TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: Bankalar Ticari Kredileri Geri Çağırmaya Başladı - Son Dakika
Ekonomi

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: Bankalar Ticari Kredileri Geri Çağırmaya Başladı

Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Çuhacı, bankaların ticari kredileri geri çağırmaya başladığını söyledi.

06.02.2016 13:33  Güncelleme: 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, özel sektörde en büyük gücün bankalar olduğunu kaydetti.

"İFLAS EDEN VAR SEKTÖRLER SIKTINTILI"

Yakın zamanda bir süt firmasının iflas erteleme istediğini hatırlatan Çuhacı, demir-çelik sektöründe de sıkıntıların bulunduğunu dile getirdi.

"BANKALAR KREDİLERİNİ GERİ ÇAĞIRIYOR"

Çuhacı, ihracatın daralması ve emtia fiyatlarının da gerilemesi nedeniyle birçok sektörde sorun yaşadığını anımsatarak, "Bankalar şu anda ticari kredileri geri çağırmaya başladılar. Büyük firmalara kredi vermeye devam ediyorlar, edecekler. Fakat risk alan küçük ve yeni firmalara kredi vermiyorlar, olanları geri çağırıyorlar" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİDE TOZ PEMBE TABLO ÇİZMEYE GEREK YOK"

Bankaların böyle dönemlerde sabırlı davranması gerektiğine işaret eden Çuhacı, şunları kaydetti:

"Kimsenin ekonomide toz pembe bir tablo çizmesine gerek yok. Ekonomi her zaman sorunlar, krizler ve fırsatlar labirentidir. En ufak bir olumsuzlukta bankaların panik içinde kredileri geri çağırması, yok yerde firmaları batırıyor. Hepimiz aynı teknedeyiz. Denizde dalgalar biraz arttığı zaman hemen paniğe kapılan bankaların kontrolsüz refleksi yüzünden kayıktaki herkes batıyor. Reel sektörde, bankaların kredileri geri çağırmasına neden olacak derecede panik yaratacak bir durum söz konusu değil. Bankalar sendikasyon yoluyla parayı ucuza alıyorlar. Bize pahalıya satıyorlar. Güçlü sermaye yapısı olan büyük gruplar kolaylıkla kredi bulabiliyor. Ancak gerçekten krediye ihtiyacı olan KOBİ ve girişimciler kredi bulamıyor. Bankalar krediyi gerçekten ihtiyacı olanlara değil, daha az ihtiyacı olanlara veriyor."

"KOBİ'LERİN NİTELİKLİ FİNANSMAN VE İNSANA İHTİYACI VAR"

Rahmi Çuhacı, 2016 yılının 2015'ten farklı olacağını düşünmediğini belirterek, "Emtialar düşecek, avro/dolar paritesi ise yükselecek. Avro güçlenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle ihracatçı için tablonun umutsuz olduğunu belirten Çuhacı, Türkiye'nin özellikle ihracat avantajına sahip olduğu yakın pazarları kaybettiğini; Rusya, Mısır, Suriye, İran ve Irak gibi pazarların Malezya, Şili ve ABD ile ikame edilemeyeceğini bildirdi.

İNŞAATIN YAN SEKTÖRLERİ SIKINTILI

Çuhacı, inşaat sektörüne tedarik sağlayan çimento ve demir sektöründe sıkıntıların olduğuna işaret ederek, " Libya, Rusya, Mısır, Suriye ve Irak gibi pazarlarda sorun var. Elimizde bir Afrika kaldı. Onu da Çin ve İran alırsa bize bir şey kalmayacak. Çimento ve demirde patronlar bile ellerinde çanta, pazar pazar dolaşıyorlar. Bu yıl ihracatın en zor senesi" ifadelerini kullandı.

İRAN TÜRKİYE'YE DEZAVANTAJ SAĞLAYACAK

Ambargo sonrası dönemde İran'ın çimento pazarına girmesinin Türkiye'ye dezavantaj sağlayacağına dikkati çeken Çuhacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı bize yazı yazıp bilgi istedi. Bakanlığa üç sayfalık kısa bir rapor yazdık. İran'da enerji maliyetleri düşük. Dolayısıyla enerji yoğun sektörlerde çok ciddi maliyet avantajları var. Devlet de teşvikler sağlıyor. Ancak üretim teknolojileri eski ve verimsiz. Türkiye'de 40-50 milyon tonlardan 13-14 milyon tonlara gerileyen bir çimento ihracatı var. İnşaat sektöründeki duraklamanın da etkisiyle Türkiye'de zaten üretim son yıllarda geriledi. Çimento ve demir çelikte hem karlılık hem de üretim gerilerken yeni yatırımlar konusunda dikkatli olmak lazım. Zaten karlılık diplerdeyken yeni yatırımlarla üretim kapasitesini yükseltmek, fiyat rekabetini körükleyecek ve karlılık daha da düşecek. Türkiye, böyle büyük yatırımlarda yatırımcıların karlılığını da gözetmek zorunda. TÜGİAD olarak KOBİ'ler konusunda hassasız. KOBİ'lerin nitelikli finansman ve insana ihtiyacı var."

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: Bankalar Ticari Kredileri Geri Çağırmaya Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: Bankalar Ticari Kredileri Geri Çağırmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Diyarbakır: Adamlar gecen sene kapımdan gitmiyordu 4 milyondan fazla kredi verdiler o kredilerle yatırım yaptık ve kredilerin 2 milyonunu kapatmama rağmen ve halen yatırımlar ekonomiye katkı sağlayacak dinamikte ve yerinde OLMASINA rağmen bankalarda kapattığım bchs ları yok efendim. 10 bin gecikmeli ödenmiş yok efendim riskler var yok efendim biz ödenen Borçları 3 ay geride görebiliyoruz diyerek manyak manyak cevaplar alıyoruz bu yapılmaz bu halka birileride çıkmış yok efendim kredileri ertelermişiz yok efendim faiz desteği boş yalanlarla memleketi şişiren bakalım... 6 0 Yanıtla
  • ANTİ AKP: SİYASİ İKTİDAR SAYESİNDE MEMLEKETİN ÜZERİNE ÖLÜ TOPRAĞI SERPİLDİ ORTALIĞI DÜZELTECEĞİZ DERKEN HEPTEN ÇORBAYA ÇEVİRDİLER MEMLEKETİN DÖRT BİR YANINI BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETİ İLE YÖNETTİĞİNİZİ DÜŞÜNMENİZDEN DOLAYIDIR Kİ İŞTE BÖYLE KAÇINILMAZ SONUÇLAR İLE KARŞI KARŞIYA GELİNMESİ MUHTEMELDİR HANGİ İŞİ YAPARSANIZ YAPINIZ FİKİR TEATİSİ İLE HAREKET ETMEDİĞİNİZ SÜRECE YAPILAN HİÇ BİR İŞTEN OLUMLU SONUÇLAR ELDE ETMENİZ İMKANSIZ HALE GELECEKTİR... 3 2 Yanıtla
  • SURİYE ve IRAK Gibi Olmak İstemiyorsak. Ülkemize : Doğu ve Güney Doğulu Vatandaşlar Şehirlerine Sahip çıkmalılar... PKK Belasını aralarından koymalılar yoksa ALLAH korusun sonumuz iyi olmayacak... 4 0 Yanıtla
  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı
    10:43 Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas'ın yollarına, İstanbul'a seyahat süresi otobüsle yaklaşık on dört saat sürerken 4 Mayıs'ta başlayacak olan aktarmasız Sivas-İstanbul seferi ile bu seyahat süresi yaklaşık yedi saate kadar düşecek.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement