Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz: Stres Testinden Başarıyla Geçtik 2014'te Büyümeye Devam Edeceğiz - Son Dakika
Ekonomi

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz: Stres Testinden Başarıyla Geçtik 2014'te Büyümeye Devam Edeceğiz

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz: Stres Testinden Başarıyla Geçtik 2014\'te Büyümeye Devam Edeceğiz

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, "karalama kampanyasının" yapıldığı dönemi iyi yönettiklerini belirtti.

22.01.2014 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, "karalama kampanyasının" yapıldığı dönemi iyi yönettiklerini belirtti. Sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 14.8 olduğunu vurgulayan Beyaz, "Olağanüstü bir durum yok, Bank Asya için hayat devam ediyor. 2014'te de büyümemizi sürdüreceğiz" dedi.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, son dönemde banka hakkında yapılan yalan haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Ahmet Beyaz, banka için olağanüstü bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi.

-"SERMAYE YETERLİLİK RASYOMUZDA SORUN YOK"-

Beyaz, Bank Asya'nın sermaye yeterlilik rasyolarında sorun olmadığını vurguladı. Likidite rasyolarının bugün itibarıyla 14.8 olduğunu vurgulayan Ahmet Beyaz şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sermaye yeterlilik rasyosu biliyorsunuz yasal olarak yüzde 8 ama BDDK bankacılık sektörüne tavsiye niteliğinde bunu yüzde 12 olarak uyguluyor. Bizim bu noktada bir sorunumuz yok. Yükümlülüklerimizi yerine getirememe gibi bir durum söz konusu değil. Banka Asya halka açık bir banka. Olağanüstü bir durum yok. Karalama kampanyasının başladığı ve devam ettiği dönemde yurt dışından 270 milyon dolar tutarında kredi aldık. Bu yıl 500 milyon dolar sukuk ihracı yapacağız. Kendi içimizdeki stres testinden de başarıyla geçtik. Bizim için hayat devam ediyor. Yurt içinde ve yurt dışındaki tün faaliyetlerimizi yerine getiriyoruz. Biz Türk bankaları olarak yurt dışından gidip uygun sendikasyon kredileri aldıysak, yabancı sermaye ülkeye geldiyse, bankacılık sektörünün finansal sistemin sağlamlığına geldi. Ve biz, bu hikâyenin önemli aktörlerinden bir tanesiyiz."

-"230 KARŞI DAVA AÇTIK"-

Bank Asya hakkında yayınlanan yalan haberler için 230 karşı dava açtıklarını belirten Ahmet Beyaz, bunun da "karalama kampanyasının" boyutlarını gösterdiğini ileri sürdü. Beyaz, "230 çok ciddi bir rakam. Bütün bunlar suç unsuru teşkil ediyor. Kanun çok açık. Bir bankanın şöhreti ve itibarıyla ilgili finansal sistemi etkileyecek şekilde bu yönde haber yapmak, bunu etkiler. Bu konuda hem BDDK hem de Sermaye Piyasası Kurulu gereken duyarlılığı gösterip iki kere açıklama yaptılar, bunların suç olduğuna dair. Bu, Bank Asya meselesi değildir. Türk bankacılık sektörüyle ilgili bir meseledir. Bu ülkenin en önemli varlığı olan bankacılık sektöründe, değil Bank Asya, başka bir banka da olabilir, bir bankanın maruz kalmaması gereken bir durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

-"2 MİLYON KART MÜŞTERİMİZ VAR, BÜYÜMEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"-

Bank Asya'nın 2013'te yüzde 30'a yakın bir büyüme yakaladığının altını çizen Beyaz, 2013 yılında 30 tane şube açtıklarını, 20 tane şube açmak için de BDDK'dan onay beklediklerini vurguladı. Şubelerinin hazır bir durumda olduğunu vurgulayan Beyaz, şunları kaydetti:

"2014 yılına 20 tane şube açarak gireceğiz. Bank Asya olarak büyümemizi devam ettiriyoruz. Bir önceki yıl 50 şube açmıştık, geçen yıl 30 şube açtık ve 281 şubeye ulaştık. Yıl sonu rakamlarımız henüz açıklanmadı ama yüzde 30'a yakın bir kredi büyümesi gerçekleştirdik. Büyümemizin en büyük kısmı da KOBİ segmentinde. 9 aylık mali verilerimiz üzerinde KOBİ kredilerimizdeki artış yaklaşık yüzde 60. Bireysel tarafta yüzde 35'lere yakın bir büyümemiz var. Biz Bank Asya olarak bireysel bankacılığa çok önem veriyoruz ve yatırım yapıyoruz. 2 milyona yakın kredi kartımız var. Ölçeği itibarıyla çok büyüktür. Bine yakın ATM'miz var. Bu kadar geniş bir müşteri tabanına sahip olan bir bankanın olası krizleri göğsünde daha iyi yumuşattığının da bir göstergesidir."

-"500 MİLYON DOLARLIK SUKUK İHRACI YAPACAĞIZ"-

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, sukuk ihracını önemsediklerini belirterek, bu yıl 500 milyon dolarlık yurt dışında bir sukuk ihracı için SPK'dan yetki aldıklarını vurguladı. 5 yıl vadeli, 300-500 milyon dolar, piyasa koşullarına göre bir sukuk ihracı yapacaklarını açıklayan Beyaz, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Biz 2013 yılında yurt içi TL sukuk ihracına aracılık ettik. 400 milyon TL'lik sukuk ihracı yaptık iç piyasada. Bunu bireysel yatırımcı da aldı, portföy yönetim şirketleri de aldı. 2014'te de 1 milyar TL'lik sukuk ihracı yapmayı düşünüyoruz. Bizim 2013'teki en güzel başarımız ve kazanımımız hem ekonomiye ciddi bir katkı, biliyorsunuz ülkemizdeki tasarruf oranlarının azlığı. Hükümetimiz güzel bir adım attı BES için. Biz de Türkiye'nin ilk faizsin emeklilik şirketini kurduk. 1.5 yıl önce kurulan Asya Emeklilik şu anda 179 bin katılımcıya ulaştı. Şu anda 203 bin katılımcımız var. Bank Asya'nın müşterisi olmayıp da faizsin emeklilik yaptıran bir sürü müşterimiz oldu. Yıllık yüzde 40'a yakın büyüme yakalamışız. Hem ülke için, hem de Bank Asya için çok güzel bir değer ortaya çıktı. Bu yıl 150 bin yeni müşteri kazanmayı hedefliyoruz. Bizim diğer taraftan finansal iştirakimiz olarak Işık Sigorta yüzde 67.5'i, bize ait olan bir şirkettir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz: Stres Testinden Başarıyla Geçtik 2014'te Büyümeye Devam Edeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement