros Kasar iddianameki ifadesinde atış öncesi halka bilgi verdiğini belirterek, "Patlamamış mühimmatı tutanağa bağlattım. Tabur Komutanı olarak mülki amirle yazışma yetkim yok" dedi. Binbaşı Serhat Demirtaş ise, "İkmal ve sarf evrağını hazırlayıp görevli komutana gönderdim. Bulunamayan T-40 bombası için sarf işlemleri başlatıp evrakları gönderdim. Görevli binbaşı kayıp mühimmat sarfını yaptığı için sonradan herhangi bir arama yapıldığını bilmiyorum" diye konuştu.

'UYARI LEVHASI YOKTU'

İddianamenin 7'nci Kolordu Askeri Mahkemesi'nce kabul edilmesi üzerine sanıkların yargılanmasına başlandı. Askeri mahkemede görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar Barbaros Kasar, Serhat Demirtaş ve patlamada eli kopan Kadri Ceyhan katıldı. Duruşmada sanıklar yazılı savunma verirken, mağdur Kadri Ceyhan ise olay gününü anlattı. Bölgede daha önce atış eğitimi yapıldığını belirten Ceyhan şunları söyledi:

"Uyarı levhası yoktu. Köy muhtarına bilgi verilmemişti. Yerde bir cisim görünce dikkatimi çekti ve yanıma aldım. Ne olduğunu anlamak için taşa vurdum. Bir kaç kez vurduğumda patladı. Bölgede hala kovanlar var. Atıştan sonra bölgenin tehlikeli olduğu konusunda bir uyarı yapılmadı."

Duruşmada söz alan Kadri Ceyhan'ın avukatı Muhterem Süren ise, "Sanıklar sorumluluktan kaçma çabası içindedir. Patlamanın olduğu bölge askeri yasak bölge değil. Patlayan mühimmatın TSK tarafından kullanıldığı raporlarda bellidir" diye konuştu.

200 BİN LİRA TAZMİNAT TALEBİ

Ara kararlarını açıklayan mahkeme sanıkların duruşmalara katılmama talebini kabul ederek, tanık ifadelerinin alınması için duruşmayı erteledi.

Mağdur avukatları ayrıca İçişleri Bakanlığı'ndan 200 bin lira maddi ve manevi tazminat talep etti. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz Sanığı Albay'a 7 Yıl Sonra 'Kopan El' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement