Banduma"Ya Turist İlgisi - Son Dakika
Güncel

Banduma"Ya Turist İlgisi

Kastamonu'da halkın evdeki malzemeleri değerlendirmesiyle ortaya çıkan yöresel yemeklerden "banduma", lezzetiyle rağbet görmeye devam ediyor.

08.05.2016 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Kastamonu'da halkın evdeki malzemeleri değerlendirmesiyle ortaya çıkan yöresel yemeklerden "banduma", lezzetiyle rağbet görmeye devam ediyor.

Tarihi Münire Medresesi'nde faaliyet gösteren restoranın işletmecisi Yavuz Emen, AA muhabirine, bandumanın, kentin en önemli yemekleri arasında yer aldığını söyledi.

Emen, yemeğin kentte yetiştirilen ürünlerle yapıldığını belirterek, "Banduma yemeğimizi, açtığımız yufka, hindi ve yöremizde yetişen ceviz ile Ilgaz'ın yaylalarından gelen tereyağımızla yapıyoruz. Yemeğimiz çok lezzetli ve besleyicidir." dedi.

Yemeğin nasıl ortaya çıktığını anlatan Emen, "Banduma, eskiden yoksul halkın evdeki malzemeleri kullanarak yaptığı bir yemektir. Herkesin evinde yufka, tereyağı, ceviz, kapısında ise beslediği tavuk ve hindiden yapılıyor. Banduma yemeğinin en önemli özelliği içindeki ürünlerin yöresel ve organik olmasıdır. Örneğin hazır yapılan yufkalarla hazırlanan yemek aynı tadı vermez." diye konuştu.

Kastamonu yemeklerinin ağırlıklı olarak hamur işlerinden oluştuğunu anımsatan Emen, yemeklere katılan cevizin verdiği lezzet dışında kolesterolü dengeleyerek yemeğin daha sağlıklı hale gelmesini sağladığını savundu.

"Banduma Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan çok farklı bir yemek"

Eskiden daha çok kış aylarında tüketilen yemeğin şimdilerde yılın 12 ayında tercih edilebildiğini dile getiren Emen, "Banduma yemeğimiz eskiden kış aylarında tüketilirmiş. Nedeni de hindi, kaz veya tavuğun daha çok kış aylarında tüketilmesiydi ancak şimdi 12 ay bu yemeğimizi servis edebiliyoruz. Şehrimize gelen bazı ziyaretçiler içindeki malzemeleri duyunca hazmı ağır olabileceğini düşünerek sıcak bakmıyorlar. Ancak yemeği denedikten sonra çok lezzetli bulup beğeniyorlar. Sadece yurt içinden gelen değil yurt dışından da gelen ziyaretçilerimiz yemeğimizi çok beğeniyor." ifadelerini kullandı.

Emen, yemeğin kış aylarında günlük ortalama 40-50 porsiyon arasında talep gördüğünü ancak yazın yerli ve yabancı turistlerin kente gelmesiyle birlikte bu rakamın günlük 120 porsiyonu geçtiğini ifade ederek, "Yabancı ziyaretçilere önce yemeğin ismi ilginç geliyor. Tattıklarında ise yemeğin lezzetini beğeniyorlar. Örneğin gelen turlar içerisinde yüzde 90'ı banduma yemeğini tadıyor. Banduma sunumu ve görselliğiyle de ilgi çekiyor." diye konuştu.

Bandumanın yapılışı

Restoranın aşçıbaşı Ali Armağan Karamuk ise banduma yemeğinin doğal ürünlerle hazırlanan lezzetli bir yemek olduğunu söyledi.

Yemeğin yapılışını anlatan Karamuk, önceden hazırlanan yufkanın hindi suyuna bandırıldığını, hindi eti yoksa kaz ve tavuk suyuna da bandırılabileceğini belirtti.

Bandırma işleminin ardından yufkanın üzerine hindi eti, ceviz ve tereyağı koyularak yemeğin sıcak olarak servis edildiğini belirten Karamuk, "Rulo şeklinde kesilen yufkalar hindi suyuna bandırılır. Bunu tabağımıza dizerken de aralarına ceviz serpeceğiz. Yufka ile et birleştiği zaman yemeğimiz kolesterol yönünde ağırlaşıyor. Ceviz ile hem yemeğimize lezzet katıyoruz hem de bu oranı dengeliyoruz. Yemekteki tüm ürünlerimiz doğal ve yörede yetişen ürünlerimizdir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Banduma'Ya Turist İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement