"Halep Keçisi" ile Tanıştı, Çiftlik Kurup Yüksek Verim Aldı - Son Dakika
Ekonomi

"Halep Keçisi" ile Tanıştı, Çiftlik Kurup Yüksek Verim Aldı

Bandırma ilçesinde bir üretici yüksek et ve süt verimine sahip Halep keçisi yetiştiriciliğine başladı. Alternatif olarak başlayıp yüksek verim alan üretici keçi sayısını yükseltmek istiyor.

08.12.2016 17:42  Güncelleme: 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bandırma İlçesine bağlı Akçapınar Mahallesi'nde tarım ve hayvancılık yapan Ayhan Aksu, küçük bir Halep keçisi çiftliği kurarak, süt ve peynir üretimine geçti. Yaklaşık 30 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraştığını dile getiren Aksu, alternatif ürün olarak Halep keçisi yetiştirmeye başladığını söyledi.

ALTERNATİF OLARAK YÖNELDİ, VERİMİ ÇOK YÜKSEK

Halep Keçisi'nin et ve süt bakımından daha verimli olduğunu ifade eden Aksu, şunları kaydetti: "1983 yılından beri geçimimi tarım ve hayvancılıkla sağlıyorum. Şimdilerde alternatif olarak bölgemizin coğrafi yapısına çok uygun, verimli, kaliteli, yağ ve protein oranı yüksek sütü ve eti bulunan Halep keçilerine yöneldim. Bu keçiler, daha çok Adana'da yetiştiriliyor. Bunun için Balıkesir'in Kozeren köyünden ve Mustafa Kemalpaşa'dan damızlıklar bularak 55 hayvandan oluşan bir sürü oluşturdum. Bu keçi sürüsünü ilk aşamada 250-300'e yükseltmek istiyorum.


GÜNDE 3.5 KİLO SÜT VERİYOR

Bölgemizde beslenen Saanen cinsi keçilerin süt verimi yüksek ama kaliteli değil. Benim yetiştirdiğim Halep keçileri ise günde ortalama 3,5 kilo süt veriyorlar. Bugün inek sütünün kilosu 1 liraya, bizim keçilerin ise 1,5-2 liraya satılıyor."


ANNE SÜTÜNE EN YAKIN BESİN

Bandırma Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Aydoğan ise keçi sütünün anne sütüne en yakın besin olduğunu belirterek, son yıllarda Halep keçisi yetiştiriciliğinin ülke geneline hızla yayıldığını söyledi.




"Halep Keçisi" ile Tanıştı, Çiftlik Kurup Yüksek Verim Aldı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Halep Keçisi' ile Tanıştı, Çiftlik Kurup Yüksek Verim Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement